ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Συμπαράσταση στους αγρότες

Τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς όλης της χώρας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Λάρισας, στην οποία επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στην ύπουλη πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζεται στη χώρα μας και στο σύνολό της είναι βαθιά αντιλαϊκή. Και στο πέρασμά της ισοπεδώνει ότιδήποτε είναι καλό για τον εργαζόμενο λαό, για τους ανθρώπους του μόχθου, γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο και τους τον κλέβουν».

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Λάρισας καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη πανελλαδική απεργία συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι μονόδρομος η πάλη της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, όλου του λαού για την αλλαγή της εξουσίας και το πέρασμά της στα χέρια του λαού.


ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων

Διαμήνυσαν αγωνιστικά στην κυβέρνηση πως είναι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους και την αξιοπρέπειά τους

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης διατράνωσαν χτες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, όπου και έγινε το μεγαλύτερο και μαχητικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν μόνο ο χαρακτηρισμός 10.300 Λέσβιων ελαιοπαραγωγών ως «ασυμβίβαστων», αλλά κυρίως ο απροκάλυπτος όσο και ωμός εκβιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης να υπογράψουν δήλωση, σύμφωνα με την οποία αποδέχονται ότι είναι απατεώνες, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή της επιδότησης! Επιδίωξε, δηλαδή, η κυβέρνηση να κάνει τους ελαιοπαραγωγούς συνενόχους στην πολιτική συρρίκνωσης της ελαιοκαλλιέργειας, που η ίδια και η ΕΕ αποφάσισαν με τον καθορισμό του πλαφόν στην παραγωγή!

Στο χτεσινό συλλαλητήριο οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου απαίτησαν την αναστολή της απαράδεκτης αυτής υπουργικής απόφασης, την καταβολή της επιδότησης σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς σύμφωνα με τα παραστατικά τους στοιχεία, να μη γίνει καμία παρακράτηση από την ΑΤΕ, την κατάργηση της ποσόστωσης στο λάδι, την επαναφορά της παρέμβασης, αλλά και την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο με έργα υποδομής και βελτίωση της παρεχόμενης Υγείας και Παιδείας.

«Εδώ και χρόνια δίνουμε αγώνα πότε για το ένα και πότε για το άλλο πρόβλημα. Πότε για την τιμή, πότε για την επιδότηση, πότε για άλλα προβλήματα. Από αυτόν τον πολύχρονο αγώνα επιβάλλεται να βγάλουμε τούτο το δίδαγμα: Αν δε δώσουμε τη μάχη ενάντια στη συνολική αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για μας. Κι αυτό γιατί η πολιτική αυτή μοιάζει με τη Λερναία Υδρα, που όταν ο Ηρακλής έκοβε το κεφάλι, στη θέση του φύτρωναν περισσότερα», τόνισε ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) Αγροτών Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ.

Συνεχίζοντας ο Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε: «Χρειάζεται, λοιπόν, να δώσουμε αγώνα για να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική, που στόχο έχει την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια. Ηδη στη Σάμο τεράστιοι ελαιώνες ανήκουν στην πολυεθνική "Μινέρβα" και οι ιδιοκτήτες τους από νοικοκυραίοι κατάντησαν κολίγοι στα κτήματά τους». Κάλεσε, ακόμη, τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 10 του Δεκέμβρη και που διοργανώνει η ΠΑΣΥ με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων και των ψαράδων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση χαιρέτισαν, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ο Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για την Επιβίωση και Ανάπτυξη, και ο Δημήτρης Βουνάτσος, νομάρχης Λέσβου. Παραβρέθηκαν, επίσης, πολλοί δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων της Λέσβου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης, για να καταλήξουν στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Αιγαίου. Οι ελαιοπαραγωγοί απέκλεισαν το υπουργείο για ένα δίωρο, ενώ απείλησαν ότι θα προβούν και στην κατάληψή του.

Μεθοδεύσεις εξαπάτησης

Και μπορεί ο Ν. Σηφουνάκης να απουσίαζε, αλλά χτες το απόγευμα από το υπουργείο Αιγαίου βγήκε μια εκ του ασφαλούς παραπλανητική ανακοίνωση: Οτι ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, δήλωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «δεν περικόπτεται από κανέναν έστω και ένα κιλό πραγματικής παραγωγής ελαιολάδου». Αλλά το ερώτημα που παραμένει είναι, πού και πότε έλεγξε η κυβέρνηση ποια είναι η πραγματική παραγωγή λαδιού; Μήπως με τον αυθαίρετο υπολογισμό των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών στους 430.000 τόνους και τον εξαναγκασμό των ελαιοπαραγωγών να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής μείωσης των επιδοτούμενων ποσοτήτων κι αν διαφωνούν ας κάνουν ενστάσεις;

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή ο Σταύρος Σκοπελίτης έκανε χτες το απόγευμα την ακόλουθη δήλωση: «Αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα της αγωνιστικής παρέμβασης των ελαιοπαραγωγών μας και του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου μας. Το λέμε αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει το ποσοστό μείωσης της παραγωγής μας και είχε κινηθεί η διαδικασία της υπογραφής των γνωστών δηλώσεων. Το λέμε επίσης γιατί στη σχετική Ερώτηση στη Βουλή, που είχα απευθύνει στον υπουργό Γεωργίας, ο υφυπουργός κ. Αργύρης κάθε άλλο παρά δέχτηκε να καταβληθεί η προκαταβολή της επιδότησης στο σύνολο της πραγματικής παραγωγής, που αποδεικνύεται με τα ανάλογα παραστατικά (τιμολόγια κτλ.)». Καταλήγοντας ο Στ. Σκοπελίτης κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό τη 10η του Δεκέμβρη.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ρυθμίζεται η επιστροφή ΦΠΑ αγροτών

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών και κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών -οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και κλιμακώνονται σε όλη την Ελλάδα- η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα επιστροφής ΦΠΑ που είχε προκύψει για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος με βάση τιμολόγια αγοράς. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Α. Φωτιάδη με την ένδειξη «εξαιρετικώς επείγουσα» και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δημιούργησε «προβλήματα» στην επιστροφή ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, με τις οδηγίες που έχει δώσει στις ΔΟΥ για τις διαδικασίες, τους όρους και προϋποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων (εκδόσεις αθεώρητων απλών τιμολογίων αγοράς αγροτικών προϊόντων, μη συνενωμένων με τα δελτία αποστολής και χωρίς να αναγράφεται ο προορισμός για τις χρήσεις των ετών 2001 και 2002), υπογράφτηκε η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία, δίνονται νέες οδηγίες στις ΔΟΥ για την επιστροφή του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, εφόσον υπάρχουν αντίτυπα τιμολογίων αγοράς αγροτικών προϊόντων με λανθασμένες ενδείξεις (για τον πωλητή, τον προμηθευτή ή τον πελάτη) που έχουν εκδοθεί το έτος 2000, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στις αρχικές αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών του ειδικού καθεστώτος που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα εντός του έτους 2001, είτε απευθείας στις ΔΟΥ μέσω συνεταιριστικών ενώσεων, γίνεται δεκτό να υποβληθούν μέχρι 18-12-2001 συμπληρωματικές αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στη ΔΟΥ που υποβλήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις. Παράλληλα με τη συμπληρωματική αίτηση για την επιστροφή ΦΠΑ, οι αγρότες- παραγωγοί του ειδικού καθεστώτος υποχρεώνονται να συνυποβάλλον στις ΔΟΥ υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν κάνει χρήση άλλου αντιτύπου του συγκεκριμένου στοιχείου.


ΑΡΤΑ
Απλήρωτοι οι πορτοκαλοπαραγωγοί

Τα προβλήματά τους έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο Σπ. Στριφτάρης

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και εξόφλησης των δανείων τους προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ) αντιμετωπίζουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί του νομού Αρτας, επειδή δεν έχουν πάρει ακόμα την επιδότηση για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια που πούλησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2001.

Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης. Ο βουλευτής τονίζει πως η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση, «που έχει γίνει καθεστώς», δείχνει ανάγλυφα τη νοοτροπία του υπουργείου Γεωργίας, «το οποίο θεωρεί ότι τις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες μπορεί να τις υλοποιεί όποτε θέλει χωρίς καμία συνέπεια, αδιαφορώντας για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ τι ενέργειες θα κάνει για να πληρωθούν άμεσα οι δικαιούχοι πορτοκαλοπαραγωγοί και εάν θα καταβάλλει και τους ανάλογους τόκους στους δικαιούχους «για να αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ