Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Νέες μεθοδεύσεις για ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ

«Παράνομη και καταχρηστική», χαρακτήρισαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας την εξαγορά των μετοχών της Ενωσης Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, από την ΑΤΕ. Με αφορμή την ενέργεια της ΑΤΕ και την κοινή ανακοίνωση των 3 Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι με το ξεπούλημα των μετοχών της ΕΔΣ Κόνιτσας, η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Με την ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους αργοτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου να οργανώσουν τον αγώνα τους για να μην ξεπουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ. Να απαιτήσουν να δοθεί στις Ενώσεις χωρίς αμοιβή, και να αγωνιστούν για την ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφίας που αποτελεί πηγή ζωής για την Ηπειρο. Σημειώνεται πως η ΕΔΣ Κόνιτσας είναι η μία από τους 8 μετόχους της ΔΩΔΩΝΗΣ και κατείχε το μικρότερο ποσοστό που αντιστοιχεί γύρω στο 0,4% του συνόλου των μετοχών. Με την αγορά αυτή, η ΑΤΕ αυξάνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το σύνολο του ποσοστού της που είναι 60% έναντι του συνόλου του ποσοστού των Ενώσεων που είναι 40%.

Οι τρεις Ενώσεις της Ηπείρου χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια της ΑΤΕ ως «παράνομη και καταχρηστική» με το σκεπτικό ότι το καταστατικό της ΔΩΔΩΝΗΣ προβλέπει ότι η μεταβίβαση των μετοχών γίνεται μόνο προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις - μετόχους της ΔΩΔΩΝΗΣ. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η ΕΔΣ Κόνιτσας έχει οφειλή 40.000 ευρώ στην ΕΑΣ Ιωαννίνων και ασκούν κριτική στη νέα διοίκηση της ΑΤΕ και στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι Ενώσεις δεν κάνουν καμία αναφορά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δρομολόγησε το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και συνεχίζει η ΝΔ...

Σχετικά, η ΕΠ ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ επισημαίνει πως στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε το ξεπούλημα όλων των θυγατρικών της ΑΤΕ. Επιπλέον, με το Ν. 2810/2000 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ με την απόλυτη συναίνεση της ΝΔ) μετατράπηκαν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις σε ανώνυμες εταιρίες. Σημειώνει ακόμα πως για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί και μεθοδευτεί, ήδη από το 2001 με υφυπουργό Γεωργίας το βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Β. Αργύρη.

Η Επιτροπή Περιοχής του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ και στις Ενώσεις της Ηπείρου να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που στηρίζει την πολιτική που κλείνει τις μικρομεσαίες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις τη μία μετά την άλλη και ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Να αγωνιστούν για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, στα πλαίσια μιας Λαϊκής εξουσίας και Λαϊκής οικονομίας και με δημόσια ΑΤΕ. Να οργανώσουν την παρέμβασή τους στο συνεταιριστικό κίνημα, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάντια των συνεταιρισμών, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τις ηγεσίες των παρατάξεων που στηρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ