ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Σενάρια επόμενων επεμβάσεων...

Ετοιμη η πολεμική μηχανή να σπείρει συμφορές και σε άλλα σημεία του πλανήτη

Associated Press

Ετοιμη η πολεμική μηχανή να σπείρει συμφορές και σε άλλα σημεία του πλανήτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπορεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν να παραμένει, από σχεδόν κάθε άποψη ρευστή, εν τούτοις τα επιτελεία Αμερικανών, Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων επεξεργάζονται πυρετωδώς τους επόμενους στόχους των βομβαρδισμών της κατ' ευφημισμόν «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων ΗΠΑ και Βρετανίας, οι επόμενοι στόχοι είναι (όχι απαραίτητα κατ' αριθμό προτεραιότητας) χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη, οι Φιλιππίνες, η Συρία και «βεβαίως» το Ιράκ, παρά τις -για τους γνωστούς λόγους...-επιφυλάξεις των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου, που επικαλείται μεταξύ άλλων πληροφορίες πρακτόρων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και πηγές σε Ουάσιγκτον, οι ηγέτες ΗΠΑ και Βρετανίας (Τζ. Ου. Μπους και Τόνι Μπλερ) έχουν συμφωνήσει πως η παρούσα συγκυρία που δημιουργήθηκε «με τις επιτυχίες της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας στο Αφγανιστάν» μπορεί να προκαλέσει «ταχεία δράση και οπουδήποτε αλλού».

«Εχουμε τον αέρα της υπεροχής και δε θέλουμε να τον χάσουμε», αναφέρεται να δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προσθέτει πως ήδη γίνονται προετοιμασίες για επιχειρήσεις σε Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη, προκειμένου «να εξαρθρωθούν οι εκεί διασυνδέσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα». «Οι επιχειρήσεις ακριβείας τύπου «στιλέτο» θα αρχίσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση στο Αφγανιστάν, ίσως και από τις αρχές του επόμενου χρόνου» φέρεται να λέει ένας άλλος ανώνυμος Βρετανός αξιωματούχος στους Λονδρέζικους «Τάιμς».

Αυτά τα σενάρια, βέβαια, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ (εντός του περασμένου 48ωρου) ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο, παραδέχτηκε πως κατά τις επιχειρήσεις Βρετανών κομάντος στο Αφγανιστάν «τραυματίστηκε μικρός αριθμός ανδρών»...

Ολα αυτά, ενώ το Ιράκ εξακολουθεί να προβάλλει (κύρια απ' το Λευκό Οίκο) και παρά τις «επιφυλάξεις» Γάλλων, Ρώσων και άλλων Ευρωπαίων, ως ένας απ' τους υπ' αριθμόν ένα στόχους επέμβασης.

«Ο Σαντάμ είναι κακός. Θεωρώ πως έχει όπλα μαζικής καταστροφής και πως πρέπει να ανοίξει τη χώρα του, προκειμένου να διενεργηθούν έρευνες από αξιωματούχους του ΟΗΕ», είπε προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μιλώντας σε συντάκτη του περιοδικού «Νιούσγουικ». Οταν ρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που ο Ιρακινός Πρόεδρος εξακολουθεί να αρνείται τις έρευνες ελεγκτών του ΟΗΕ για όπλα μαζικής καταστροφής, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε έμμεσους πλην σαφείς υπαινιγμούς περί μίας ακόμη σειράς επεμβάσεων... Ομως, ο Μπους δεν έχει κατονομάσει μόνον το Ιράκ αλλά και τη Συρία ως χώρα «που πρέπει να ρίξει αυστηρά εξεταστικό βλέμμα σε κάποιες απ' τις οργανώσεις που λειτουργούν εκεί».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε βαρύ και επιφυλακτικό κλίμα

ΒΟΝΝΗ.-

Σε κλίμα, μάλλον απαισιόδοξο αρχίζει σήμερα στα περίχωρα της Βόννης, η διάσκεψη των αφγανικών φατριών και παρατάξεων για το μέλλον του Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από άλλες 18 χώρες. Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένονταν αντιπροσωπείες από τέσσερις σχηματισμούς: τη Β. Συμμαχία, την ομάδα της Κύπρου, την ομάδα της Πεσαβάρ και τον πρώην βασιλιά Ζάχερ Σαχ.

Η αντιπροσωπεία της Β. Συμμαχίας, υπό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιουνούς Κανούνι, αναμενόταν να είναι και η πολυπληθέστερη ενώ αξιωματούχοι της διαβεβαίωναν ότι θα είναι «δίκαια αντιπροσωπευτική και θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Παστούνς». Ούτε ο πρώην βασιλιάς θα μεταβεί στη Βόννη, καθώς, όπως δήλωνε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του και εγγονός του, Μοστάφα Ζαχέρ, «είναι μια πατρική φιγούρα υπεράνω όλων αυτών των συναθροίσεων». Η ομάδα της Κύπρου αποτελείται από εξόριστους Αφγανούς και πρώην μουτζαχεντίν, που εκτιμάται ότι πρόσκεινται φιλικά προς την Τεχεράνη, ενώ η ομάδα της Πεσαβάρ, εκτιμάται ότι πρόσκειται φιλικά προς το βασιλιά και κυριαρχείται από φυλάρχους Παστούνς.

Ο Φραντσέσκ Βεντρέλ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, δεν έκρυβε την ανησυχία του και προειδοποιούσε ότι δε «θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες». Ο εκπρόσωπός του Αχμάντ Φαουζί υπογράμμιζε ότι υπάρχει «μεγάλη πίεση χρόνου και το επιθυμητό θα ήταν οι συμμετέχοντες να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή σύνθεση για μια νέα κυβέρνηση όπως και για τη διάρκεια ζωής της αλλά και για την αποστολή μιας πολυεθνικής δύναμης υπό τον ΟΗΕ». Παρ' όλα αυτά, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί άμεσα λύση. Αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται στη Βόννη για τη διάσκεψη και θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμιζε ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους συμμετέχοντες, ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ευρεία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, με την οποία εμείς θα συμφωνούμε, αλλιώς δε θα υπάρξει καμία βοήθεια για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, σε κανένα επίπεδο».

ΡΩΣΙΑ
Ποιοτική η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λέει ο Ιβάνοφ... .

ΜΟΣΧΑ.-

«Συζητήσαμε τη βελτίωση της ποιότητας της συνεργασίας μας και τι μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία ισότιμης συνεργασίας δίχως να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και δίχως να ασκούμε βέτο σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την τάδε ή τη δείνα επιχείρηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι «RTR», όταν του ζητήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη Μόσχα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σεργκέι Ιβάνοφ επιχείρησε με κάθε τρόπο να δώσει έμφαση στις, περιορισμένης έκτασης, προσδοκίες που τηρεί η Μόσχα έναντι του ΝΑΤΟ, ονομάζοντας τους ακόλουθους τρεις «βασικούς τομείς» της διμερούς συνεργασίας: η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», η μάχη έναντι του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και κατά του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα...

«Κινούμαστε στην κατεύθυνση μιας σχέσης μεταξύ εταίρων... Δεν το κάνουμε για να τορπιλίσουμε ή να καταστρέψουμε το ΝΑΤΟ εκ των έσω, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ειλικρινά και τίμια στο όνομα κοινών σκοπών και έργων» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας. Και κατέληξε: «Αν δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό που δε θα βασίζεται στο σημερινό 19 συν έναν, αλλά έναν μηχανισμό των 20, οι απόψεις όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, πρέπει να εξετάζονται».

Ρωσική σύνοδος για το Αφγανιστάν...

Και ενώ στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας επικρατεί πυρετός σε σχέση με τη βαθμηδόν μετεξέλιξη ή ακόμη και εν γένει «μετάλλαξη» των σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά το λόγο της Ρωσίας και των γειτόνων της στις μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ανακοίνωσε χτες πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα περιφερειακή σύνοδος «για την κατάσταση και την ασφάλεια εντός και εκτός Αφγανιστάν που θα επικεντρωθεί στις κοινές προσεγγίσεις σε μία μεταπολεμική αφγανική κυβέρνηση» με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και της Αρμενίας.

«Κατά τη σύνοδο θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για τον παγκόσμιο συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα που θα γίνουν» είπε ο Γιακοβένκο, δίχως να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες... Αυτό ενώ χτες άρχισε στη Μόσχα η τριήμερη επίσκεψη του Μουσταφά Οσμάν, υπουργού Εξωτερικών του Σουδάν, μιας χώρας που ως γνωστόν συμπεριλαμβάνεται στη μακρά μαύρη λίστα αυτών που οι Αμερικανοί θεωρούν πως «υποθάλπουν ή υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία»...

Γαλλικά βομβαρδιστικά στο Τατζικιστάν...

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Γαλλικά βομβαρδιστικά θα μπορούν, πλέον, να κάνουν χρήση της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της μεθοριακής με το Αφγανιστάν πόλης Κουλιάμπ, γνωστοποίησαν χτες ανώνυμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τατζικιστάν που επικαλείται σε τηλεγράφημά του το «Γαλλικό Πρακτορείο». Σύμφωνα μ' αυτή την πηγή, η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τις συνομιλίες που είχε στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν ο Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, Σαρλ Ζοσλέν με τον Τατζίκο πρόεδρο Ιμομαλί Ραχμάνοφ. Ωστόσο, έως χτες παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των Γάλλων αξιωματικών που θα μεταβούν στο Τατζικιστάν, όπως και ο αριθμός των γαλλικών βομβαρδιστικών που θα χρησιμοποιήσουν τη βάση στην πόλη Κουλιάμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ