Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε βαρύ και επιφυλακτικό κλίμα

ΒΟΝΝΗ.-

Σε κλίμα, μάλλον απαισιόδοξο αρχίζει σήμερα στα περίχωρα της Βόννης, η διάσκεψη των αφγανικών φατριών και παρατάξεων για το μέλλον του Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από άλλες 18 χώρες. Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένονταν αντιπροσωπείες από τέσσερις σχηματισμούς: τη Β. Συμμαχία, την ομάδα της Κύπρου, την ομάδα της Πεσαβάρ και τον πρώην βασιλιά Ζάχερ Σαχ.

Η αντιπροσωπεία της Β. Συμμαχίας, υπό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιουνούς Κανούνι, αναμενόταν να είναι και η πολυπληθέστερη ενώ αξιωματούχοι της διαβεβαίωναν ότι θα είναι «δίκαια αντιπροσωπευτική και θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Παστούνς». Ούτε ο πρώην βασιλιάς θα μεταβεί στη Βόννη, καθώς, όπως δήλωνε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του και εγγονός του, Μοστάφα Ζαχέρ, «είναι μια πατρική φιγούρα υπεράνω όλων αυτών των συναθροίσεων». Η ομάδα της Κύπρου αποτελείται από εξόριστους Αφγανούς και πρώην μουτζαχεντίν, που εκτιμάται ότι πρόσκεινται φιλικά προς την Τεχεράνη, ενώ η ομάδα της Πεσαβάρ, εκτιμάται ότι πρόσκειται φιλικά προς το βασιλιά και κυριαρχείται από φυλάρχους Παστούνς.

Ο Φραντσέσκ Βεντρέλ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, δεν έκρυβε την ανησυχία του και προειδοποιούσε ότι δε «θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες». Ο εκπρόσωπός του Αχμάντ Φαουζί υπογράμμιζε ότι υπάρχει «μεγάλη πίεση χρόνου και το επιθυμητό θα ήταν οι συμμετέχοντες να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή σύνθεση για μια νέα κυβέρνηση όπως και για τη διάρκεια ζωής της αλλά και για την αποστολή μιας πολυεθνικής δύναμης υπό τον ΟΗΕ». Παρ' όλα αυτά, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί άμεσα λύση. Αμερικανός αξιωματούχος, που βρίσκεται στη Βόννη για τη διάσκεψη και θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμιζε ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους συμμετέχοντες, ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ευρεία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, με την οποία εμείς θα συμφωνούμε, αλλιώς δε θα υπάρξει καμία βοήθεια για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, σε κανένα επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ