Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Στόχος τους να μην «αμαυρωθεί η εικόνα της ΟΝΕ»

«Δευτερεύοντα» για την κυβέρνηση η κερδοσκοπία και τα... πρακτικά ζητήματα

Με στόχο να μην...«αμαυρωθεί» η υποτιθέμενη καλή εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΟΝΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προλάβει τις ανατιμήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών, αλλά και τις αναμενόμενες τραγελαφικές καταστάσεις που θα φέρει ο ερχομός του ευρώ από την 1η Γενάρη του 2002.

Ο όποιος προβληματισμός της κυβέρνησης προκύπτει ανάγλυφα από την εισαγωγική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που τόνισε χαρακτηριστικά πως «καταλαβαίνουμε όλοι ότι μέσα από την εμπειρία αυτή θα εξαρτηθεί η γενικότερη γνώμη για την ΟΝΕ» προσθέτοντας «να μην επιτρέψουμε να αμαυρωθεί από τυχόν προβλήματα σε δευτερεύοντα ίσως θέματα, τα οποία όμως για τους πολίτες παίζουν σημαντικό ρόλο».

Ακριβώς με αυτά τα...«δευτερεύοντα θέματα» καταπιάνονται οι οικονομικοί υπουργοί σε μια προσπάθεια να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τους καταναλωτές. Για το πρώτο και καυτό ζήτημα της αναμενόμενης κερδοσκοπίας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε σε δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο το γνωστό ευχολόγιο λέγοντας πως «οι τιμές με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αυξηθούν και δε θα αυξηθούν» προτρέποντας τους καταναλωτές να μη δεχτούν κρυφές ή φανερές αυξήσεις. «Πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι το ευρώ συμφέρει», είναι το σλόγκαν που προσπάθησε να λανσάρει ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που επιπλέον δήλωσε πως «εμείς θα είμαστε παρόντες σε κάθε απλή εκδήλωση της καθημερινής ζωής». Η συγκεκριμένη παρουσία μεταφράζεται και σε κάποια ενημερωτικά περίπτερα που θα στηθούν στις λαϊκές αγορές, καθώς και σε κάποιο τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό που θα λειτουργήσει στο προσεχές μέλλον και μέσω του οποίου θα δίνονται απαντήσεις σε θέματα -προφανώς τριτεύοντα- που έχουν να κάνουν με την εισαγωγή του ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δε χάνει ευκαιρία να μνημονεύει την κυβερνητική εγκύκλιο για πάγωμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κατά το κρίσιμο διάστημα της προσαρμογής. Ωστόσο ακόμη και αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι εξαιρετικά αμφίβολο καθώς η ίδια η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την ανεξαρτησία των διοικήσεων των ΔΕΚΟ που αποφασίζουν μόνες τους και για τα ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής προς όφελος των μετόχων τους. Αλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στα εισιτήρια λεωφορείων, τρόλεϊ, κάρτες πολλαπλών διαδρομών, οι στρογγυλοποίησεις έγιναν προς τα πάνω με πρόσχημα τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Αν και τα ποσά αυτά είναι σχεδόν αμελητέα το κακό παράδειγμα δόθηκε και είναι βέβαιο ότι θα βρει μιμητές στους γνωστούς καιροσκόπους που θα βρουν στο ευρώ μια ακόμη ευκαιρία κερδοσκοπίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινές εντυπώσεων σε κρεατέμπορους (2009-09-05 00:00:00.0)
Χρυσώνουν το «χάπι» της ακρίβειας σε... έξι γλώσσες (2004-08-05 00:00:00.0)
Πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις (2004-05-13 00:00:00.0)
«Καλαμπούρι» τα περί ακρίβειας (2002-12-04 00:00:00.0)
Κερδοσκοπική φρενίτιδα φέρνει το ευρώ (2002-01-05 00:00:00.0)
Διαχειριστές της εξαπάτησης (2001-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ