Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ηταν στραβός ο κανονισμός...

Απέτυχε παταγωδώς η πολύμηνη βρώμικη επιχείρηση της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ολέθριες επιπτώσεις του κοινοτικού νέου κανονισμού για το βαμβάκι, που ψήφισε τον περασμένο Απρίλη στο Λουξεμβούργο. Χτες, η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, εφάρμοσε το...«γράμμα» του κανονισμού, πάνω στη δεύτερη «μαγειρεμένη» εκτίμηση παραγωγής που έστειλε το υπουργείο Γεωργίας και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από τραγικό για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς.

Η προσωρινή ελάχιστη τιμή βγήκε ακόμα μικρότερη, από 193,5 δραχμές το κιλό που ίσχυε μέχρι τώρα. Γίνεται από 16 Δεκέμβρη 189,5 και οι παραγωγοί που παρέδωσαν βαμβάκι ή θα παραδώσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή θα κληθούν να γυρίσουν πίσω και τέσσερις δραχμές το κιλό. Οσο γι' αυτούς που θα παραδώσουν βαμβάκι μετά τις 16 Δεκέμβρη, θα παίρνουν προσωρινή ελάχιστη τιμή 189,5 συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει εντελώς έκθετη την κυβέρνηση, που στην προσπάθειά της να εξαπατήσει τους βαμβακοπαραγωγούς, «μαγείρεψε» μια σούπα με ολίγη από παραγωγή και μπόλικη τιμή, αλλά οι Βρυξέλλες προτίμησαν το «ψητό» που λέγεται δημοσιονομική πειθαρχία. Με άλλα λόγια, τη γνωστή συνταγή ευρωφτώχειας για τους αγρότες. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «καταπνίξει» με ψέματα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή, πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τιμή 300 δραχμές στο βαμβάκι και εμφάνισε προκαταβολικά προσωρινή ελάχιστη τιμή 210,5 και 241 δραχμές τελική ελάχιστη τιμή. Αλλά λογάριασε μάλλον χωρίς τον ξενοδόχο και πήγε στις Βρυξέλλες για... μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Ετσι η τιμή στο βαμβάκι όχι μόνο δε θα είναι 300 δραχμές όπως μέχρι προχτές βράδυ διαλαλούσαν τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ - πολύ πιο κάτω.

Κι ενώ η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προκαλεί δραματική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγών, οι μηχανισμοί της επιχειρούν χωρίς ίχνος ευθιξίας να εμφανίσουν ακόμα και τη χτεσινή απόφαση της διαχειριστικές επιτροπής ως... επιτυχία. Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν χτες γνωστές, η Κομισιόν έκανε κάπως πίσω από την αρχική πρόθεσή της να ορίσει πολύ μικρότερη ελάχιστη τιμή και δεν αποδέχτηκε στην πράξη την κυβερνητική εκτίμηση παραγωγής βαμβακιού. Πάντως, ανώτατη κυβερνητική πηγή διέδιδε χτες βράδυ πως πρόκειται για μια εξαιρετική κυβερνητική επιτυχία, η οποία οφείλεται στον υπουργό Γεωργίας και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος με την παρέμβασή του έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! Τώρα αν όλα αυτά συνιστούν επιτυχία, εμείς να ευχηθούμε και σ' ανώτερα, αλλά και το... ευχαριστώ, ας το περιμένουν από τους αγρότες.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ