ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε!

Τον τελευταίο καιρό έχω αποκτήσει μια περίεργη συνήθεια. Προσπαθώ ν' απομονώσω τις λέξεις εκείνες που ακούγονται ή γράφονται πιο συχνά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό βγάζω ένα μικρό στατιστικό συμπέρασμα και έτσι είμαι σε θέση να συνειδητοποιήσω την επικαιρότητα ή τουλάχιστο αυτό που σκόπιμα κατασκευάζεται και προβάλλεται σαν επικαιρότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι παρασύρομαι από αυτή την εμπειρική στατιστική μου άσκηση και κοιτάζω ή ακούω προς τα εκεί που μου δείχνει το πονηρό δάχτυλο της κατευθυνόμενης ενημέρωσης. Οχι. Γι' αυτό το λόγο παραμερίζω με προσοχή τις λέξεις που έχω απομονώσει και κοιτάζω από κάτω τους. Ετσι, εξάλλου, δε μας δίδαξαν και ο Μαρξ και ο Λένιν. Να μη στεκόμαστε στην επιφάνεια, αλλά να επιχειρούμε εκείνο το σημαντικό άλμα που θα μας πάει κάτω από την επιφάνεια, εκεί που βρίσκεται η ουσία. Ο Μαρξ, μάλιστα, διατύπωσε με πειστικότητα μια πολύ σημαντική πρόταση. Είπε, δηλαδή, πως αν η επιφάνεια ταυτιζόταν με την ουσία, δε θα είχαμε ανάγκη από την επιστήμη. Με άλλα λόγια, εννοούσε ο μεγάλος θεωρητικός της Ζωής, πως αυτό που «φαίνεται» δεν «είναι» κιόλας. Σε μια εποχή μάλιστα που η άρχουσα τάξη θέλει να μας κρύψει πολλά ή αυτά τα «πολλά» θέλει να μας τα πει με άλλες λέξεις, ώστε να μην αντιληφθούμε με την πρώτη τη σημασία τους, ένας τέτοιος «επιφανειακός» λόγο έχει πολλή πέραση. Οποιον αρμόδιο και ν' ακούσεις, τηλεοπτικό παρουσιαστή ή παμπόνηρο εφημεριδογράφο με έναν τέτοιο πανάθλιο λόγο προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει, και μεις, αν δεν το προσέξουμε μένουμε στο τέλος ευχαριστημένοι, γιατί μας ενημέρωσαν. Αυτός ήταν ο λόγος, λοιπόν, που απέκτησα κι εγώ την περίεργη στατιστική μου συνήθεια. Μαζεύω, δηλαδή, τις λέξεις εκείνες που ακούγονται ή γράφονται πολύ συχνά, τις συσχετίζω με τα προβλήματα τα οποία αυτές περιγράφουν και το πλήθος του κόσμου που τις ακολουθεί, έχοντάς τις καθημερινά στο στόμα του, ή γράφοντάς τις με κόκκινα γράμματα πάνω σε πανό και σε πέτρινους τοίχους και ύστερα ψάχνω να βρω και ν' απομονώσω εκείνη την άλλη λέξη, που ούτε με τα προβλήματα του κόσμου έχει σχέση, ούτε με τις φωνές και τα κατακόκκινα συνθήματά του, και τότε καταλαβαίνω ποια είναι η επιφάνεια της ζωής και ποια η ουσία της. Καταλαβαίνω ποιες λέξεις μου λένε την αλήθεια και ποιες με παραμυθιάζουν και με αποπροσανατολίζουν.

Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, οι λέξεις της ουσίας είναι το Λάδι, το Βαμβάκι, ο Καπνός. Είναι λέξεις που βασανίζουν και πονάνε. Λέξεις που δεν τις έφτιαξε η γραμματική ούτε τις εφεύραν τα λεξικά, έτσι, για να γεμίζουν τις σελίδες τους. Η ζωή τις έφτιαξε, με ζεστό χώμα κι ακόμα πιο ζεστό ιδρώτα. Και δεν τις έφτιαξε, έτσι, για να τις λέμε και να περνάει η ώρα, αλλά για να είναι κι αυτές μαζί με άλλες, όπως οι λέξεις Δουλιά και Αγώνας, Δίκιο και Λευτεριά Ομορφιά και Σοσιαλισμός, η Ουσία της Ιστορίας και όχι η Επιφάνειά της. Κι όμως αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους το κλειδί της «ενημέρωσης» διάλεξαν μια άλλη λέξη, για να μας βασανίζουν, όπου κι αν βρισκόμαστε, ακόμα και στον απόπατο! Το «ευρώ». Ετσι θα το μετράμε, αλλιώς θα το υπολογίζουμε, να προσέχουν οι γέροι, να φυλάγονται οι γριές, Τα παιδιά να ρωτάνε τους γονείς και οι γονείς να δασκαλεύουν τα παιδιά Τσιμουδιά για το Βαμβάκι, για το Λάδι, για τον Καπνό. Τσιμουδιά για την Ουσία, δηλαδή. Αλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε!


Του
Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Πάμε μια βόλτα στα μουσεία

Μουσείο Μπενάκη: Ασημένιο ιστιοφόρο αφιερωμένο σε εκκλησία της Μικράς Ασίας. 19ου αι
Μουσείο Μπενάκη: Ασημένιο ιστιοφόρο αφιερωμένο σε εκκλησία της Μικράς Ασίας. 19ου αι
Οι γιορτινές μέρες έφτασαν. Μια περιήγηση στο χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο των μουσείων της πρωτεύουσας, θα σας γυρίσει σε γοητευτικές εποχές, προσφέροντας «νότες» νοσταλγίας και αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Είτε αγαπάτε το κλασικό και το παραδοσιακό, είτε είστε ενθουσιώδεις οπαδοί καθετί νέου και πρωτοποριακού, οι χώροι των μουσείων θα καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Βιβλία τέχνης, αντίγραφα αγαλμάτων, ειδώλια, αντίγραφα εικόνων, κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αλλά και αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, προσφέρονται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δώρο.

Ακολουθώντας την ανάπλαση της εκθεσιακής φυσιογνωμίας του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη χρονιά, το ανανεωμένο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (τηλ. 3642.213), άνοιξε τις πόρτες του όχι μόνο στους επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και στο φιλότεχνο κοινό που ενδιαφέρεται για δώρα καλής ποιότητας και τεκμηριωμένης προέλευσης. Σ' έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο, στο ισόγειο του Μουσείου, παρουσιάζεται μια καινούρια σειρά πρωτότυπων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, τα οποία διευρύνουν την ήδη υπάρχουσα συλλογή του. Η νέα σειρά περιλαμβάνει όχι μόνο πιστά αντίγραφα, αλλά και αντικείμενα εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές και τις εκάστοτε περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο. Ο επισκέπτης θα βρει αντίγραφα χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων σε καθαρό ασήμι και άλλα μέταλλα, όπως επίσης αγιογραφίες και κεραμικά φιλοτεχνημένα με τη βυζαντινή παραδοσιακή τεχνική, χειροποίητα κεντήματα, κοσμήματα κ.ά. Επίσης, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά βιβλία, λευκώματα, ημερολόγια, αφίσες και την καινούρια σειρά ευχετηρίων καρτών. Για τα παιδιά υπάρχει μια ειδική σειρά (παζλ, παιχνίδια, βιβλία, χαρτοκοπτική), που έχει επιμεληθεί το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 Μουσείο Μπενάκη Κύβος με τη διαχρονική παρουσία της γυναικείας μορφής μέσα από τα έργα του Μουσείου Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη Κύβος με τη διαχρονική παρουσία της γυναικείας μορφής μέσα από τα έργα του Μουσείου Μπενάκη
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία και διάθεση των αντιγράφων που βρίσκονται στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων. Κάτω από αυστηρές προδιαγραφές αυθεντικότητας, τα αντίγραφα κατασκευάζονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ. Πρόκειται, κυρίως, για εκμαγεία. Στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων, (Εθνικό Αρχαιολογικό τηλ. 8221.764, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης τηλ. 3222.816, Βυζαντινό Μουσείο τηλ. 7211.027) μπορείτε να βρείτε ακόμη μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων, ειδικές εκδόσεις, αλλά και αναλυτικούς οδηγούς για κάθε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, στο πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου, μπορείτε να επιλέξετε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σας, βιντεοκασέτες αλλά και cd.

Η αυθεντικότητα, το μεράκι, η καλαισθησία και η έμπνευση χαρακτηρίζουν το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, τηλ. 3222.266, 3237.617). Στους χώρους του μπορείτε να βρείτε, το μοναδικά φιλοτεχνημένο γούρι του 2002, μπρούτζινα φυλαχτά, γιορτινά στεφάνια, διακοσμητικά αντικείμενα από φυσητό γυαλί, μοναδικές σειρές μεταλλίων, ή ξεχωριστά κοσμήματα από τη μόνιμα εμπλουτιζόμενη συλλογή του, καθώς και καλαίσθητες εκδόσεις.

Δώρα με αυθεντικότητα, ποιότητα και λειτουργικότητα τόσο διακοσμητική όσο και χρηστική, μπορείτε να βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, κοντά στον ΗΣΑΠ Θησείου, τηλ. 3318491-6.). Συγκεκριμένα, διατίθενται παραδοσιακά κεραμικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Σίφνος, Λέσβος, Σάμος, Κρήτη κ.α.), φτιαγμένα από τους τελευταίους τεχνίτες που δουλεύουν με τρόπους παραδοσιακούς. Εργα σύγχρονων κεραμιστών, φτιαγμένα με υψηλή τεχνογνωσία και ιδιαίτερο ύφος, καθένα μοναδικό και ξεχωριστό. Για τα παιδιά, πουγκάκια γεμισμένα με πήλινους συλλεκτικούς βόλους, πήλινα σφυριχτράκια ή καρφιτσούλες και καραμέλες. Ακόμη, βιβλία, λευκώματα και ταινίες για την κεραμική, καθώς και κάρτες με ζωγραφιές παιδιών.

Τμήμα γυναικείου ειδώλιου από την Εορδαία Κοζάνης
Τμήμα γυναικείου ειδώλιου από την Εορδαία Κοζάνης
Εργα σύγχρονης χειροτεχνίας εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα και μορφές, όπως ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεραμικά, κεντήματα κ.ά., καθώς και πιστά αντίγραφα από τα εκθέματα των συλλογών, διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, τηλ. 3229.031). Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να βρει μεγάλο αριθμό εκδόσεων για το λαϊκό πολιτισμό, δίσκους και κασέτες παραδοσιακής μουσικής.

Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου, μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 9243100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και τις πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Σύνθεση με σπίτι και λουλούδια, σύμβολα χαράς και ευτυχίας. Θράκη, 19ος αιώνας
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Σύνθεση με σπίτι και λουλούδια, σύμβολα χαράς και ευτυχίας. Θράκη, 19ος αιώνας

«Σκυριανό κανάτι». Εγχρωμη μεταξοτυπία του Α. Τάσσου
«Σκυριανό κανάτι». Εγχρωμη μεταξοτυπία του Α. Τάσσου

Η.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ