ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικές πιρουέτες εν μέσω νέου αίματος

Εντείνεται ξανά ο αποκλεισμός: Ισραηλινός στρατιώτης οδηγεί Παλαιστίνιο εργαζόμενο σε χώρο «ανάκρισης»

Associated Press

Εντείνεται ξανά ο αποκλεισμός: Ισραηλινός στρατιώτης οδηγεί Παλαιστίνιο εργαζόμενο σε χώρο «ανάκρισης»
ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΕΖ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΑΜΑΝ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το τριήμερο από το Σάββατο έως χτες ήταν γεμάτο επεισόδια βίας, ενώ λίγες ώρες πριν οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι - ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και ο στρατηγός ε.α. Αντονι Ζίνι - φθάσουν στην περιοχή, ένας Παλαιστίνιος, μέλος της Χαμάς, πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος σε ισραηλινό φυλάκιο, χάνοντας τη ζωή του και τραυματίζοντας στρατιώτες.

Οι δύο Αμερικανοί βρήκαν επίσης ως «υποδοχή» και την ανανέωση της αξίωσης του Αριέλ Σαρόν, του Ισραηλινού πρωθυπουργού, να υπάρξει «μια βδομάδα απόλυτης ηρεμίας» πριν υπάρξουν πολιτικές συζητήσεις επί της ουσίας. Η παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισε την αξίωση αυτή μέρος ενός σχεδίου του Σαρόν να μηδενίσει κάθε πιθανότητα επιστροφής στις συνομιλίες, κατηγορώντας τον για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης σε μια προσπάθεια να «σαμποταριστεί» η αμερικανική αποστολή. Ο Σαρόν απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ότι «ο Αραφάτ πρέπει να εγκαταλείψει το μονοπάτι της τρομοκρατίας». Ο Σαέμπ Ερεκάτ τον κατηγόρησε ότι «ακυρώνει κάθε πιθανότητα επιτυχίας πριν καν έρθουν οι Αμερικανοί απεσταλμένοι».

Οι Μπερνς και Ζίνι έγιναν δεκτοί από τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Αβι Ντίχτερ, και σήμερα (Τρίτη) επρόκειτο να συναντηθούν τόσο με τον Σαρόν όσο και με τον Σιμόν Πέρες, τον υπουργό Εξωτερικών. Αύριο (Τετάρτη) το δίδυμο των Αμερικανών απεσταλμένων θα έχει συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο τελευταίος ολοκλήρωνε χτες την περιοδεία του σε αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) έχοντας συνομιλίες στην Ιορδανία με τον πρωθυπουργό, Αλί Αμπούλ-Ραγκέμπ.

Υπεύθυνος για τις επαφές των Ισραηλινών επί καθημερινής βάσεως με τους Αμερικανούς διορίστηκε ο Μέιρ Νταγκάν, στρατηγός ε.α. και ειδικός σύμβουλος του «Μπίμπι», κατά κόσμον πρώην πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, επί της «αντιτρομοκρατίας». Ο διορισμός του Νταγκάν σηματοδοτεί πολλά. Ο στρατηγός, όπως αποκάλυπτε η εφημερίδα Χα' αρέτζ το 1997, ηγήθηκε το 1970 ομάδας κομάντος, της μονάδας Ριμόν, η οποία εκτελούσε ομαδικά Παλαιστίνιους που κατηγορούνταν για επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Την περίοδο εκείνη ο Σαρόν ήταν στρατιωτικός διοικητής της περιοχής του νοτίου Ισραήλ που κάλυπτε τη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ άλλες εφημερίδες φέρουν τον Νταγκάν αναμεμειγμένο σε ανάλογες επιχειρήσεις στο Λίβανο στις αρχές της δεκαετίας του 1980...

Φονικών συνέχεια

Τα επεισόδια βίας διαδέχονταν το ένα το άλλο. Τη Δευτέρα το πρωί ο 22χρονος Τεσίρ αλ-Αγιαρμί, πρόσφυγας από το στρατόπεδο Τζεμπαλίγια, πυροδότησε εκρηκτικά σε φυλάκιο κοντά στη Γάζα, χάνοντας τη ζωή του και τραυματίζοντας Ισραηλινούς αστυνομικούς. Την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.

Στην κηδεία του 22χρονου, που έγινε μερικές ώρες μετά το θάνατό του, μέλος της Χαμάς είπε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία από πλευράς Ισραήλ του ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης στη Δυτική Οχθη, Μαχμούντ Αμπού Χανούντ, τον οποίο οι αρχές ασφαλείας κατηγορούσαν για βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν «δεκάδες ζωές», από επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων το βράδυ της Παρασκευής. Επίσης χτες στην Μπέιτ Τζάλα σημειώνονταν ανταλλαγές πυροβολισμών για αρκετή ώρα.

Το Σάββατο ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από θραύσματα όλμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την Κυριακή ένας 14χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών κατά διαδηλωτών της Χαμάς. Τα αμερικανικής κατασκευής ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν σπίτια και κτίρια της παλαιστινιακής αρχής από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ανακοίνωναν τη σύλληψη 15 μελών μιας «τρομοκρατικής ομάδας που έχει δεσμούς με το Ιράκ» στη Ραμάλα και στην Τζενίν.

Την Κυριακή είχε σημειωθεί άλλη μια έκρηξη βόμβας χωρίς θύματα κοντά σε στρατώνα όπου πραγματοποιούσε επιθεώρηση ο Α/ΓΕΣ του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ. Η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε πως στόχος ίσως ήταν ο Μοφάζ, πάντως αξιωματούχοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «βόμβες σκάνε όλη την ώρα»...

Το ισραηλινό ραδιόφωνο έσκασε πάντως μια «δημοσιογραφική βόμβα», μεταδίδοντας ότι η Ταξιαρχία των Μαρτύρων της Αλ-Ακσά προσπάθησε πρόσφατα «να δολοφονήσει» τον Αριέλ Σαρόν και «θα συνεχίσει να προσπαθεί».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και επισήμως οι ΗΠΑ σε ύφεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η «ύφεση» την οποία προέβλεπαν, μηρύκαζαν, περιέγραφαν και κράδαιναν οι οικονομολόγοι όσον αφορά την αμερικανική οικονομία «άρχισε και επίσημα», σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Ερευνας (NBER) από το Μάρτη φέτος.

Η εκτίμηση του NBER, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το BBC μετέδιδαν χτες, είναι ότι η κατάσταση χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει βρεθεί «10 φορές σε ύφεση» στις 5 δεκαετίες που μεσολάβησαν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την τελευταία να καταγράφεται το Μάρτιο του 1991. Η δεκαετής «ανάπτυξη» έκτοτε ήταν η μακρότερη στην ιστορία της χώρας, λέει το NBER. Η οικονομία των ΗΠΑ ίσως ανανήψει τον Ιούλη του 2002, αναφέρει ακόμη το Γραφείο. Ως δείκτες το NBER λαμβάνει υπόψη του την απασχόληση, το εισόδημα, τη βιομηχανική παραγωγή, τις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής. Ως «ύφεση» περιγράφεται τεχνικά μια περίοδος αρνητικού προσήμου στην «ανάπτυξη» επί 6 μήνες.

Η ανακοίνωση του NBER αξιοποιήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους ως μέσο πίεσης προς τη Γερουσία ώστε αυτή να «περάσει» το πακέτο «ενίσχυσης» της οικονομίας (των βιομηχάνων, για την ακρίβεια). Την ίδια ώρα ο υπουργός Θησαυροφυλακίου Πολ Ο' Νιλ υποσχόταν στις καταβυθιζόμενες αγορές ότι «η Αμερική κατευθύνεται σε μια ανάκαμψη».

ΕΛΒΕΤΙΑ
Πτήση στο θάνατο

ΖΥΡΙΧΗ.--

Τα δύο «μαύρα κουτιά» είχαν ανασυρθεί και οι έρευνες για επιζώντες είχαν και τυπικά τελειώσει χτες, πάντως οι αρχές δεν είχαν ούτε καν εκτίμηση για το τι προκάλεσε την πτώση ενός «Avro RJ-100» της εταιρίας «Κροσέρ» που εκτελούσε πτήση από το Βερολίνο στη Ζυρίχη το Σάββατο, που κόστισε τις ζωές των 24 από τους 33 συνολικά επιβατών του.

Το μικρό αεροπλάνο (χωρητικότητας 97 θέσεων) έπεσε εν μέσω πολύ κακών καιρικών συνθηκών και ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης σ' έναν αεροδιάδρομο τον οποίο Ελβετοί πιλότοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο». Η κοινή γνώμη πάντως μετά το φονικό στη Βουλή του καντονιού Τσουγκ και προηγουμένως την πυρκαγιά σε ένα τούνελ, βρισκόταν ακόμη μια φορά μπροστά σε μια καταστροφή. «Είμαστε άφωνοι... πέφτουμε από τη μια καταστροφή στην άλλη», σχολίασε ο πρόεδρος της χώρας Μόριτζ Λόιενμπεργκερ. Οι μάρτυρες παρομοίασαν με «εφιάλτη βγαλμένο από ταινίες τρόμου» τις συνθήκες του δυστυχήματος, με το ουραίο να αποκολλάται από το σκάφος - άγνωστο αν αυτό συνέβη λόγω της πτώσης ή προκάλεσε την πτώση.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήτανε δυο κορυφαίοι Ισραηλινοί γιατροί και καθηγητές πανεπιστημίου, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τελ Αβίβ, αλλά και μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ, η Μέλανι Θόρτον, της οποίας κατά τραγική ειρωνεία ο τελευταίος δίσκος λεγόταν «Ready to Fly» (ή «Ετοιμη να πετάξω»). Αντί για την επιτυχία η τραγουδίστρια στην πτήση της συνάντησε το θάνατο, μαζί με άλλους 23 συνεπιβάτες της...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά τις απολύσεις, παγώνει και μισθούς η «Siemens»

ΜΟΝΑΧΟ.-

Μια ακόμη κίνηση σχεδιασμένη να διατηρήσει τα κέρδη της σε βάρος των εργαζομένων της «μελετά» ο γερμανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των υποδομών «Siemens»: όπως μετέδωσε χτες η ειδησεογραφική υπηρεσία «Μπλούμπεργκ» (δημιούργημα του νεοεκλεγέντος δημάρχου της Νέας Υόρκης, παρεμπιπτόντως), η διοίκηση της γερμανικής επιχείρησης εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει τους μισθούς 40.000 υπαλλήλων της, προκειμένου να μειώσει το κόστος, μετά την αναγγελία ζημιών τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Siemens» πρότεινε να παγώσουν οι μισθοί άνω των 4.800 δολαρίων μηνιαίως (κάπου δύο εκατομμύρια δραχμές) έως 1ης Απριλίου 2002, σύμφωνα με δήλωση της Σαμπίνε Μέτζνερ, εκπροσώπου της εταιρίας.

Ηδη έχουν εξαγγελθεί 17.000 απολύσεις εντός 2001, στις μονάδες των δικτύων και των κινητών τηλεφώνων.

Ο Αντρέ Βιλ Λαουντίν, «αναλυτής» του χρηματοοικονομικού οργανισμού «Bankhaus Reuschel», εξέφρασε σκεπτικισμό για το «αν με το πάγωμα των μισθών αυτών μπορεί να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ