Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΙΛΚΙΣ
Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών ενάντια στον πόλεμο

«Μαζί στον κοινό αγώνα, ενάντια σ' αυτούς που σκορπάνε τον τρόμο, τη βία, την εξαθλίωση». Αυτό το κάλεσμα απεύθυναν οι γυναίκες, οι άνδρες και τα παιδιά που συμμετείχαν το πρωί της Κυριακής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς και είχε θέμα «Γυναίκες στο χορό του πολέμου». Μια εκδήλωση που σφραγίστηκε με την απόφαση να προχωρήσει στην πράξη η προσπάθεια συντονισμού των φορέων του νομού στην κατεύθυνση της κοινής αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κυρίως όμως δεκάδες αγρότισσες, εργάτριες, επιστημόνισσες, δεκάδες γυναίκες και άνδρες, που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη στον πόλεμο της επιβίωσης, στον πόλεμο της υπεράσπισης κατακτήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Κάποιοι θεωρούν ότι ο κόσμος τους ανήκει και όποτε θέλουν τον καταστρέφουν. Ομως έχουν σκεφτεί ποτέ αυτοί οι άνθρωποι πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τα όπλα και τους πολέμους τους; Πώς θα ήταν αν βρίσκονταν αυτοί στη θέση των πεινασμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων;», αναρωτήθηκε ο 11χρονος Γιάννης Αντωνιάδης μέσα από το κείμενο που διάβασε στην εκδήλωση και μέσα σε μια φράση περιέγραψε τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού όπως την αντιλαμβάνεται: «Αντί να δώσουν χρήματα για τα ταλαιπωρημένα παιδιά, ξοδεύουν άσκοπα δισεκατομμύρια για όπλα και για άλλα εργαλεία θανάτου, που αργά ή γρήγορα θα φέρουν την καταστροφή».

Τόσο η Εφη Τζούρα, ψυχολόγος-ψυχίατρος, όσο και η Δέσποινα Γραμματικοπούλου, εκπρόσωπος της ΟΓΕ, στις παρεμβάσεις τους σημείωσαν πως ήρθε η ώρα, οι γυναίκες να βάλουνε το δικό τους «μεράδι σ' αυτό το ποτάμι που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να γυρίσει η ρότα της ιστορίας προς όφελος των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών».

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Περιέγραψε το απάνθρωπο πρόσωπο της «νέας τάξης» που εμφανίστηκε στο Βιετνάμ και σε όλους τους μετέπειτα ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μέχρι τη Ρουάντα, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία και τώρα το Αφγανιστάν. Μίλησε για τεχνητά τείχη που επιχειρούν να υψώσουν ανάμεσα στους λαούς, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων και των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων.

Περιέγραψε τα τρομακτικά μέτρα καταστολής που λαμβάνονται στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, τα σχέδια περιστολής των δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών που προωθούνται με τον ευρωτρομονόμο κλπ., και αναρωτήθηκε: «Πού βλέπετε την ελευθερία που πρέπει να υπερασπιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ