ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πιο ακριβά από χτες τα τιμολόγια του ΟΤΕ

Ισχύυν οι δεύτερες μέσα σε οκτώ μήνες αυξήσεις.

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ - και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στο 1999 - ισχύουν από χτες. Η προηγούμενη αύξηση στα τιμολόγια είχε επιβληθεί την 1η του περασμένου Μάρτη. Οι νέες αυξήσεις που επέβαλε η διοίκηση του Οργανισμού, είχαν ανακοινωθεί από το Σεπτέμβρη και αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία της επιχείρησης, που επιβάλλονται δύο φορές σε διάστημα οχτώ μηνών και φέρνουν τη σφραγίδα των απαιτήσεων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας τιμολογιακής πολιτικής είναι η επιβάρυνση κατά 16,7% της αστικής μονάδας, η οποία διαμορφώνεται στις 7 δραχμές το λεπτό , μία αύξηση που αφορά το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων συνδρομητών του ΟΤΕ, σε αντίθεση με ορισμένες μειώσεις που αφορούν πολύ μικρότερες κατηγορίες χρηστών. Η μείωση π.χ. στο τέλος σύνδεσης από τις 15.000 δραχμές στις 10.000 πολύ μικρή σημασία έχει, αλλά και επίδραση στον τελικό λογαριασμό του νοικοκυριού, με δεδομένο ότι οι νέες συνδέσεις είναι πλέον ελάχιστες.

Η διεύρυνση της αστικής ζώνης στα όρια του νομού, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών, οι οποίοι χρεώνονταν με υπεραστικό τιμολόγιο αν και η κλήση γινόταν σε πολύ κοντινή απόσταση και πολλές φορές σε διπλανό χωριό. Υπαγορεύτηκε μάλιστα περισσότερο από λόγους ανταγωνισμού με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από την κίνηση του ΟΤΕ και λιγότερο γιατί ήθελε να ελαφρώσει τους συνδρομητές από τα πανάκριβα τέλη.

Αμετάβλητο παραμένει το τιμολόγιο στις υπεραστικές κλήσεις (45 δραχμές) που γίνονται στη ζώνη των 45 έως 80 χιλιομέτρων, ενώ μειώνεται από 80 δραχμές στις 62 για τα τηλεφωνήματα που γίνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων . Ομως παρά τη μείωση αυτή, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Ελληνας συνδρομητής συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα τα υπεραστικά τηλεφωνήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι υπηρεσίες του ΟΤΕ, για ένα υπεραστικό τηλεφώνημα, διάρκειας 3 λεπτών, το κόστος του διαμορφώνεται στις 186 δραχμές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 158 δραχμές (στη Σουηδία είναι 61, Φιλανδία 64, Ολλανδία 93 , Ιρλανδία 148 δραχμές κλπ).

Μόνο όσον αφορά τις διεθνείς κλήσεις ο ΟΤΕ προχώρησε σε δραστικές μειώσεις των τιμολογίων, κάτι που αφορά συγκεκριμένες ομάδες χρηστών που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις επικοινωνίες μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων και υπαγορεύτηκαν από των ανταγωνισμό των εταιριών κινητής τηλεφωνίας αλλά και τη «μη νόμιμη» παράκαμψη του δικτύου του Οργανισμού από ανταγωνιστές του. Ο ισχυρισμός του ΟΤΕ για μεσοσταθμικές μειώσεις στα τιμολόγια της τάξης του 6%, αντιστρέφει την πραγματικότητα, αφού παίρνει σαν δεδομένο, ότι ο «λογαριασμός ενός τυπικού νοικοκυριού» κατανέμεται σε αστική τηλεφωνία 29,3%, υπεραστική 51% και διεθνής 19,7%. Μια κατανομή που για όσους ζούμε στην Ελλάδα, καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό λογαριασμό που πληρώνει ένα τυπικό νοικοκυριό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Θυγατρική εταιρία για την αναμετάδοση των Αγώνων

 

Στη σύσταση θυγατρικής εταιρίας που θα ασχοληθεί με τη μέθοδο και την οργάνωση της τηλεοπτικής παραγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στην οποία θα συμμετέχει η ΕΡΤ, όλα τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα αλλά και πολλά ξένα, προσανατολίζεται τελικά η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη της αναμετάδοσης αποκλείστηκε, αφού η εταιρεία «Αθήνα 2004» είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) την οριστική πρόταση για την αναμετάδοση των Αγώνων μέχρι το τέλος του 1999. Οπως δήλωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κ. Μπακούρης, έχει χαθεί πολύς χρόνος στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν αποκλείεται να αποτελεί το πρόσχημα για την απευθείας ανάθεση στον εκλεκτό των «αθανάτων» και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου NBC, M. Ρομέρο, της εποπτείας του φορέα. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τη ΔΟΕ να προτιμά τη σύσταση του φορέα με τον τρόπο που προχωρά η «Αθήνα 2004» και πιέζει προκειμένου επικεφαλής του φορέα αναμετάδοσης να είναι ο Μ. Ρομέρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Αθήνα 2004» θα χρειαστεί για τις ανάγκες των Αγώνων να εργαστούν συνολικά 4.000 τεχνικοί και στη χώρα μας συνολικά υπάρχουν 700. Οσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού ισχύουν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΔΟΕ με τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό δίκτυο NBC έχει αναλάβει την κάλυψη για την Αμερική αντί του ποσού των 793 εκατομμυρίων δολαρίων (237,9 δισ. δρχ.). Το ευρωπαϊκό δίκτυο EBU έχει τα δικαιώματα για την Ευρώπη αντί του ποσού των 394 εκατ. δολαρίων (118,2 δισ. δρχ.). Στην Αυστραλία το «Channel 7» αντί 50.5 εκατ. δολαρίων (15,1 δισ. δρχ.). Στην Ιαπωνία το « Japan Pool» αντί 155 εκατ. δολαρίων (46,5 δισ. δρχ.). Στον Καναδά το CBC αντί 37 εκατ. δολαρίων (11,1 δισ. δρχ.). Στη Νέα Ζηλανδία το δίκτυο TVNZ αντί 10 εκατ. δολαρίων (3 δισ. δρχ.). Στην Ασία το ABU αντί 14,5 εκατ. δολαρίων (4,3 δισ. δρχ.). Στην Κεντρική Αμερική το OTI θα πληρώσει 17 εκατ. δολάρια (5,1 δισ. δρχ). Στα αραβικά κράτη το δίκτυο ASBU αντί 8,5 εκατ. δολαρίων (2,5 δισ. δρχ.). Συνολικά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα φτάσουν τα 1.482 εκατ. δολάρια (445 δισ. δρχ.) Από αυτά, τα έσοδα της «Αθήνα 2004» θα φτάσουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του φακέλου διεκδίκησης, τα 597 εκατ. δολάρια. (179 δισ. δρχ.), ποσό που αντιστοιχεί στο 37% των εσόδων του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
«Καταρρέουν» οι κτηνοτρόφοι

 

Την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων που «χτυπήθηκαν» από τον καταρροϊκό πυρετό ζητά σε υπόμνημά του ο Δήμος Μανταμάδου Λέσβου.

Στο υπόμνημα που διαμορφώθηκε μετά από μεγάλη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στην πλατεία Μανταμάδου, τονίζονται τα παρακάτω: «Με ανησυχία παρακολουθούμε την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού και για τα μέτρα που λαμβάνονται για το νέο αυτό πλήγμα που δέχεται η οικονομία του περιοχής του δήμου μας, αλλά και ολόκληρου του νησιού. Αν και έχει περάσει ένας μήνας σχεδόν από την επιβολή της καραντίνας και καθημερινά σφάζονται δεκάδες πρόβατα, οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση γιατί από τη μία βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται και από την άλλη το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση να αδιαφορούν και να μην παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα».

Τα μέτρα που προτείνονται στο υπόμνημα είναι:

  • Να αποζημιώνονται τα σφαζόμενα ζώα ως παραγωγικές μονάδες.
  • Να δίνεται επιδότηση στα ζώα επί δύο χρόνια, πέρα από τη χρονιά που διανύουμε.
  • Να δοθεί επιπλέον κατά κεφαλή ζώου επιδότηση για όσα χρόνια ισχύει η καραντίνα, όπως ίσχυσε σε ανάλογη περίπτωση και στο παρελθόν.
  • Να προστατευτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων από ενδεχόμενη πτώση των τιμών.
  • Να παρθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για τη θωράκιση του νησιού από διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς πλήττουν την κτηνοτροφία.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αγωνιστικά στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών

 

Αναγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Μελιτειέων της Κέρκυρας, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών στο λάδι, το Δημοτικό Συμβούλιο - σε συνεδρίασή του στις 12 Νοέμβρη - αποφάσισε να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα τους, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε σχετικό ψήφισμα, που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση, το ΔΣ δηλώνει πως «θεωρεί υποχρέωσή του να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς του δήμου _ που έχει τη μεγαλύτερη, ποσοστιαία, καλλιεργούμενη αγροτική έκταση στην Κέρκυρα _ οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν κάτω από την πολιτική ξεκληρίσματός τους, που επιβάλλει η ΕΕ και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση». Οπως επισημαίνει: «Η ελεύθερη αγορά και η κατάργηση της παρέμβασης στις τιμές του ελαιολάδου κάνουν απαγορευτική την περισυλλογή του ελαιοκάρπου. Παράλληλα, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τα πλαφόν στην παραγωγή μειώνουν ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ενώ η ουσιαστικά ανύπαρκτη υποδομή στον πρωτογενή τομέα οδηγεί τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό».

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες το ΔΣ του Δήμου Μελιτειέων «αποφασίζει να πρωταγωνιστήσει σε κάθε μορφή αγώνα, μαζί με τους αγρότες της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Κέρκυρας», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ψήφισμά του. Ζητά από την κυβέρνηση να καλύψει από τον προϋπολογισμό το ποσόν του προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλλε η ΕΕ και να ισχύσει η επιδότηση για είκοσι κιλά ανά δέντρο κάθε δεύτερο χρόνο. Ζητά επίσης, την ένταξη έργων υποδομής στον πρωτογενή τομέα στο ύψος του 40% του τρίτου ΚΠΣ για την Περιφέρεια και προτείνει την άμεση πραγματοποίηση συσκέψεων στους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής, προκειμένου να συντονιστούν με τα δευτεροβάθμια όργανα του νομού για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Διαμαρτύρονται για τη συγκοινωνία

 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι των περιοχών Παγκρατίου , Βύρωνα και Καισαριανής τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, αν οι αρμόδιοι δε δώσουν άμεσα λύσεις. Ειδικότερα, σε επιστολή διαμαρτυρίας που έχουν υπογράψει κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, επισημαίνουν ότι μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη γραμμή «2» των τρόλεϊ και κυρίως τις ώρες αιχμής, κατά τις οποίες οι επιβάτες καταταλαιπωρούνται περιμένοντας ώρες στις στάσεις και τις αφετηρίες. Στην επιστολή, που απέστειλαν στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών και τους αρμόδιους του ΟΑΣΑ, υπογραμμίζουν ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό τριών περιοχών, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, ενώ σαν εναλλακτική λύση προτείνουν τη δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, όπως γίνεται σε άλλες γραμμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ