Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι γλώσσες της δημοσιογραφίας

Το βιβλίο «Δημοσιογραφία και Γλώσσα», με τις 32 εισηγήσεις του ομώνυμου συνεδρίου (Απρίλης 2000), παρουσίασαν χτες στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, με ομιλητές τους Εμμανουήλ Κριαρά, Σπύρο Μοσχονά και Θεόδωρο Καρζή.

Ο Εμμ. Κριαράς παρουσίασε τις επτά ενότητες του βιβλίου. Στην πρώτη ενότητα εξετάζονται οι πολιτικο-ιδεολογικές διαστάσεις του δημοσιογραφικού λόγου και η υποτιθέμενη κρίση του. Στη δεύτερη τα γλωσσικά πρότυπα του δημοσιογραφικού λόγου. Στην τρίτη καταγράφονται νεότερες γλωσσολογικές προσπάθειες ανάλυσης του δημοσιογραφικού λόγου, ιδιαίτερα της ειδησεογραφίας. Οι επόμενες ενότητες εστιάζονται σε συγκεκριμένα είδη και τρόπους οργάνωσης του δημοσιογραφικού λόγου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εισήγηση «Η μορφολογική ποικιλία του δημοσιογραφικού λόγου ως δείκτης πολιτικής ιδεολογίας», η οποία αναφέρει πως με έρευνα σε 12 εφημερίδες διαπιστώθηκε ότι συντηρητική γλώσσα συναντάται στις συντηρητικότερες, πολιτικά, εφημερίδες, ενώ η δημοτική γλώσσα συναντάται στο «Ριζοσπάστη» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα.

Ο Σ. Μοσχονάς σημείωσε πως «ο δημοσιογραφικός λόγος δεν είναι είδος. Είναι γένος και μάλιστα ευρύτατο. Περιέχει είδη, δημιουργεί καινούρια και ασκείται από πολλούς τεχνίτες». Και ο Θ. Καρζής, διευκρίνισε πως «απώτερος σκοπός του συνεδρίου δεν ήταν η απαλλαγή της δημοσιογραφίας από κάθε ευθύνη. Γιατί αν οι εκπαιδευτικοί είναι ex officio δάσκαλοι του λαού, de facto είναι και οι δημοσιογράφοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ