Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων

Διαμήνυσαν αγωνιστικά στην κυβέρνηση πως είναι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους και την αξιοπρέπειά τους

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης διατράνωσαν χτες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, όπου και έγινε το μεγαλύτερο και μαχητικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν μόνο ο χαρακτηρισμός 10.300 Λέσβιων ελαιοπαραγωγών ως «ασυμβίβαστων», αλλά κυρίως ο απροκάλυπτος όσο και ωμός εκβιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης να υπογράψουν δήλωση, σύμφωνα με την οποία αποδέχονται ότι είναι απατεώνες, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή της επιδότησης! Επιδίωξε, δηλαδή, η κυβέρνηση να κάνει τους ελαιοπαραγωγούς συνενόχους στην πολιτική συρρίκνωσης της ελαιοκαλλιέργειας, που η ίδια και η ΕΕ αποφάσισαν με τον καθορισμό του πλαφόν στην παραγωγή!

Στο χτεσινό συλλαλητήριο οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου απαίτησαν την αναστολή της απαράδεκτης αυτής υπουργικής απόφασης, την καταβολή της επιδότησης σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς σύμφωνα με τα παραστατικά τους στοιχεία, να μη γίνει καμία παρακράτηση από την ΑΤΕ, την κατάργηση της ποσόστωσης στο λάδι, την επαναφορά της παρέμβασης, αλλά και την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο με έργα υποδομής και βελτίωση της παρεχόμενης Υγείας και Παιδείας.

«Εδώ και χρόνια δίνουμε αγώνα πότε για το ένα και πότε για το άλλο πρόβλημα. Πότε για την τιμή, πότε για την επιδότηση, πότε για άλλα προβλήματα. Από αυτόν τον πολύχρονο αγώνα επιβάλλεται να βγάλουμε τούτο το δίδαγμα: Αν δε δώσουμε τη μάχη ενάντια στη συνολική αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για μας. Κι αυτό γιατί η πολιτική αυτή μοιάζει με τη Λερναία Υδρα, που όταν ο Ηρακλής έκοβε το κεφάλι, στη θέση του φύτρωναν περισσότερα», τόνισε ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) Αγροτών Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ.

Συνεχίζοντας ο Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε: «Χρειάζεται, λοιπόν, να δώσουμε αγώνα για να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική, που στόχο έχει την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια. Ηδη στη Σάμο τεράστιοι ελαιώνες ανήκουν στην πολυεθνική "Μινέρβα" και οι ιδιοκτήτες τους από νοικοκυραίοι κατάντησαν κολίγοι στα κτήματά τους». Κάλεσε, ακόμη, τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 10 του Δεκέμβρη και που διοργανώνει η ΠΑΣΥ με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων και των ψαράδων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση χαιρέτισαν, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ο Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για την Επιβίωση και Ανάπτυξη, και ο Δημήτρης Βουνάτσος, νομάρχης Λέσβου. Παραβρέθηκαν, επίσης, πολλοί δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων της Λέσβου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης, για να καταλήξουν στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Αιγαίου. Οι ελαιοπαραγωγοί απέκλεισαν το υπουργείο για ένα δίωρο, ενώ απείλησαν ότι θα προβούν και στην κατάληψή του.

Μεθοδεύσεις εξαπάτησης

Και μπορεί ο Ν. Σηφουνάκης να απουσίαζε, αλλά χτες το απόγευμα από το υπουργείο Αιγαίου βγήκε μια εκ του ασφαλούς παραπλανητική ανακοίνωση: Οτι ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, δήλωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «δεν περικόπτεται από κανέναν έστω και ένα κιλό πραγματικής παραγωγής ελαιολάδου». Αλλά το ερώτημα που παραμένει είναι, πού και πότε έλεγξε η κυβέρνηση ποια είναι η πραγματική παραγωγή λαδιού; Μήπως με τον αυθαίρετο υπολογισμό των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών στους 430.000 τόνους και τον εξαναγκασμό των ελαιοπαραγωγών να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής μείωσης των επιδοτούμενων ποσοτήτων κι αν διαφωνούν ας κάνουν ενστάσεις;

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή ο Σταύρος Σκοπελίτης έκανε χτες το απόγευμα την ακόλουθη δήλωση: «Αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα της αγωνιστικής παρέμβασης των ελαιοπαραγωγών μας και του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου μας. Το λέμε αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει το ποσοστό μείωσης της παραγωγής μας και είχε κινηθεί η διαδικασία της υπογραφής των γνωστών δηλώσεων. Το λέμε επίσης γιατί στη σχετική Ερώτηση στη Βουλή, που είχα απευθύνει στον υπουργό Γεωργίας, ο υφυπουργός κ. Αργύρης κάθε άλλο παρά δέχτηκε να καταβληθεί η προκαταβολή της επιδότησης στο σύνολο της πραγματικής παραγωγής, που αποδεικνύεται με τα ανάλογα παραστατικά (τιμολόγια κτλ.)». Καταλήγοντας ο Στ. Σκοπελίτης κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό τη 10η του Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις (2006-12-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στους παραγωγούς (2003-12-06 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι «ασυμβίβαστοι» (2002-06-22 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη (2001-11-27 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες κυβέρνησης και ΕΕ (2000-08-19 00:00:00.0)
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών (1999-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ