Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Χρυσώνουν το «χάπι» της ακρίβειας σε... έξι γλώσσες

Με την έκδοση εντύπου - που διανέμεται στους τουρίστες και παραθέτει τις «χαμηλότερες» τιμές ειδών πλατιάς κατανάλωσης - προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την αισχροκέρδεια

Εντάθηκαν, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, οι προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ για την υποβάθμιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας - φαινομένων που τροφοδοτούνται και αναπαράγονται από το καθεστώς της «απελευθερωμένης αγοράς» - που πλήττουν βάναυσα τα λαϊκά εισοδήματα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πολυτελές ενημερωτικό έντυπο, που εκδόθηκε σε 6 γλώσσες από το υπουργείο Ανάπτυξης και άρχισε να μοιράζεται στους ξένους επισκέπτες. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση, αποφεύγοντας να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, περιορίζεται στη διανομή πολυτελών - πολύγλωσσων - εντύπων, που απλά αποτυπώνουν το μέγεθος της ακρίβειας, έστω και με την καταγραφή των «χαμηλότερων» ενδεικτικών τιμών.

Με δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εξήγησε πως το ενημερωτικό έντυπο - με το οποίο ενημερώνονται οι Ελληνες και ξένοι καταναλωτές - καταρτίστηκε με τη συνεργασία καταναλωτικών οργανώσεων. Σ' αυτό περιλαμβάνονται σε έξι γλώσσες - συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών - οι χαμηλότερες τιμές που κατέγραψε το υπουργείο σε εξήντα περίπου προϊόντα και υπηρεσίες. Πρόκειται για τιμές προϊόντων που εκτιμήθηκε ότι ως επί το πλείστον καταναλώνουν ή χρησιμοποιούν οι επισκέπτες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το φυλλάδιο που θα κυκλοφορήσει σε 300.000 αντίτυπα θα διανέμεται σε όλες τις εισόδους της χώρας, από τους δήμους και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Ενδεικτικά ορισμένες από τις τιμές που αναφέρονται ως κατώτατες είναι:

  • 2,00 ευρώ ο σερβιριζόμενος στιγμιαίος καφές
  • 2,50 ευρώ το ούζο, επίσης σερβιριζόμενο
  • γεύμα με σουβλάκια, σαλάτα, μπίρα για δύο άτομα 12 ευρώ
  • αναψυκτικά 330 ml (σε κυλικεία) 0,80 ευρώ
  • τοστ ή στιγμιαίος καφές (σε κυλικεία) 1 ευρώ.

Οι παραπάνω, ενδεικτικές - κατώτατες τιμές - είναι φανερό ότι στην πράξη δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Οπως επίσης είναι φανερό, πως με τους εν λόγω καταλόγους «κατώτατων ενδεικτικών τιμών», δεν αντιμετωπίζονται οι κερδοσκοπικές ορέξεις μικρότερων ή μεγαλύτερων κερδοσκόπων Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι από τη λίστα των τιμών που επικρατούν στις μεταφορές, οι συντάκτες του εντύπου παρέλειψαν να αναφέρουν το κόστος της μετακίνησης Μοναστηράκι - αεροδρόμιο με μετρό και προαστιακό, που ανέρχεται σε 8 ευρώ!

Τέλος, μεταξύ των άλλων ο Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι στο εξής η υπηρεσία που απαντά στον τηλεφωνικό αριθμό 1520 για την επικοινωνία των καταναλωτών με το υπουργείο για καταγγελίες, ενισχύεται με 30 γραμμές και θα λειτουργεί μέχρι τις 10.00 το βράδυ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πέφτει» ο τιμάριθμος ανεβαίνουν οι τιμές (2007-07-06 00:00:00.0)
«Αγριεύει» ο τιμάριθμος (2006-07-07 00:00:00.0)
Ακόμη και τα φτηνά... είναι ακριβά! (2004-12-24 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις - φωτιά, πολιτική - πρόκληση (2003-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ