Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρομπότ - ξεναγός εκθέσεων

Ενα ξεχωριστό «συνάδελφο» αποκτούν από σήμερα οι ξεναγοί: Είναι μεταλλικός, κυλινδρικός, με δύο βιντεοκάμερες για «μάτια», κοστίζει πολύ λιγότερο και... δε συνδικαλίζεται. Πρόκειται για το ρομπότ «Λεύκος» του προγράμματος «Tourbot», που μεταφράζεται ως «αλληλεπιδραστική τηλεπαρουσία σε μουσεία μέσω ρομποτικών εκπροσώπων».

Από σήμερα έως τις 7/12, στο Βυζαντινό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος (οι προηγούμενες έγιναν στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και στο Μουσείο της Βόννης) μέσω μιας έκθεσης που οργανώθηκε με αφορμή το πρόγραμμα, με τίτλο «Το Βυζάντιο μέσα από τα μάτια ενός ρομπότ». Η έκθεση περιλαμβάνει 31 εικόνες που καλύπτουν τρεις αιώνες, από τους Παλαιολόγους έως τις αρχές του 17ου αιώνα.

Το «Tourbot» είναι κοινοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ειδική κοινοπραξία που συστάθηκε για το σκοπό αυτό, με συντονιστή το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, τα Πανεπιστήμια Βόννης και Φράιμπουργκ και την εταιρία «ΘΕΩΝ Ρομποτικά Συστήματα».

Στόχος του προγράμματος είναι η ξενάγηση σε μουσεία και εκθέσεις μέσω του διαδικτύου, με τη βοήθεια του ρομπότ. Ο χρήστης του διαδικτύου δίνει εντολές στο ρομπότ, το οποίο πλοηγείται μέσα στο χώρο, προσφέροντας μία ξενάγηση σε πραγματικό χώρο και χρόνο, πλην όμως ο ξεναγούμενος κάθεται στην πολυθρόνα του σπιτιού του. Μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει εκθέματα και να δώσει προδιαγραφές παρατήρησης όπως οπτική γωνία, απόσταση από το έκθεμα κλπ. Το ρομπότ, όμως, μπορεί να ξεναγήσει και τους επισκέπτες στο μουσείο.

Στο διάστημα της έκθεσης, η ιστοσελίδα για τις εικονικές ξεναγήσεις είναι http://tourbot.ics.forth.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ