ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε σωστό δρόμο

Με στόχο την τρίτη νίκη στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2003, η Εθνική Ανδρών συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει του αγώνα κόντρα στη Δανία την Τετάρτη, για την προκριματική προημιτελική φάση του θεσμού. Η εύκολη δεύτερη νίκη το Σάββατο στο Βουκουρέστι επί της Ρουμανίας έχει σκορπίσει χαμόγελα στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και το κλίμα θεωρείται ιδανικό. Χτες το πρωί οι παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη έκαναν μία προπόνηση, που ήταν προαιρετική, στο κλειστό του Μετς, και συμμετείχαν ο Νίκος Ζήσης, ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Αρτέμης Κούβαρης. Η κατάσταση του τραυματία Διαμαντόπουλου βελτιώνεται, ενώ αντίθετα ο Χαρίσης μάλλον θα αποκλειστεί από την αποστολή του αγώνα, αφού δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τις ενοχλήσεις στους κοιλιακούς.

Οσον αφορά τον επόμενο αγώνα της Εθνικής μας ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε: «Συνεχίζουμε την προετοιμασία μας κανονικά, χωρίς να σκεφτόμαστε ποιος είναι ο αντίπαλος. Ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο αντίπαλός μας, κοιτάζουμε πώς παίζουμε εμείς». Στη συνέχεια ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στους Ελληνες φιλάθλους που τους συμπαραστάθηκαν στο Βουκουρέστι: «Η παρουσία τους ήταν πολύ σημαντική για τα παιδιά. Ηταν ο ελληνικός κόσμος που μας στήριξε. Και πιστεύουμε ότι ανάλογη στήριξη θα βρούμε και στη Λιβαδειά την Τετάρτη».

Περίπατος στη Ρουμανία

Η άμυνα για... σεμινάριο και η καλή διάθεση των παικτών της Εθνικής μας ήταν τα δυο βασικά στοιχεία που έδωσαν τη νίκη κόντρα στη Ρουμανία με 92-60. Μάλιστα, όπως γίνεται αντιληπτό και από το σκορ, το παιχνίδι έτσι όπως εξελίχθηκε πρόσφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Γιάννη Ιωαννίδη να δοκιμάσει σχήματα και παίκτες προκειμένου να βγάλει καλύτερα συμπεράσματα. Το γρήγορο μπάσκετ ήταν το στοιχείο που εφάρμοσαν με τον καλύτερο τρόπο οι παίκτες της Εθνικής μας αφού αρκετές φορές βγήκαν στον αιφνιδιασμό σημειώνοντας εύκολα καλάθια. Ετσι, γρήγορα πήραν μια διαφορά στο σκορ προηγούμενοι 12-2 και και 23-15 στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκαν με 47-30.

ΕΛΛΑΔΑ: Ζήσης, Χατζηβρέττας 10 (2), Παπαλουκάς 11, Σιγάλας 6, Ντικούδης 20, Ρεντζιάς 22, Τσαρτσαρής 5, Παπαδόπουλος 2, Κούβαρης 4, Αλβέρτης 12 (2).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στανέσκου 15, Ιχετάνου, Ντιμιτρέσκου, Φετζόιου 8 (2), Αλέξε 8 (1), Μπουρλάκου 4, Ποπέσκου 13, Λαπούστε 6 (1), Ντοάντε 2, Τσιόσιτσι 4.

ΠΟΛΟ
Μισά... χαμόγελα

Κατά το ήμισυ μοιράστηκαν τα χαμόγελα στις ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του πόλο. Ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη δικαιούνται τη χαρά των πανηγυρισμών, αφού εξασφάλισαν την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπελλούχων αντίστοιχα. Αντίθετα Παναθηναϊκός και Εθνικός αποχαιρέτησαν νωρίς - νωρίς το Λεν Τρόφι, αφού αποκλείστηκαν από τους ομίλους τους.

Πρόκριση... θρίλερ

Η νίκη του Ολυμπιακού στο τελευταίο παιχνίδι επί της ισπανικής Μπαρτσελονέτα με 6-5 ήταν αυτή που σφράγισε το εισιτήριο των πρωταθλητών για την οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ήττα του Σαββάτου από την Ντιναμό Μόσχας με 5-4 έφερε τους «ερυθρόλευκους» με την πλάτη στον τοίχο στον τελευταίο αγώνα. Και τα κατάφεραν, έστω εάν ο αγώνας εξελίχθηκε σε θρίλερ. Αρχικά ο Ολυμπιακός πήρε τον έλεγχο του αγώνα και με το τέλος της πρώτης περιόδου ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1. Στους ίδιους ρυθμούς συνέχισε η ομάδα του Ζόλταν Κάσας και στο δεύτερο επτάλεπτο και παρέμεινε μπροστά με 6-4. Αλλά από εκείνη τη στιγμή και πέρα οι Πειραιώτες έπαθαν ολικό «μπλακ άουτ» και οι Ισπανοί μείωσαν σε 6-5. Η καλή άμυνα όμως έδωσε τελικά τη νίκη στους γηπεδούχους και τελικά το... εισιτήριο για την οκτάδα.. Τα εφτάλεπτα: 2-1, 4-3, 0-0, 0-1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : Καλακόνας 3, Βλοντάκης, Θωμάκος, Ψύχος.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΕΤΑ: Μπένιτς 2, Λέτιτσα, Ντ. Μόρο, Ι. Μόρο

Στο άλλο ματς της ημέρας η Ντιναμό Μόσχας επικράτησε άνετα της Ντιναμό Κιέβου με 11-5 και κατέκτησε την πρώτη θέση. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:. Ντιναμό Μόσχας 6, Ολυμπιακός 4, Μπαρτσελονέτα 2, Ντιναμό Κιέβου 0.

«Διά χειρός»... Μάζη

Στα προημιτελικά του Κυπελλούχων βρέθηκε η Βουλιαγμένη που στον τελευταίο αγώνα του ομίλου στη Βαρκελώνη πήρε σπουδαία νίκη επί της Διναμό Βουκουρεστίου με 8-5. Σημειώνεται ότι το Σάββατο είχε ηττηθεί από την «οικοδέσποινα» Μπαρτσελόνα με 9-7. Στο παιχνίδι με τους Ρουμάνους Οι «μπέμπηδες» έφθασαν στην επικράτηση πιάνοντας πολλή σπουδαία απόδοση στο τελευταίο μέρος της συνάντησης με τους Ρουμάνους και έχοντας σαν κορυφαίο τον Δημήτρη Μάζη. Τα εφτάλεπτα: 2-1, 1-3, 1-1, 4-0

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Μάζης 3, Αρόγιο 2, Γ. Αφρουδάκης 2, Κουτσογιάννης. ΝΤΙΜΑΜΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ: Φιρεστεάνου 2, Αντρέι 2, Ράντου

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Μπαρτσελόνα πέρασε ένα ευχάριστο απόγευμα, αφού συνέτριψε την Γκίνες με 34-2. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:. Μπαρτσελόνα 6, Βουλιαγμένη 4, Ντιναμό Βουκουρεστίου 2, Γκίνες 0.

Αποτυχία εις διπλούν

«Αντίο» είπαν και οι δυο εκπρόσωποί μας στο Λεν Τρόφι, αφού τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Εθνικός δεν τα κατάφεραν. Οι κυανόλευκοι ηττήθηκαν από την Πριμόριε Ριέκα στη Γερμανία με 7-5 και τερμάτισαν στην τρίτη θέση του ομίλου. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να νικήσει ούτε στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του προκριματικού ομίλου. Οι «πράσινοι» γνώρισαν... βαριά ήττα με 9-4 από την Παρτιζάν Βελιγραδίου και αποχαιρέτησαν έτσι τα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

ΒΟΛΕΪ
Δύσκολη επικράτηση

Ντέρμπι «όνομα και πράγμα» ήταν τελικά η αναμέτρηση της Δραπετσώνας μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχτηκαν νικητές στο τάι μπρέικ (25-23, 25-22, 23-25, 23-25, 15-12), όμως δεν ικανοποίησαν με την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα γρήγορα να μαζευτούν κάποια σύννεφα προβληματισμού γύρω από το στρατόπεδο των Πειραιωτών. Ωστόσο, ο τεχνικός των πρωτοπόρων της βαθμολογίας Ντανιέλε Ρίτσι, έσπευσε να «φυσήξει» και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τονίζοντας πώς «το μόνο που με ενοχλεί είναι ο αποκλεισμός μας από το Κύπελλο. Ομως δε νομίζω ότι η ομάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα». Οσον αφορά στο «Δικέφαλο», μετά την απόκτηση ενός βαθμού εξακολουθεί να διατηρεί την 3η θέση. Σε άλλο σημαντικό παιχνίδι, πολύτιμη εκτός έδρας, αλλά με απώλεια βαθμού, νίκη πήρε ο Παναθηναϊκός ο οποίος επικράτησε της Ορεστιάδας με 3-2 (25-21, 22-25, 25-21, 24-26, 15-13) και παρέμεινε στην 2η θέση. Οι «ακρίτες» με το βαθμό που απέσπασαν, βρίσκονται στην 5η θέση. Στο μεταξύ σε δεύτερη μοίρα πέρασε η νίκη του Αρη στο Ρέθυμνο έναντι της ομώνυμης ομάδας με 3-1 (25-23, 23-25, 25-21, 25-22) αφού η χειρονομία του παίχτη των «κιτρινόμαυρων» Φρέντι Μπρουκς προς τους θεατές, προκάλεσε άσχημη εντύπωση αλλά και ένταση κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Τα άλλα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής είναι: Ηρακλής - Ιωνικός ΝΦ 3-0 (25-11, 25-12, 25-22), Πανελλήνιος - ΑΕ Νίκαια 3-0 (26-24, 25-23, 25-20), Ολυμπιάδα - ΑΕΚ 1-3 (21-25, 25-14, 24-26, 21-25).

  • Για την 8η αγωνιστική της Α1 γυναικών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καβάλα - Αίας Εύοσμου 1-3, Βύρωνας/Αγ. Σώστης - Πανελλήνιος 1-3, Μαρκόπουλο - Βριλήσσια 3-1, Ηρακλής - Φιλαθλητικός 0-3, Παναθηναϊκός - Αρης 3-0, ΖΑΟΝ - ΕΑ Λάρισας 3-2.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ακέραιες ελπίδες

Γλυκιά... ήττα με 27-24 γνώρισε η Εθνική ομάδα χάντμπολ γυναικών από την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν στον πρώτο προκριματικό για τα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι Ελληνίδες παίκτριες, χρειάζονται τώρα τη νίκη με τουλάχιστον τέσσερα τέρματα διαφορά στον επαναληπτικό της 1ης Δεκεμβρίου που θα γίνει στο Αμύνταιο (17:00), για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του θεσμού. Οι παίκτριες της Εθνικής ομάδας, ξεκίνησαν αγχωμένα και βρέθηκαν να χάνουν στο ημίχρονο με 16-11. Στην επανάληψη, με δυνατή και σωστή άμυνα κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 22-22, 8' πριν το τέλος του αγώνα αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μέχρι το τέλος του αγώνα. Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίστηκαν οι: Χαλκίδου, Νικόλη, Ψαθά 1, Ποιμενίδου 1, Γκαγκάνα 2, Δωροθέου 2, Φωτιάδου 1, Σκάρα 1, Γκόλια 2, Βαλασίδου 4, Γιούπη 9, Καραντώνη 1. Για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, ξεχώρισε η πρώτη ήττα του ΣΑΚΑ από τον Δούκα με 23-11, στο ντέρμπι κορυφής, ενώ σημαντικές νίκες πέτυχαν ο Φίλιππος επί του Αθηναϊκού με 39-23, ο Ιωνικός επί του ΠΑΟΚ με 27-23, το Κιλκίς με 37-22 επί των Βριλησσίων και ο Πανελλήνιος με 27-21 τον Λεωνίδα.

Η βαθμολογία έχει ως εξής: Πανελλήνιος, ΣΑΚΑ 15, Δούκας 14, Ιωνικός 11, Κιλκίς 10, ΠΑΟΚ, Φίλιππος 9, Αθηναϊκός 5, Λεωνίδας, Αρχέλαος 4, Αρης Ν. 2, Βριλήσσια 0.

Παράταση αγωνίας

Παράταση ενός μήνα έδωσε τελικά ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό μπάσκετ μετά την απόφαση του ΕΣΑΚΕ να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τους κόλπους της ομοσπονδίας το πρωτάθλημα της Α1. Χτες το μεσημέρι συναντήθηκαν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Νίκου Εξαρχου εκπρόσωποι του ΕΣΑΚΕ (Παπακαλιάτης, Γρανίτσας), της ΕΟΚ (Καπαγέρωφ, Τσαγκρώνης και Κόνιαρης) και του ΠΣΑΚ (Αλβέρτης, Σιγάλας) και η Πολιτεία ζήτησε να δοθεί παράταση ενός μήνα στις αλλαγές, που προγραμματίζει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, να γίνει σε αυτό το διάστημα διάλογος, που θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν να γίνουν, να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Ο Σύνδεσμος συμφώνησε με την προϋπόθεση οι αλλαγές στη διαιτησία (3 ρέφερι σε κάθε ματς και ορισμός από επιτροπή του ΕΣΑΚΕ υπό τον Κώστα Ρήγα) να ισχύσουν από την 1η Δεκέμβρη. Η ΓΓΑ δεν έχει απαντήσει ακόμα, αλλά έθεσε όρο για να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Πέμπτη, να μην προχωρήσει σε αλλαγές ο ΕΣΑΚΕ χωρίς την έγκρισή της. Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, έγινε ενημέρωση των προπονητών (έλειπαν μόνο οι Πιλαφίδης, Μίσσας και Γιαννάκης, ενώ δεν υπήρχε εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ) για τους τρεις διαιτητές από τον Κώστα Ρήγα στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος.

  • Παρελθόν αποτελεί από τον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Λευτέρης Σούμποτιτς αφού με αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της ομάδας, ο «Πίξι» παύθηκε από τα καθήκοντά του. Ο αντικαταστάτης αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα.
ΣΚΑΚΙ

Ο Ρώσος διεθνής μετρ Εβγκένι Ραγκόζιν επικράτησε τελικά στο 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Χαλκίδα 2001» με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Τους ίδιους βαθμούς πέτυχε και η έκπληξη των αγώνων, ο 17χρονος μετρ Ανέστης Μιχαηλίδης, ο οποίος όμως είχε χειρότερο συντελεστή ισοβαθμίας!

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στην Ελλάδα με το νέο σύστημα σκέψης της FIDE (90 λεπτά για όλη την παρτίδα και 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση).

  • Επίσης, την πρόκριση στο 2ο γύρο του παγκόσμιου ατομικού πρωταθλήματος γυναικών θα διεκδικήσει η Μαρία Κουβάτσου με αντίπαλο τη Γιουγκοσλάβα Βοϊκοβίτς Νατάσα. Θα παιχτούν συνολικά 2 παρτίδες (27-28/11/2001).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ