ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρομπότ - ξεναγός εκθέσεων

Ενα ξεχωριστό «συνάδελφο» αποκτούν από σήμερα οι ξεναγοί: Είναι μεταλλικός, κυλινδρικός, με δύο βιντεοκάμερες για «μάτια», κοστίζει πολύ λιγότερο και... δε συνδικαλίζεται. Πρόκειται για το ρομπότ «Λεύκος» του προγράμματος «Tourbot», που μεταφράζεται ως «αλληλεπιδραστική τηλεπαρουσία σε μουσεία μέσω ρομποτικών εκπροσώπων».

Από σήμερα έως τις 7/12, στο Βυζαντινό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος (οι προηγούμενες έγιναν στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και στο Μουσείο της Βόννης) μέσω μιας έκθεσης που οργανώθηκε με αφορμή το πρόγραμμα, με τίτλο «Το Βυζάντιο μέσα από τα μάτια ενός ρομπότ». Η έκθεση περιλαμβάνει 31 εικόνες που καλύπτουν τρεις αιώνες, από τους Παλαιολόγους έως τις αρχές του 17ου αιώνα.

Το «Tourbot» είναι κοινοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ειδική κοινοπραξία που συστάθηκε για το σκοπό αυτό, με συντονιστή το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, τα Πανεπιστήμια Βόννης και Φράιμπουργκ και την εταιρία «ΘΕΩΝ Ρομποτικά Συστήματα».

Στόχος του προγράμματος είναι η ξενάγηση σε μουσεία και εκθέσεις μέσω του διαδικτύου, με τη βοήθεια του ρομπότ. Ο χρήστης του διαδικτύου δίνει εντολές στο ρομπότ, το οποίο πλοηγείται μέσα στο χώρο, προσφέροντας μία ξενάγηση σε πραγματικό χώρο και χρόνο, πλην όμως ο ξεναγούμενος κάθεται στην πολυθρόνα του σπιτιού του. Μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει εκθέματα και να δώσει προδιαγραφές παρατήρησης όπως οπτική γωνία, απόσταση από το έκθεμα κλπ. Το ρομπότ, όμως, μπορεί να ξεναγήσει και τους επισκέπτες στο μουσείο.

Στο διάστημα της έκθεσης, η ιστοσελίδα για τις εικονικές ξεναγήσεις είναι http://tourbot.ics.forth.gr.

Μουσικοθεατρικός Βόλος

«Μοντέρνοι Καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν
«Μοντέρνοι Καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν
Μουσική, κινηματογράφος, θέατρο, χορός συνθέτουν το «6ο Διεθνές Φεστιβάλ» του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου. Η έναρξη θα γίνει με το «Τάνγκο Πασιόν» (9, 10/12), στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Ενα δίπρακτο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην τέχνη του αργεντίνικου τάνγκο, σε δημιουργία του Μελ Χάουαρντ και χορογραφίες του Eκτορ Ζαράσπε, με την Ορχήστρα Σεστέτο Μαγιόρ, έξι ζευγάρια χορευτών και τον τραγουδιστή Γκιγιέρμο Γκαλβέ.

Από τις 15-18/12, στην Παλαιά Ηλεκτρική θα φιλοξενηθεί το αφιέρωμα στον Μπάστερ Κίτον, με προβολή των βουβών ταινιών που φέρουν την ερμηνευτική, σκηνοθετική, σεναριακή σφραγίδα του: «Σέρλοκ Τζούνιορ» (1924), «Ο παγωμένος Βορράς» (1922), «Επτά ευκαιρίες» (1925), «Οι σχέσεις της γυναίκας μου» (1922), «Η φιλοξενία μας» (1923) και «Το χλωμό πρόσωπο» (1921). Τις προβολές θα συνοδεύει ο πιανίστας Στιούαρτ Oντερμαν.

Στις 22, 23/12, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, θα προβληθεί η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, σε δική του μουσική «Μοντέρνοι καιροί», με συνοδεία της Ορχήστρας Δήμου Αθήνας. Ο κύκλος κινηματογράφου και οι παραστάσεις «Tango Pasion» γίνονται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 29, 30/12 στην Παλαιά Ηλεκτρική ο Καταλανός μίμος Πεπ Μπου ξετυλίγει την παράσταση «Αμβροσία», βασισμένη στις μουσικές επιλογές, τους περίτεχνους φωτισμούς και στις πολύμορφες σαπουνόφουσκες, που φτιάχνει επί σκηνής ο Ισπανός περφόρμερ. Παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Καταλονίας και την «Ντι Κουάτρο».

Στις 4, 5 του Γενάρη, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, θα παρουσιαστεί το έργο του αμερικανικού χοροθεάτρου «Μόμιξ» με τίτλο «Oπους κάκτους». Χοροθεατρικό θέαμα με ακροβατικά και ιδιότυπους φωτισμούς, σε σύλληψη, σκηνοθεσία Μόουζες Πέντελτον, φωτισμούς Τζόσουα Στάρμπακ, κούκλες Μάικλ Καρ, χορογραφία Μπράιαν Σάντερς.

Σκηνές εκτός κι εντός

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Στην Κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στις 25 Δεκέμβρη
«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Στην Κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στις 25 Δεκέμβρη
Το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» ανεβαίνει στην Κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στις 25 Δεκέμβρη, σε μετάφραση Τζένης Καρέζη - Σταμάτη Φασουλή και σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Παίζουν: Μελίνα Μποτέλη, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Χρήστος Τακτικός, Μαντίλη Μπαλακλή.

  • Η παράσταση «Εθνικός Υμνος», μια ιδέα του Μιχαήλ Μαρμαρινού, παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του θιάσου «Διπλούς Ερως» με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας. Η πρεμιέρα δόθηκε στην Κέρκυρα, όπου οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 9/12, ενώ από τις 17/12 θα παίζεται στο θέατρο «Θησείο». Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός. Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής. Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα. Παίζουν: Ρένα Ανδρεαδάκη, Γιώργος Βαλαής, Βασίλης Καραμπούλας, Σάσα Κρίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αγγελική Παπούλια και η δημοσιογράφος Ελένη Πετάση.
  • «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» του Μαριβό ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό», στο «Μύλο», σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου, σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Κώστα Κακογιάννη, χορογραφία Χρήστου Λύγκα. Τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Κύρος Ρωσσίδης. Παίζουν: Τάκης Βουλαλάς, Φανή Γέμτου, Στάθης Κόκκορης, Χρήστος Λύγκας, Ελισάβετ Μουτάφη, Κατερίνα Σκρέκη, Γρηγόρης Σταμούλης.
  • Την «Ιστορία για Ελέφαντες» του Νίκου Μανούδη ανεβάζει η «Διαδρομή» (Δευτέρα, Τρίτη), στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Στεφανόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κατερίνα Παναγάκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Κατερίνα Παπουτσάκη.
  • Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα», το «Θέατρο της Ουσίας» παρουσιάζει το σαιξπηρικό «Αμλετ», σε ελεύθερη απόδοση - σκηνοθεσία Στέφανου Δελή, μουσική Μαρίας Ντούρου, κοστούμια Γιούλας Αθανασίου, σκηνικά Χρήστου Κακουργιώτη. Παίζουν: Στέφανος Δελής, Σταμάτης Κακαβελάκης, Ευαγγελία Καράμπελα, Θεόδωρος Καράμπελας, Κατερίνα Μαργαριτοπούλου, Χρήστος Μακρής.
  • Την κωμωδία του Δημήτρη Σεϊτάνη «Αν εσύ... ήμουν εγώ!» ανέβασε χτες το «Θέατρο Νέων» στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σεϊτάνη, σκηνικά Ελένης Στρούλια, χορογραφία Εφης Καρακώστα. Παίζουν: Παναγιώτης Αλεξανδράκης, Βασίλης Γιαβρής, Φρόσω Ζαγοραίου, Δημήτρης Πλειώνης, Γιολάντα Χριστοδούλου, Ευρυδίκη Ψαλτίδου.
Μελωδικά «Σύννεφα»

Από το περίφημο ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι εμπνεύστηκαν την επωνυμία τους τα «Σύννεφα με Παντελόνια», το μουσικό σχήμα, που από αύριο και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα εμφανίζεται στο «Καφεθέατρο» (Κορδιγκτώνος 2, τηλ. 8235467). Η μουσική συντροφιά, που ξεκίνησε τη δημιουργική πορεία τους πριν από χρόνια από τους «Πυξ Λαξ», έφτιαξε το δικό της σχήμα καταθέτοντας πριν ένα χρόνο την πρώτη, ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλιά της με τίτλο «Τίποτα δεν κρύβεται κάτω απ' τον ήλιο». Είχε προηγηθεί το CD σινγκλ «Σύννεφα με Παντελόνια», που έδινε το στίγμα ενός συγκροτήματος σαφώς επηρεασμένου από τις ιδέες του επαναστάτη Σοβιετικού ποιητή. Το ύφος του συγκροτήματος, με αναφορές στο ροκ, ψάχνει μουσικές διεξόδους στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Το πρόγραμμά τους στο «Καφεθέατρο» περιλαμβάνει δικά τους τραγούδια και διασκευές ελληνικών και ξένων κομματιών. Τα «Σύννεφα με Παντελόνια» είναι οι: Αλκης Παπαδόπουλος (πιάνο), Δήμητρα Καραμπελοπούλου (τραγούδι, ακορντεόν), Κώστας Σαρδέλης (μπάσο), Νίκος Δημοσθένους (ηλεκτρική κιθάρα), Ρουντίνα Ντρέα (βιολί), Δημήτρης Κουκάς (τύμπανα, κρουστά), Γιάννης Σκούταρης (πλήκτρα). Μαζί τους, στο τραγούδι ο Αγγελος Παπαλυμπέρης.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της «Πολιτιστικής Παρέμβασης». Ωρα έναρξης: 10.30μμ.

Οι γλώσσες της δημοσιογραφίας

Το βιβλίο «Δημοσιογραφία και Γλώσσα», με τις 32 εισηγήσεις του ομώνυμου συνεδρίου (Απρίλης 2000), παρουσίασαν χτες στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, με ομιλητές τους Εμμανουήλ Κριαρά, Σπύρο Μοσχονά και Θεόδωρο Καρζή.

Ο Εμμ. Κριαράς παρουσίασε τις επτά ενότητες του βιβλίου. Στην πρώτη ενότητα εξετάζονται οι πολιτικο-ιδεολογικές διαστάσεις του δημοσιογραφικού λόγου και η υποτιθέμενη κρίση του. Στη δεύτερη τα γλωσσικά πρότυπα του δημοσιογραφικού λόγου. Στην τρίτη καταγράφονται νεότερες γλωσσολογικές προσπάθειες ανάλυσης του δημοσιογραφικού λόγου, ιδιαίτερα της ειδησεογραφίας. Οι επόμενες ενότητες εστιάζονται σε συγκεκριμένα είδη και τρόπους οργάνωσης του δημοσιογραφικού λόγου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εισήγηση «Η μορφολογική ποικιλία του δημοσιογραφικού λόγου ως δείκτης πολιτικής ιδεολογίας», η οποία αναφέρει πως με έρευνα σε 12 εφημερίδες διαπιστώθηκε ότι συντηρητική γλώσσα συναντάται στις συντηρητικότερες, πολιτικά, εφημερίδες, ενώ η δημοτική γλώσσα συναντάται στο «Ριζοσπάστη» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα.

Ο Σ. Μοσχονάς σημείωσε πως «ο δημοσιογραφικός λόγος δεν είναι είδος. Είναι γένος και μάλιστα ευρύτατο. Περιέχει είδη, δημιουργεί καινούρια και ασκείται από πολλούς τεχνίτες». Και ο Θ. Καρζής, διευκρίνισε πως «απώτερος σκοπός του συνεδρίου δεν ήταν η απαλλαγή της δημοσιογραφίας από κάθε ευθύνη. Γιατί αν οι εκπαιδευτικοί είναι ex officio δάσκαλοι του λαού, de facto είναι και οι δημοσιογράφοι».

Εκδήλωση με θέμα «Μεταφράζοντας κείμενα Πολιτικής Φιλοσοφίας» διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου σήμερα (8.30 μμ), στην «Αρένα» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Αρένα» (Αθ. Διάκου 4, Ακρόπολη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ