Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Υπεράνω όλων τα υπερκέρδη μας

Η ηγεσία του ΣΕΒ αξιώνει από την κυβέρνηση «καθαρές ιδιωτικοποιήσεις», δηλαδή ξεπούλημα χωρίς ενδοιασμούς, και καλεί τη ΓΣΕΕ να υπογράψει Εθνική Συλλογική Σύμβαση για εισοδηματική πολιτική μέχρι και 3 χρόνια

«Καθαρές ιδιωτικοποιήσεις (σ.σ. πλήρεις) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τίμημα», σε συνδυασμό με την εφαρμογή εισοδηματικής και γενικότερης οικονομικής πολιτικής που θα τροφοδοτεί την παραπέρα αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους, αξίωσαν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι της χώρας με δηλώσεις της ηγεσίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Προκαλώντας, μάλιστα, την κοινή νοημοσύνη, θεώρησαν... αστείο να νομίζουν κάποιοι ότι με την εφαρμογή του ευρώ θα εξομοιωθούν οι μισθοί των Ελλήνων με τους μισθούς των Γερμανών, ενώ αποσιώπησαν το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ!

Εκφράζοντας την επιθυμία των βιομηχάνων για σταθεροποίηση του καθεστώτος εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, με ορίζοντα 3ετίας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, έκανε λόγο για εισοδηματική πολιτική πολυετούς διάρκειας (μέχρι και 3 χρόνια). Εμφανίστηκε μάλιστα σχεδόν βέβαιος ότι οι βιομήχανοι θα καταφέρουν την υπογραφή πολυετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), επισημαίνοντας - για πολλοστή φορά - ότι οι σχέσεις τους με την πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είναι άριστες. Απόδειξη του πόσο καλές είναι οι σχέσεις των βιομηχάνων με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι η ευχή του Ν. Αναλυτή, για το θέμα της ΕΓΣΣΕ, «να μην παρέμβει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις μας, αφού όσες φορές το έχει κάνει, μας τα χαλάει»! Οι δηλώσεις αυτές, για την υπογραφή πολυετούς διάρκειας σύμβασης, έρχονται σε μία περίοδο, που ακόμα και η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (οι σχέσεις της οποίας είναι άριστες με το ΣΕΒ) υποχρεώνεται να αναγνωρίσει ότι η διετούς διάρκειας προηγούμενη ΕΓΣΣΕ είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το ούτως ή άλλως εξευτελιστικό εισόδημα των εργαζομένων.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η διοίκηση του ΣΕΒ, στα πλαίσια της καθιερωμένης συνάντησής της με τους εκπροσώπους του Τύπου, εξέφρασε τη μερική διαφωνία της με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σ' αυτό το θέμα. Ξεκάθαρα, λοιπόν, απαίτησαν το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, επισήμανε: «Εχει βρεθεί (από την κυβέρνηση) ένα σχήμα περισσότερο ταμειακό προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι βέβαια ένα ήπιο βήμα προς τα εμπρός». Αλλά αυτό δε φτάνει για τους βιομηχάνους, αφού γι' αυτούς η ιδιωτικοποίηση πρέπει να συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλαγή διοικήσεων κ.ο.κ., και καθόλου με το τίμημα. Επ' αυτών των επισημάνσεων, σ' ένα βαθμό επικρίθηκε και ο τρόπος της προσεχούς ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που σε πρώτη φάση προβλέπεται η παράδοση πακέτου μόνο(!) έως 18% του μετοχικού της κεφαλαίου. Συνεχίζοντας, τάχθηκαν με έμμεσο τρόπο υπέρ της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να λειτουργήσει ο «ανταγωνισμός». Ακόμη πιο σαφής ο Οδ. Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι «απελευθέρωση θα προκύψει από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η φθηνή ενέργεια, ανεξάρτητα από πού θα προέρχεται αυτή.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η θέση του ΣΕΒ κατά την οποία δεν υπάρχει επιβράδυνση των εξαγωγών, που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη θέση του Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο οποίος πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12%. «Δε μειώθηκαν οι εξαγωγές - ανέφερε ο έτερος πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος - αυτό που μειώθηκε είναι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών». Επίσης, ο Οδ. Κυριακόπουλος αμφισβήτησε την εγκυρότητα των στοιχείων που δημοσιοποίησαν για το θέμα αυτό η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ), η Τράπεζα της Ελλάδας και η Eurostat.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, αμφισβήτησε ευθέως την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση ότι μειώθηκε η ανεργία, σημειώνοντας πως «δεν υπήρξαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά μειώθηκε η προσφορά εργασίας (άτομα που ζητούν δουλιά)». Ετσι προκύπτει η κατά τα άλλα μείωση της ανεργίας, με τα στοιχεία που εμφανίζει η κυβέρνηση, σε τέτοιο βαθμό που να αναγκάζονται να ομολογούν το ψεύδος και οι ίδιοι οι βιομήχανοι.

Ετοιμες, λένε οι βιομήχανοι, είναι οι επιχειρήσεις για τη χρήση του ευρώ και υποστήριξαν πως δε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στην... αναμπουμπούλα της αλλαγής του νομίσματος, γιατί - όπως ισχυρίστηκαν - ο ΣΕΒ έχει δεσμευτεί με την υπογραφή του μνημονίου για τη «στρογγυλοποίηση» προς τα κάτω. Ο Οδ. Κυριακόπουλος επισήμανε ότι η χρήση του ευρώ θα βοηθήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και απέκλεισε τη σύγκλιση των χαμηλών μισθών των Ελλήνων εργαζομένων με τους μέσους ευρωπαϊκούς, με το «επιχείρημα» ότι υστερούμε σε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα!

Τέλος, η διοίκηση του ΣΕΒ επανέλαβε τη θέση των βιομηχάνων ότι ο προϋπολογισμός του 2002 είναι θετικός αφού είναι πλεονασματικός, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για το γεγονός ότι το πλεόνασμα στηρίζεται στα έσοδα και όχι στη μείωση των δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ