Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Ολοκληρωτικός πόλεμος

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ο μονάρχης του Νεπάλ, Γκιανέντρα, κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναστέλλοντας όλες τις ελευθερίες των πολιτών, μετέδιδαν χθες τοπικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ. Με την ίδια εντολή, ο βασιλιάς του Νεπάλ -αδελφός του προηγούμενου μονάρχη, που ανέλαβε το θρόνο μετά τη μαζική δολοφονία της βασιλικής οικογένειας τον Ιούνη- εξουσιοδότησε την κυβέρνησή του να χρησιμοποιήσει το στρατό εναντίον του ένοπλου Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Στις συγκρούσεις της οργάνωσης με τις αρχές ασφαλείας, ως το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 276 άνθρωποι (76 από πλευράς των αρχών και 200 αντάρτες) βρήκαν το θάνατο, κατά το «Ρόιτερς», αναιρώντας στην πράξη την εκεχειρία και τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» που είχαν αρχίσει νωρίτερα αυτό το μήνα. Η απάντηση του μονάρχη, να αναιρέσει κάθε δημόσια ελευθερία -περιλαμβανομένων της ελευθερίας γνώμης κι έκφρασής της!- είναι ενδεικτική της πλήρους όξυνσης που επιχειρείται. Οι αρχές μπορούν να συλλαμβάνουν όποιον θέλουν και να τον κρατούν χωρίς να του απαγγείλουν κατηγορία για τρεις βδομάδες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κουμ Μπαχαντούρ Κάντκα μεταβάλλεται σε υπουργό Πολέμου...

Ο ηγέτης των ανταρτών, ο Πραστάντα (πραγματικό όνομα Πάσπα Κουμάρ Νταχάλ) είχε αναστείλει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση καθώς οι αξιωματούχοι της αρνούνταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός νέου συντάγματος. Η εξαετής σύγκρουση στην οποία σύμφωνα με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς έχει κοστίσει 1.800 ζωές, μπαίνει όπως φαίνεται σε μια νέα φάση, καθώς ποτέ ως σήμερα δεν είχε χρησιμοποιηθεί ο στρατός.

Στην υπόθεση παρενέβη και η αμερικανική διπλωματία: Οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες τους μαοϊκούς αντάρτες «να κατεβάσουν τα όπλα και να επιδιώξουν συνομιλίες» με την κυβέρνηση. «Καταδικάζουμε τις πρόσφατες επιθέσεις των μαοϊκών... (και) υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Νεπάλ, στο πλαίσιο του συντάγματος, να προστατεύσει τους πολίτες της», ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κατμαντού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ