ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Θρασύτατη υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι γυναίκες είχαν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν πριν από τους Ταλιμπάν... κατείχαν θέσεις σε ποσοστό 15% στη νομοθετική του εξουσία».

Ποιος, ή, μάλλον, ποια τα λέει αυτά; Η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, η Λόρα Μπους, η οποία αποφάσισε και μαζί με τη σύζυγο του Τ. Μπλερ αρχίζουν εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Τώρα, πώς η εκστρατεία αυτή συμβιβάζεται με τους φονικούς βομβαρδισμούς - λέτε, να 'χουν τόσο ...έξυπνες βόμβες, που δε σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά..; Πώς συμβιβάζεται, με την ιμπεριαλιστική πολιτική, που καταδικάζει δισεκατομμύρια γυναικών και παιδιών στον κόσμο σε ανείπωτη φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση, αυτό μόνον οι δύο «πρώτες κυρίες» το γνωρίζουν. Αλλωστε, πριν τους Ταλιμπάν και τους μουτζαχεντίν του Ραμπανί - δηλαδή, πριν το 1992 - όταν στο Αφγανιστάν υπήρχε λαϊκή κυβέρνηση, η γυναίκα είχε πάρει τη θέση της στην αφγανική κοινωνία. Ακόμη και γυναίκα υπουργός Παιδείας υπήρχε. Ολ' αυτά, όμως, έγιναν συντρίμμια και θρύψαλα από τους αμερικανοκινούμενους «ιερούς πολεμιστές» του Κάρτερ και του Ρίγκαν. Αραγε, δε γνωρίζει η κ. Μπους σε ποια χώρα ήταν πρόεδροι οι τελευταίοι..;

«Πράσινα ζαρζαβατικά»

Δεν είναι ο μόνος. Αλλωστε, μόλις προχτές, οι «πράσινοι» Γερμανοί ομοϊδεάτες του, στο συνέδριό τους, είπαν πολλά και διάφορα ενάντια στον πόλεμο, αλλά, στο τέλος, κατέληξαν να στηρίξουν την κυβέρνηση Σρέντερ, όπως και την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, χάνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, που τους είχε απομείνει...

Ο λόγος γίνεται για τον πρώην υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος, απαλλαγμένος πλέον από τις κυβερνητικές ευθύνες, επιχειρεί και πάλι να παραστήσει τον... οικολογικά ευαίσθητο. Εύστοχα σημειώνει για την τελευταία περίπτωση ο Στάθης, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»: «Ο κ. Ευθυμιόπουλος, οικολόγος στο επάγγελμα, στην προ χαλκού εποχή, αν ενθυμείσθε, ντυνόταν ντομάτα και διαδήλωνε μπροστά απ' την πόρτα του ΥΠΕΧΩΔΕ! Κατόπιν ο κ. Λαλιώτης τον έκανε υφυπουργό του και ο κ. Ευθυμιόπουλος "ντυνόταν πατάτα" - απ' αυτές που έκανε το υπουργείο του εν σχέσει με το περιβάλλον.

Τώρα που ο κ. Ευθυμιόπουλος δεν είναι πια υφύπ., στρέφεται κατά του κ. Λαλιώτη και τον καρφώνει ότι: "το περιβάλλον δεν ήταν ποτέ στο κέντρο της προσοχής του κ. Υπουργού"! Να πω τώρα ότι ο άνθρωπος που ντυνότανε ντομάτα και διατέλεσε πατάτα ντύνεται "στυμμένη και πεταμένη λεμονόκουπα", θα 'ναι λίγο...».

«Αντιτρομοκρατικό» το νέο δόγμα

Μόνον η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας δεν αποτελούν πλέον την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Αυτό προκύπτει αβίαστα από τη συνέντευξη (στο «Βήμα») του Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός Αμυνας προσδιορίζει σε τρεις τις εθνικές απειλές: Τουρκία, βόρεια σύνορα(!) και διεθνής τρομοκρατία, από τις οποίες προκύπτουν και οι αντίστοιχες αποστολές των ενόπλων δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, βασική αποστολή των ΕΔ είναι η συμμετοχή τους στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία». Ο υπουργός είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Ο πρώτος άξονας είναι η καλή φύλαξη των συνόρων... Το δεύτερο θέμα (σ.σ. το ψητό) είναι η ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων, που επιτρέπουν παρεμβάσεις όταν πραγματοποιούνται τρομοκρατικά γεγονότα. Οι κλασικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόκληση». Με άλλα λόγια, βασικός στόχος είναι η αναδιάταξη των ΕΔ, ώστε να είναι έτοιμες να συμμετέχουν σε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», εννοείται εκεί που θα διατάξουν τα υπερατλαντικά αφεντικά. Συμπερασματικά, δεν υπάρχει τίποτα το «αμυντικό» στο νέο «δόγμα» των ΕΔ, οι οποίες ανοιχτά και επίσημα επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής απειλής», η οποία βέβαια θα ορίζεται όπως και όπου βολεύει το καθεστώς της νέας τάξης.


Προς τη νίκη

Ε, κούνια

που τους κούναγε

αν έχουνε

πιστέψει,

με το λαό

οι άρχοντες

πως έχουν

ξεμπερδέψει,

ε, άχυρα που έχουνε

στο άδειο τους

κεφάλι,

εάν τυχόν

πιστεύουνε

πως τέλειωσε

η πάλη.

* * *

Απλώς μια

νίκη κέρδισαν,

προσωρινά

μια μάχη,

μα ο πόλεμος

δεν έληξε

κι άλλες συγκρούσεις

θα 'χει,

η εργατιά δεν έβαλε

το ξίφος της

στη θήκη,

παλεύει

και πορεύεται

προς τη μεγάλη

νίκη!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη ενάντια στον πόλεμο

Στην Κεντρική Ασία τα αμερικανικά βομβαρδιστικά εξακολουθούν να «ξερνούν» θάνατο. Στο μακρινό Αφγανιστάν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται. Ταυτόχρονα όμως μια δέσμη δράσεων, υποβοηθητικών του πολέμου, ξεδιπλώνεται και στις χώρες - μέλη της ΕΕ, ναρκοθετώντας κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες των λαών. Το σύνολο των εξελίξεων επιβεβαιώνει περίτρανα πως στόχος των ιμπεριαλιστών δεν είναι η πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, ο έλεγχος των πηγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους, η αύξηση των κερδών, η καταδυνάστευση όλων των λαών και των κινημάτων τους.

Στόχοι που έσπευσε να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση με την απλόχερη συγκατάθεση και στήριξη της ΝΔ. Τις πλάτες και των δύο βαραίνουν εγκληματικές ευθύνες για την πλήρη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εμπλοκή που τεκμηριώνεται πλέον με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η συμμετοχή των βάσεων της Σούδας και του Ακτιου, η παροχή των αεροδρομίων, των λιμανιών και των αεροδιαδρόμων για την εξυπηρέτηση του πολέμου, η συμμετοχή πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στη μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, η ετοιμότητα άλλων πλοίων και μιας μοίρας μαχητικών αεροπλάνων κ.ά., αποκαλυπτικά του μεγέθους της ελληνικής συμμετοχής. Γενναιόδωρη άλλωστε ήταν και η «κατάθεσή» της, σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, για τον ευρωστρατό και την ευρωαστυνομία.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπηρετώντας την πλουτοκρατία της χώρας μας, συμφώνησε και με τα νέα νομοθετικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ. Τα αντιδημοκρατικά, αυταρχικά, κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται, δε στοχεύουν παρά στην ανάσχεση των λαϊκών κινημάτων, στο να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της πάλης τους που θα προκύπτει όσο η άρχουσα τάξη, για να διευρύνει και να εδραιώνει τα συμφέροντά της, θα προχωρά στη λήψη νέων, πιο σφοδρών, αντιλαϊκών μέτρων σε όλους τους τομείς. Είναι πλέον πασιφανές πως ο πόλεμος διεξάγεται εναντίον όλων των λαών του κόσμου και του ελληνικού λαού. Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας πως για την ΕΕ, όπως και για τις ΗΠΑ, τρομοκράτης είναι όποιος αγωνίζεται εναντίον της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Είναι οι λαοί που δυναμώνουν την πάλη τους εναντίον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Με πάλη μαζική μπορεί και πρέπει να απαιτήσει τερματισμό του πολέμου, απεμπλοκή της Ελλάδας, απομάκρυνση των βάσεων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά, αλλά πάντα εξίσου επικίνδυνη, πολιτική. Αυτή την πολιτική που ασπαζόμενη τα πολεμοκάπηλα σχέδια τον εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους, την ίδια που του στερεί δικαιώματα και ελευθερίες και που μόνο αντιπαλεύοντάς την μπορεί να τα υπερασπίσει και να τα διευρύνει. Η απάντηση των ανθρώπων του μόχθου δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμεση, μαζική, αποφασιστική, κοινωνικοπολιτική πάλη στο δρόμο του Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ