ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Ρουμελιώτικη «υποδοχή»

Γρηγοριάδης Κώστας

Με χαρακτηριστική ρουμελιώτικη τεχνοτροπία αντιμετωπίζει ένας αγρότης από τη Βοιωτία την επικείμενη επίσκεψη στη Λιβαδειά του υπουργού Γεωργίας και μας έστειλε το παρακάτω, το οποίο και δημοσιεύουμε:

Τι θέλει ο Γ. Δρυς στη Λιβαδειά, την Κυριακή και ντάλα μεσημέρι; Μήπως στον Παρνασσό, σκιέρ θέλει να γίνει, να πιάσει τους αυθαίρετους (έχοντες και κατέχοντες) που βίλες αραδιάζουν; Μη, για τον Κυριακόπουλο (πρόεδρο του ΣΕΒ και ιδιοκτήτη της πρώην «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού») φιρμάνι ετοιμάζει; Μήπως, την πολυεθνική (ΠΕΣΙΝΕ) θέλει να βάλει στόχο; Μήπως, τους καταπατητές κι εμπόρους γης θέλει να εκσυγχρονίσει; 'Η, μήπως, τα έργα, τ' αρδευτικά, να εξαγγείλει;

Τίποτε απ' όλ' αυτά αγαπητοί αγρότες.

Για σας γνοιάστηκε ο Δρυς και ο Αποστολίδης κι όλοι οι παρατρεχάμενοι, που χρόνια σας ρημάζουν. Κι ευθύς εφόρεσαν προβιά αγροτική στη ράχη κι έρχονται τώρα που μυρίστηκαν ξεσηκωμό μεγάλο... Για να σας τάξουν, να σας πουν καθίστε στ' αβγά σας και μεις θα φροντίσουμε για τη φαμελιά και το εισόδημά σας.

Ομως, εσείς, ξωμάχοι τιμημένοι, τ' αυτιά σας κλείστε και εμπρός στον αγώνα ενωμένοι.

Σαφέστατο δείγμα

Μπορεί η εκδήλωση της ΔΑΠ Νομικής, με προσκεκλημένους μερικά «αστέρια» του τηλε-σκουπιδιού «Μπιγκ Μπράδερ» να μην πραγματοποιήθηκε τελικά, κάτω από τις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις αρκετών φοιτητών, αλλά η φοιτητική παράταξη της ΝΔ έδωσε, αναμφίβολα, ένα σαφέστατο δείγμα των... οραμάτων και των... αξιών της. Αυτή είναι η ουσία και όλα τ' άλλα - αν γιαουρτώθηκε η Μαίρη ή όχι, κλπ. - αποτελούν απλές... σαπουνόφουσκες.

Τα φρικτά εγκλήματα...

«... Η ιστορική αλλαγή δεν ευρίσκεται λοιπόν στη μοίρα των Αφγανών», γράφει ο Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι στην εφημερίδα «Λε Μοντ» και αναδημοσιεύει το χτεσινό «Βήμα» και συνεχίζει: Στις 11 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στην Ιστορία, το κανόνι εστράφη εναντίον των ισχυρών, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει ζήσει τρομακτικές καταστροφές, αλλά σε εσωτερικούς πολέμους. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές χώρες κατέκτησαν μεγάλο μέρος του κόσμου με τρόπο όχι τόσο ευγενικό. Με σπάνιες εξαιρέσεις, τα θύματά τους στο εξωτερικό δεν πέρασαν στην αντεπίθεση. Το Κονγκό δεν κατέστρεψε το Βέλγιο, ούτε η Ινδονησία τις Κάτω Χώρες, ούτε η Αλγερία τη Γαλλία. Ο κατάλογος είναι μακρύς και τα εγκλήματα φρικιαστικά.

Ούτε το ανάθεμα της τρομοκρατίας, αυτή η καταδίκη των "εχθρών του πολιτισμού", της "επιστροφής του σύγχρονου κόσμου στη βαρβαρότητα" είναι κάτι καινούριο. Προ 20 ετών η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν διακήρυττε ότι ο αγώνας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας ήταν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή η ίδια κυβέρνηση διοργάνωσε εκστρατείες πρωτοφανούς βίας. Οταν η Νικαράγουα υπέκυψε στην επίθεση της υπερδύναμης, το περιοδικό "Time» έγραφε για την "αποτελεσματικότητα των μεθόδων" που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ, για την "καταστροφή της οικονομίας από έναν μακρύ και φονικό πόλεμο, ωσότου ο ντόπιος πληθυσμός εξαντλημένος, ανέτρεψε την κυβέρνηση", "με ελάχιστο κόστος για μας"...»

... του ιμπεριαλισμού

Και ο Νόαμ Τσόμσκι συνεχίζει: «Μόνο επί των ετών Ρέιγκαν, οι τρομοκράτες που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, βασάνισαν και σακάτεψαν χιλιάδες, άφησαν εκατομμύρια παιδιά ορφανά και κατέστρεψαν τέσσερις χώρες. Στη διάρκεια της ίδιας δεκαετίας, στη Νότια Αφρική σκοτώθηκαν με τη στήριξη της Δύσης 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Και δε χρειάζεται να μιλήσουμε για τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική.

Στην πράξη, τρομοκρατία είναι η βία που χρησιμοποιείται εναντίον των ΗΠΑ - όποιοι κι αν είναι οι δράστες. Με δυσκολία θα βρούμε στην Ιστορία μία εξαίρεση σε αυτόν τον ορισμό. Και εφόσον οι ισχυροί αποφασίζουν τι θα γράψει η Ιστορία, αυτό που θα περάσει στις σελίδες της, θα είναι η τρομοκρατία των αδυνάτων εναντίον των ισχυρών και των πελατών τους».

Ευρω-αλλεργίες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ τα νέα που μας έρχονται από τη Σουηδία για το ευρώ. Οι εκεί επιστήμονες ανακάλυψαν πως δυο από τα νέα νομίσματα περιέχουν, λέει, πολύ νικέλιο και είναι δυνατό να προκαλούν αλλεργία...

Οπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο σημαντικό στοιχείο δεν πρόκειται να το αφήσουν αναξιοποίητο τα επιτελεία του υπουργείου Οικονομίας και του Νίκου Χριστοδουλάκη. Η λιτότητα θα «πάει σύννεφο» και θα μας λένε ότι το κάνουν για την ...καλή μας υγεία.

Πώς γίνεται, όταν επιβάλουν τρελή φορολογία στα τσιγάρα για να γεμίσουν τα ταμεία τους; Μας λένε ότι το κάνουν για να στηρίξουν την αντικαπνιστική εκστρατεία.

Μάλιστα, η σουηδική έρευνα αναφέρει ότι κινδυνεύει από αλλεργία το 15% των γυναικών και μόλις το 5% των ανδρών. Μπορεί, λοιπόν, να χρειαστεί να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους με ...κριτήρια φύλων.

Πάντως, ούτε και σ' αυτό έχουν πρόβλημα. Θυμάστε, υποθέτω, τότε που θέλανε να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης στις γυναίκες, για λόγους ισότητας των δύο φύλων...

ΚΑΛΑ, ΣΤΟ «προφίλ» των Ελλήνων τρομοκρατών εντρυφήσαμε πλήρως. Με το ...«ανφάς», τι γίνεται; Πότε θα δουν, δηλαδή, οι κάθε λογής αρμόδιοι και «τρομοκρατολογούντες» το πρόβλημα κατά πρόσωπο;

Η διεθνής κατάσταση βοηθάει περισσότερο από ποτέ να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα κάθε λογής τρομοκρατικά σενάρια. Ποιους εξυπηρετούν, ποιοι είναι αυτοί που τα εκμεταλλεύονται και γιατί.

Ενδεικτική, πάντως, του πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης. Μόνο τον ...αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου της έκθεσης που δημοσίευσαν τα «Νέα» δεν κοινοποίησε ο Χρήστος Πρωτόπαππας για να απαντήσει στο ερώτημα, αν είναι παλιά ή καινούρια. Λες και αυτό μας ενδιαφέρει...

Προφανώς, κάποιοι εθελοτυφλούν εδώ. Γιατί, βέβαια, δεν μπορούμε να τους αποδώσουμε άγνοια.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός!

Μέρα τη μέρα, φουντώνει μαζί με την αγανάκτηση και ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, που απειλούνται με καταστροφή από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμφωνεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ολο και περισσότεροι αγρότες φαίνεται να συνειδητοποιούν το αδιέξοδο στο οποίο τους έχει οδηγήσει η πολιτική αυτή της ΕΕ και της κυβέρνησης και διακρίνουν τη μοναδική προοπτική σωτηρίας των ίδιων και της αγροτικής παραγωγής στην ανάπτυξη συντονισμένου, διεκδικητικού αγώνα για στήριξη των τιμών και της αγροτικής παραγωγής, για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, κόντρα στις αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που τους συνθλίβουν.

Αυτά δείχνουν οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των αγροτών, ο όγκος και ο δυναμισμός των συλλαλητηρίων που έχουν γίνει μέχρι τώρα σ' όλη τη χώρα και προοιωνίζονται πως η προοπτική του αγροτικού αγώνα θα είναι ακόμα πιο δυναμική. Το επιβεβαιώνει, ακόμα, το γεγονός ότι, καθημερινά, νέες αγροτικές οργανώσεις και συντονιστικές επιτροπές αγώνα των αγροτών σ' όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις για συλλαλητήρια, είτε για συσκέψεις, με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, στην προοπτική αυτή, του γενικού πανελλαδικού αγροτικού ξεσηκωμού και του συντονισμού του αγροτικού αγώνα σ' όλες τις περιοχές της χώρας απ' όλους τους αγρότες, στοχεύουν τόσο η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνεται την ερχόμενη βδομάδα στην Καρδίτσα, όσο και οι αποφάσεις που παίρνονται από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές για νέα συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι, έστω την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, που έχουν, βέβαια, θορυβηθεί, θα συναισθάνονταν τις ευθύνες τους και θα έσπευδαν να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Κι όμως, μοναδικό μέλημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, φαίνεται να είναι πώς να αποπροσανατολίσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, τους καπνοπαραγωγούς, τους ελαιοπαραγωγούς και, συνολικά, τους αγρότες που ξεσηκώνονται, με στόχο να υπονομεύσουν τον αγώνα τους.

Αντί των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς επιδίδεται σε επικοινωνιακά τερτίπια: Αντί να δεσμευτεί π.χ. ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η κυβέρνηση την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, παρουσιάζει σαν επιτυχία την παράτασή τους, απλώς, ως το 2003. `Η αντί δέσμευσης στα αιτήματά τους, ο υπουργός με αλχημείες επιχειρεί να κοροϊδέψει, ξανά, τους βαμβακοπαραγωγούς με εκτιμήσεις για λίγα ψίχουλα παραπάνω στην τιμή, όταν οι παραγωγοί βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Ετσι, για τους αγρότες δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για επιβίωση παρά στο μαζικό, συντονισμένο πανελλαδικά, αγώνα για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που τους καταστρέφει και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ