Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Παίρνουν τζάμπα τη σοδειά!

Οι βιομήχανοι, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και την προδοτική συναίνεση των Ομάδων Παραγωγών, εκβιάζουν του αγρότες με στόχο ν' αρπάξουν σ' εξευτελιστική τιμή το προϊόν τους

Οι χωματερές αξιοποιήθηκαν δεόντως από τους μεγαλεμπόρους για να αγοράζουν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα
Οι χωματερές αξιοποιήθηκαν δεόντως από τους μεγαλεμπόρους για να αγοράζουν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα
Να πάρουν τζάμπα όλη τη σοδειά των ροδάκινων επιχειρούν - κι ως ένα βαθμό το έχουν καταφέρει - οι φρουτοβιομήχανοι, εκβιάζοντας τους παραγωγούς να πουλήσουν το προϊόν τους σ' εξευτελιστικές τιμές.

Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν σύμμαχο την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, αν και δημοσίως εμφανίζεται να τους «μαλώνει» για την απληστία τους, στην πραγματικότητα κάνει ό,τι μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους. Κι όχι μόνο τους επιτρέπει να εκβιάζουν, αισχρά κι αναίσχυντα, χιλιάδες φτωχούς αγρότες, αλλά φρόντισε να ικανοποιήσει κι όλες τις απαιτήσεις που πρόβαλαν προς την πολιτεία. Μάλιστα, τους πρόσφερε και «ζεστό χρήμα» ως αποζημίωση για τις αναδουλιές τους, σε προηγούμενα χρόνια, που οφείλονταν στην έλλειψη πρώτης ύλης, λόγω των καταστροφών, οι οποίες προκλήθηκαν στην παραγωγή ροδάκινων από την παγωνιά κι άλλες καιρικές αιτίες.

Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι, ενώ οι φρουτοβιομήχανοι αποζημιώθηκαν «ντούκου» για τη μείωση των κερδών τους εξαιτίας εκείνης της αναδουλιάς, οι εποχικοί εργαζόμενοι, που δεν είχαν κάνει μεροκάματα, ακόμα περιμένουν την ενίσχυση των 1.000 ευρώ, που τους υποσχέθηκε το υπουργείο Εργασίας...

Κι οι «δικοί» τους, εναντίον τους!

Αλλά, ενώ η στάση της κυβέρνησης είναι εξηγήσιμη και, εν πολλοίς, αναμενόμενη - τάχθηκε με το «δίκιο» εκπροσώπων της τάξης από την οποία προέρχεται και είναι ταγμένη να υπηρετεί - αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους αγρότες η προδοτική στάση των Ομάδων Παραγωγών Ροδάκινου, οι εκπρόσωποι των οποίων συμφώνησαν με τους βιομηχάνους - στο πλαίσιο της διαβόητης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης - να πουληθούν τα ροδάκινα στην εξευτελιστική τιμή που εκείνοι πρότειναν!

Συγκεκριμένα, αποδέχτηκαν να πουληθεί το προϊόν που προορίζεται για κονσερβοποίηση στα 0,22 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής του ροδάκινου είναι πάνω από 0,25 ευρώ το κιλό κι ενώ οι αγρότες ζητούσαν τιμή πώλησης 0,40 ευρώ το κιλό!! Αυτή τη συμφωνία «παράδοσης άνευ όρων» των αγροτών, εκθείασε, με δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γ. Μπασιάκος!!!

Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε το συνεπές αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), όταν τασσόταν κατά της ίδρυσης και λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και, στη συνέχεια, όταν ζητούσε την άμεση διάλυσή τους.

Ενθαρρημένοι από αυτή τη στάση της κυβέρνησης και των Ομάδων Παραγωγών προς τις Βιομηχανίες Κονσερβοποίησης, οι ιδιοκτήτες των Βιομηχανιών Χυμοποίησης προχώρησαν στους δικούς τους εκβιασμούς, απαιτώντας να «αγοράσουν» τα ροδάκινα που θα πάνε για χυμοποίηση σε ακόμα πιο εξευτελιστική τιμή. Ετσι, σε συνάντηση εκπροσώπων τους με εκπροσώπους των Ομάδων Παραγωγών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νάουσα, πρότειναν 0,08 ευρώ το κιλό για τα επιτραπέζια και 0,10 για τα συμπήρηνα ροδάκινα, με τα μεταφορικά μέσα να βαρύνουν τις Ομάδες Παραγωγών.

Ηταν, όμως, τόσο καταφανής η ξεφτίλα της πρότασης, που ακόμα και οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών δεν μπόρεσαν να τη δεχτούν! Παρ' όλα αυτά, αντί να σηκωθούν και να φύγουν, καταγγέλλοντας τον αισχρό εμπαιγμό σε βάρος των αγροτών, συνέχισαν τη διαπραγμάτευση, προτείνοντας... λιγότερη ξεφτίλα. Συγκεκριμένα, πρότειναν 0,11 ευρώ το κιλό για τα επιτραπέζια, 0,12 ευρώ για τα συμπήρηνα και τα μεταφορικά έξοδα να βαρύνουν τις βιομηχανίες.

Αλλά ούτε κι αυτό το δέχτηκαν οι βιομήχανοι, με αποτέλεσμα, εδώ και μερικές μέρες, να έχει σταματήσει η παράδοση ροδάκινων στις βιομηχανίες. Βεβαίως, οι βιομήχανοι συνεχίζουν τις προκλήσεις και υπάρχουν καταγγελίες ότι σε διάφορα «στέκια» - τα οποία μπορεί να στήνονται παράνομα - συγκεντρώνονται ροδάκινα που προορίζονται για χυμοποίηση.

Λύση, ο αγώνας

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι χιλιάδες παραγωγοί ροδάκινου βρίσκονται στο έλεος των εκβιασμών των βιομηχάνων, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ως όργανό τους τη Διεπαγγελματική Οργάνωση κι αξιοποιώντας την αμέριστη βοήθεια της κυβέρνησης, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν πάμφθηνη πρώτη ύλη, αυξάνοντας, έτσι, τα κέρδη τους.

Για να μπορέσουν οι αγρότες ν' αντιμετωπίζουν αυτήν τη συντονισμένη επίθεση σε βάρος τους, δεν έχουν παρά να οργανώσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του μόχθου τους. Και για να έχει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας πρέπει να στηριχτεί στο συνεπές αγροτικό κίνημα, στις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και στις άλλες αγροτικές οργανώσεις που ανήκουν στην ΠΑΣΥ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ