ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΙΚΑ
Πενθήμερη απεργία των γιατρών

Αύριο θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση στο «Ακροπόλ», ώρα 11 π.μ.

Οι πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ που ξεκινούν σήμερα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τόσο τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνολικά, όσο και τα ιδιαίτερα κλαδικά τους προβλήματα. Αποκορύφωμα αποτελεί το γεγονός ότι οι 5.500 συμβασιούχοι, πέρα από τις συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου, είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, παρότι δουλεύουν σε υγειονομικό φορέα!

Ωστόσο όμως και για αυτή την απεργία οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών του ΙΚΑ δεν έχουν εξασφαλίσει την ευρύτερη συμπαράταξη των φορέων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δεδομένου ότι η υποβάθμιση της ΠΦΥ τους αφορά άμεσα. Επιπλέον η κυβέρνηση δείχνει ότι θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή αδιαλλαξίας που κράτησε στην περίοδο των πολυήμερων κινητοποιήσεων του καλοκαιριού.

  • Ετσι χτες η Διοίκηση του ΙΚΑ έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, όπου κατέφυγε η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), η ηγεσία της οποίας είναι εγκλωβισμένη στη λογική του διαλόγου -παρότι ο λεγόμενος διάλογος με την κυβέρνηση για την ΠΦΥ δεν οδήγησε πουθενά.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος δε δέχτηκε ούτε την καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης των 60.000 δραχμών που το πήραν όλοι οι άλλοι υπάλληλοι του ΙΚΑ από την 1/9/2001. Μάλιστα η Διοίκηση του Ιδρύματος χρησιμοποίησε ως ένα από τα επιχειρήματα τη διαβεβαίωση του υπουργείου Εργασίας ότι το επίδομα των 60.000 δραχμών θα καταβληθεί «στο σύνολο των γιατρών που υπηρετούν στο ΙΚΑ» για την προσφυγή της στα δικαστήρια, που έκριναν τις απεργίες των γιατρών το καλοκαίρι ως καταχρηστικές!

  • Μια άλλη μορφή επίδειξης της αδιαλλαξίας αποτελεί το γεγονός ότι με την εξόφληση της μισθοδοσίας του Νοέμβρη κρατήθηκε το σύνολο των «χρεών της απεργίας», ενώ μέχρι τώρα υπήρχε το εθιμικό δίκαιο να κρατείται ένα μικρό ποσό κάθε μήνα μέχρι την τελική εξόφληση. Ετσι κρατήθηκε από γιατρό το υπόλοιπο ποσό που φτάνει μέχρι και 157.686 δραχμές.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στο απεργιακό της υπόμνημα ζητά την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ και εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι περιοριστικές παρεμβάσεις σε βάρος των δικαιούχων.

Ακόμα ζητά την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων των γιατρών, καθώς και την καταβολή του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Η απεργία αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την 3.12.2001. Αύριο Τετάρτη θα γίνει Πανελλαδική συγκέντρωση στο «Ακροπόλ», ώρα 11 π.μ.

Συμπαράσταση

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζοντας ότι είναι δίκαιος αγώνας.

Τη συμπαράστασή του εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεών τους αποτελεί προανάκρουσμα γενικότερων κινητοποιήσεων του ιατρικού σώματος, που θα κάνουν το χειμώνα «θερμό».

Ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι η απαράδεκτη εμμονή της πολιτείας σε ουσιαστική άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των γιατρών ΙΚΑ (μονιμοποίηση συμβασιούχων, επίδομα βιβλιοθήκης κλπ), την καθιστά υπόλογη όχι μόνο απέναντι στους γιατρούς, αλλά και στους ασφαλισμένους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται.

«Πρέπει επιτέλους η άκαμπτη και ανάλγητη αυτή τακτική να δώσει τη θέση της σε ειλικρινείς και δίκαιες ρυθμίσεις, οι οποίες να διασφαλίζουν την ιατρική αξιοπρέπεια, το συμφέρον των πολιτών, την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας», τονίζει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι αλλιώς οι «ασκοί του Αιόλου» θα παραμένουν μόνιμα ανοιχτοί.

  • Την υποστήριξή της στους γιατρούς του ΙΚΑ εκφράζει και η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής. Σε ανακοίνωσή της καλεί το λαό να αντιληφθεί ότι ο αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ δεν είναι συντεχνιακός και οικονομίστικος αλλά συνδέεται άμεσα με το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας του, αλλά και την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα λιμνάζοντα προβλήματα των γιατρών ΙΚΑ.
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αδυναμία ακόμα και για την καταγραφή τους

Η αδυναμία των αρμόδιων φορέων ακόμα και για την καταγραφή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στη χώρα μας καταδείχτηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στα πλαίσια του προγράμματος για την «Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας», με θέμα την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στους δημόσιους χώρους.

Ενώ τα προβλήματα των ΑμΕΑ σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της εργασίας διογκώνονται τραγικά, το υπουργείο Υγείας μεγαλόστομα διακηρύσσει την ανάληψη πρωτοβουλιών, διοργανώνοντας ενημερωτικά σεμινάρια και διανέμοντας ενημερωτικό υλικό στους δημόσιους φορείς, για τη βελτίωση της ζωής των αναπήρων, ενώ στην πραγματικότητα δε γνωρίζει καν τον ακριβή αριθμό τους! Ο αριθμός των ΑμΕΑ, επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο του υπουργείου Υγείας, υπολογίζεται σε 267.003, αλλά βασίζεται στην καταγραφή με βάση τη σύνταξη αναπηρίας, αριθμός που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού το ποσοστό των ατόμων κάτω των 60 ετών που εισπράττουν αναπηρική σύνταξη στην Ελλάδα είναι μόλις το 3%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ΑμΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το υπουργείο Υγείας έχει ενσωματώσει στην πολιτική του την αντίληψη της ολικής αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και στην κατεύθυνση αυτή έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες διατομεακού χαρακτήρα με άλλα υπουργεία», ανέφερε ανοίγοντας την ημερίδα η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Μ. Μπελδέκου.

Η πρόσβαση για τα ΑμΕΑ στους δημόσιους χώρους στην Αθήνα είναι σχεδόν αδύνατη, επισήμανε απ' την πλευρά του ο Β. Σγούτας, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων και τόνισε: «Η βουβαμάρα που επικρατεί για το θέμα δε βοηθάει. Μόνο με την πίεση των πολιτών θα παρθούν μέτρα».

«Ενδιαφέρουσα» όμως ήταν και η προσέγγιση του θέματος από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμΕΑ (ΕΣΑΕΑ) Γ. Βαρδακαστάνη, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα είναι νομικό και... απείλησε με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους φορείς που δεν τηρούν τους κανόνες προσβασιμότητας των ΑμΕΑ.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ
Με ένα διευθυντή κι έναν αγροτικό γιατρό!

Σημαντικές ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό, όσο και στον απαραίτητο εξοπλισμό αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Κλειτορίας, το οποίο πρέπει να καλύπτει υγειονομικά 38 χωριά στην Ορεινή Αχαΐα (Δήμοι Αροανίας, Λευκασίου και Δάφνης). Το παραπάνω πρόβλημα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Στο ΚΥ, αναφέρουν οι βουλευτές, υπηρετούν μόνον ο διευθυντής και ένας αγροτικός γιατρός, ενώ δε διαθέτει ούτε κατάλληλο ασθενοφόρο, το οποίο να μπορεί να κινείται στις δύσβατες ορεινές περιοχές, πολύ περισσότερο, τώρα που φτάνει ο χειμώνας και η περιοχή είναι διαρκώς χιονισμένη, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα μετακίνησης.

«Η ανεπάρκεια του προσωπικού και η έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού, ειδικά ενός σύγχρονου ασθενοφόρου, προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, ρωτούν τον υπουργό, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να στελεχωθεί κατάλληλα το ΚΥ Κλειτορίας και να τεθεί στη διάθεσή του κατάλληλο ασθενοφόρο, όπως επανειλημμένως έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Δεν ελέγχονται οι επιχειρήσεις

Ανενεργό παραμένει εδώ και καιρό το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου στο νομό Καρδίτσας, καθώς δεν υπάρχει Τεχνική Υπηρεσία. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οπως επισημαίνουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές: «Στο νομό Καρδίτσας υπάρχει υπηρεσία Κοινωνικής Επιθεώρησης αλλά δεν υπάρχει Τεχνική Υπηρεσία. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι να μην γίνονται έλεγχοι στις επιχειρήσεις για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς».

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό γιατί μέχρι σήμερα στο νομό Καρδίτσας δε λειτουργεί Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση λειτουργία του;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ