Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αποφασιστική αντίσταση στη φιλομονοπωλιακή λαίλαπα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν χτες οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι της Αθήνας

Την απόφασή τους να αγωνιστούν αταλάντευτα, ανυποχώρητα για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που ισοπεδώνει τις μικρές επιχειρήσεις στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης», της παραπέρα συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, διαδήλωσαν χτες οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη χτεσινή διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα, οι επαγγελματοβιοτέχνες απαίτησαν:

  • φορολογική μεταρρύθμιση που θα αναγνωρίζει τα φορολογικά βιβλία σαν μοναδική πηγή για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ
  • αφορολόγητο όριο στα 4,5 εκατομμύρια
  • κατάργηση του 25% για τις προσωπικές εταιρίες και του 35% για τους συνεταιρισμούς
  • φρένο στην παραπέρα επέκταση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ
  • ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας με κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • χρηματοδότηση με επιδοτούμενο επιτόκιο και εγγύηση του δημοσίου
  • κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων
  • προστασία της ντόπιας παραγωγής
  • ασφαλιστικό σύστημα που να αυξάνει τη συμμετοχή του κράτους στα ταμεία
  • ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν σύστημα υγείας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου, τόνισε ότι για την καθημερινή επιδείνωση της ζωής των ΕΒΕ δεν ευθύνεται η «κακή τους επιχειρηματική δράση» αλλά η ασκούμενη πολιτική που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες για δήθεν ίσες ευκαιρίες στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς» και την ώρα που, όπως είπε, διατηρείται το αντικίνητρο του 35% για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, ενώ εξαγγέλλει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και τις συνενώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και παροχές από το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

«Οι ίσες ευκαιρίες είναι παραμύθια της Χαλιμάς», κατήγγειλε ο Χ. Χαλβατζόγλου και τόνισε: «η αλήθεια είναι ότι αυτή η πολιτική φροντίζει ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» για να ξεκαθαρίσει ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν στα πλαίσια αυτής της πολιτικής να αναπτυχθεί η μικρή επιχείρηση. Γι' αυτό υπογράμμισε ο ίδιος δεν αρκεί να παλεύουμε μόνο για την αλλαγή κάποιων δεικτών, αλλά για την ανατροπή της πολιτικής σε θετική κατεύθυνση. Να διεκδικήσουμε κλαδικές πολιτικές, πολιτικές υπεράσπισης παραδοσιακών βιοτεχνικών κλάδων, ευνοϊκή χρηματοδότηση και επιδοτούμενο επιτόκιο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των παραγωγικών συνεταιρισμών και ενίσχυση του ΕΟΜΜΕΧ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των συνδικαλιστικών στελεχών ότι «ο κόσμος δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις», ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ έφερε σαν παράδειγμα τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τόνισε ότι όταν στον κόσμο αποκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, όταν δεν παρουσιάζεται σαν μονόδρομος αυτή η πολιτική, συμμετέχει στους αγώνες.

Τη λογική των μονόδρομων, κατήγγειλε, καλλιεργεί σήμερα και η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ η οποία χτες έλαμψε διά της απουσίας της από τη συγκέντρωση των ΕΒΕ. Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις με προφάσεις, και επιλέγει στα διοικητικά συμβούλια να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που αφορούν το συνδικαλιστή που ενδιαφέρεται για το συμφέρον όλων και όχι των λίγων. Αναφερόμενος στις εκλογές των επιμελητηρίων ο Χ. Χαλβατζόγλου κάλεσε τους ΕΒΕ να δώσουν την ψήφο τους στους συνδικαλιστές που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν με συνέπεια χωρίς αμφιταλαντεύσεις για επιμελητήρια, στο πλευρό των μικρών ΕΒΕ και όχι επιμελητήρια - ιμάντα για το πέρασμα της ασκούμενης πολιτικής.

Τόνισε ότι τον άδικο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ΕΒΕ τον καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή. Η τρομοκρατία, κατήγγειλε, είναι το πρόσχημα για έναν πόλεμο που στόχο έχει το ξαναμοίρασμα των αγορών, που βάζει στο στόχαστρο τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των λαών. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η Ελλάδα σ' αυτόν τον πόλεμο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΕΒΕ δε θα δεχτούν καμία περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέλος, κάλεσε τους ΕΒΕ να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και για το ασφαλιστικό γιατί «ό,τι δεν πέρασαν από την πόρτα, πάνε να το περάσουν από το παράθυρο» και τη ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στο διάλογο - απάτη με προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας, είπε κλείνοντας ο Χ. Χαλβατζόγλου. Οι συμβιβασμοί, οι ενσωματώσεις το μόνο που λύνουν είναι τα προβλήματα κάποιων παραγόντων.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή συγκέντρωση ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Ευ. Τουμάσης, κάλεσε τους ΕΒΕ να κάνουν τη συγκέντρωση αυτή απαρχή νέων αγώνων. Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Μετά τη συγκέντρωση οι ΕΒΕ έκαναν πορεία στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ