Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΜΙΑ
Εστειλαν το πρώτο μήνυμα...

... οι αγρότες της Φθιώτιδας δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους

Η αποφασιστικότητα των αγροτών είναι δεδομένη: Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Η αποφασιστικότητα των αγροτών είναι δεδομένη: Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Τη δική τους πρώτη απάντηση, στην εντεινόμενη αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, έδωσαν οι αγρότες της Φθιώτιδας με τη χτεσινή τους κινητοποίηση στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες του νομού, είναι οι καλλιέργειες του βαμβακιού, της ελιάς και του καπνού. Οπως οι ίδιοι σημείωναν, η χτεσινή συγκέντρωση ήταν αυτή που θα έδινε τον αγωνιστικό τόνο για τις ερχόμενες: «Ηταν το πρώτο μήνυμα», τόνιζαν. Την ίδια στιγμή, όλοι έδιναν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στον Παλαμά Καρδίτσας. Από εκεί και πέρα, οι αγρότες του νομού θα συνεχίσουν τον αγώνα με βάση τις σημερινές αποφάσεις.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των συναδέλφων τους από όλη τη χώρα, αλλά και τις εξελίξεις από τη Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ.

Η κινητοποίηση

Αρκετός ήταν ο αγροτικός κόσμος που βρέθηκε στην πλατεία Πάρκου από το πρωί. Το στίγμα της συγκέντρωσης έδωσε ο Κ. Μπασδέκης, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Φθιώτιδας: «Η σημερινή (σ.σ.: χτεσινή) συγκέντρωση δεν έγινε για να αναδείξει τα προβλήματα. Αυτά, άλλωστε, είναι γνωστά σε όλους μας. Εγινε, προκειμένου να μπούμε όλοι μας στο δρόμο του αγώνα. Στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας», σημείωσε, «να αγωνιστούμε όλοι μαζί, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο».

Ο Γ. Γάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πουρναρίου, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια γενικότερη προσπάθεια αποπροσανατολισμού, τόνισε: «Προσπαθούν να μας μπερδέψουν με... δεκάρικα και εικοσάρικα». Στη συνέχεια ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής ελαιοπαραγωγών Στυλίδας, αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς. Και σημείωσε: «Τα αιτήματά μας δεν μπαίνουν σε διάλογο. Από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει! Πίσω μας είναι ο γκρεμός, ενώ, μπροστά μας βρίσκονται μόνο οι κινητοποιήσεις - και όχι το ρέμα». Από την πλευρά του ο Αλ. Αυλακιώτης από τη Συντονιστική Επιτροπή Ανθήλης, μίλησε για τα προβλήματα της καλλιέργειας του βαμβακιού. Τέλος, ο Δ. Δολιανίτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού, μετέφερε την ενεργό συμπαράσταση των εργαζομένων του νομού, στους αγρότες. Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, μετέφεραν μαζικοί φορείς και απλοί πολίτες του νομού.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε το ψήφισμα και ακολούθησε πορεία προς τη νομαρχία, όπου και θα είχαν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, Β. Εξαρχο. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Εργατιά - Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά!».

«Υπεύθυνη η κυβέρνηση»!

Εξω από τη Νομαρχία χαιρέτισε ο Γ. Πατάκης, ο οποίος σημείωσε πως «το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί μια ακόμη προειδοποίηση». Και συνέχισε: «Ολοι όσοι ήρθατε σήμερα (σ.σ.: χτες) εδώ, πρέπει να γίνετε κήρυκες και να μεταφέρετε το μήνυμα του αγώνα και στους υπόλοιπους συναδέλφους σας».

Αναφορικά με τα «μπλόκα», είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμιά μορφή αγώνα. Αν, όμως η κυβέρνηση δε σκύψει πάνω στα προβλήματά μας, δεν ασχοληθεί με αυτά σοβαρά, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Αλλά, αυτό, δεν εξαρτάται από εμάς». Αντιθέτως, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει λύση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ