Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάμε μια βόλτα στα μουσεία

Μουσείο Μπενάκη: Ασημένιο ιστιοφόρο αφιερωμένο σε εκκλησία της Μικράς Ασίας. 19ου αι
Μουσείο Μπενάκη: Ασημένιο ιστιοφόρο αφιερωμένο σε εκκλησία της Μικράς Ασίας. 19ου αι
Οι γιορτινές μέρες έφτασαν. Μια περιήγηση στο χριστουγεννιάτικο μικρόκοσμο των μουσείων της πρωτεύουσας, θα σας γυρίσει σε γοητευτικές εποχές, προσφέροντας «νότες» νοσταλγίας και αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Είτε αγαπάτε το κλασικό και το παραδοσιακό, είτε είστε ενθουσιώδεις οπαδοί καθετί νέου και πρωτοποριακού, οι χώροι των μουσείων θα καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Βιβλία τέχνης, αντίγραφα αγαλμάτων, ειδώλια, αντίγραφα εικόνων, κοσμημάτων αρχαίων και βυζαντινών, σπάνιες εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αλλά και αντικείμενα από την πλούσια παράδοσή μας, προσφέρονται σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δώρο.

Ακολουθώντας την ανάπλαση της εκθεσιακής φυσιογνωμίας του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη χρονιά, το ανανεωμένο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (τηλ. 3642.213), άνοιξε τις πόρτες του όχι μόνο στους επισκέπτες του Μουσείου, αλλά και στο φιλότεχνο κοινό που ενδιαφέρεται για δώρα καλής ποιότητας και τεκμηριωμένης προέλευσης. Σ' έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο, στο ισόγειο του Μουσείου, παρουσιάζεται μια καινούρια σειρά πρωτότυπων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, τα οποία διευρύνουν την ήδη υπάρχουσα συλλογή του. Η νέα σειρά περιλαμβάνει όχι μόνο πιστά αντίγραφα, αλλά και αντικείμενα εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές και τις εκάστοτε περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο. Ο επισκέπτης θα βρει αντίγραφα χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων σε καθαρό ασήμι και άλλα μέταλλα, όπως επίσης αγιογραφίες και κεραμικά φιλοτεχνημένα με τη βυζαντινή παραδοσιακή τεχνική, χειροποίητα κεντήματα, κοσμήματα κ.ά. Επίσης, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά βιβλία, λευκώματα, ημερολόγια, αφίσες και την καινούρια σειρά ευχετηρίων καρτών. Για τα παιδιά υπάρχει μια ειδική σειρά (παζλ, παιχνίδια, βιβλία, χαρτοκοπτική), που έχει επιμεληθεί το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 Μουσείο Μπενάκη Κύβος με τη διαχρονική παρουσία της γυναικείας μορφής μέσα από τα έργα του Μουσείου Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη Κύβος με τη διαχρονική παρουσία της γυναικείας μορφής μέσα από τα έργα του Μουσείου Μπενάκη
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία και διάθεση των αντιγράφων που βρίσκονται στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων. Κάτω από αυστηρές προδιαγραφές αυθεντικότητας, τα αντίγραφα κατασκευάζονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ. Πρόκειται, κυρίως, για εκμαγεία. Στα πωλητήρια των εθνικών μουσείων, (Εθνικό Αρχαιολογικό τηλ. 8221.764, Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης τηλ. 3222.816, Βυζαντινό Μουσείο τηλ. 7211.027) μπορείτε να βρείτε ακόμη μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων, ειδικές εκδόσεις, αλλά και αναλυτικούς οδηγούς για κάθε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, στο πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου, μπορείτε να επιλέξετε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σας, βιντεοκασέτες αλλά και cd.

Η αυθεντικότητα, το μεράκι, η καλαισθησία και η έμπνευση χαρακτηρίζουν το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, τηλ. 3222.266, 3237.617). Στους χώρους του μπορείτε να βρείτε, το μοναδικά φιλοτεχνημένο γούρι του 2002, μπρούτζινα φυλαχτά, γιορτινά στεφάνια, διακοσμητικά αντικείμενα από φυσητό γυαλί, μοναδικές σειρές μεταλλίων, ή ξεχωριστά κοσμήματα από τη μόνιμα εμπλουτιζόμενη συλλογή του, καθώς και καλαίσθητες εκδόσεις.

Δώρα με αυθεντικότητα, ποιότητα και λειτουργικότητα τόσο διακοσμητική όσο και χρηστική, μπορείτε να βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός, κοντά στον ΗΣΑΠ Θησείου, τηλ. 3318491-6.). Συγκεκριμένα, διατίθενται παραδοσιακά κεραμικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Σίφνος, Λέσβος, Σάμος, Κρήτη κ.α.), φτιαγμένα από τους τελευταίους τεχνίτες που δουλεύουν με τρόπους παραδοσιακούς. Εργα σύγχρονων κεραμιστών, φτιαγμένα με υψηλή τεχνογνωσία και ιδιαίτερο ύφος, καθένα μοναδικό και ξεχωριστό. Για τα παιδιά, πουγκάκια γεμισμένα με πήλινους συλλεκτικούς βόλους, πήλινα σφυριχτράκια ή καρφιτσούλες και καραμέλες. Ακόμη, βιβλία, λευκώματα και ταινίες για την κεραμική, καθώς και κάρτες με ζωγραφιές παιδιών.

Τμήμα γυναικείου ειδώλιου από την Εορδαία Κοζάνης
Τμήμα γυναικείου ειδώλιου από την Εορδαία Κοζάνης
Εργα σύγχρονης χειροτεχνίας εμπνευσμένα από παραδοσιακά θέματα και μορφές, όπως ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας, κοσμήματα, κεραμικά, κεντήματα κ.ά., καθώς και πιστά αντίγραφα από τα εκθέματα των συλλογών, διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, τηλ. 3229.031). Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να βρει μεγάλο αριθμό εκδόσεων για το λαϊκό πολιτισμό, δίσκους και κασέτες παραδοσιακής μουσικής.

Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου, μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 9243100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και τις πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Σύνθεση με σπίτι και λουλούδια, σύμβολα χαράς και ευτυχίας. Θράκη, 19ος αιώνας
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Σύνθεση με σπίτι και λουλούδια, σύμβολα χαράς και ευτυχίας. Θράκη, 19ος αιώνας

«Σκυριανό κανάτι». Εγχρωμη μεταξοτυπία του Α. Τάσσου
«Σκυριανό κανάτι». Εγχρωμη μεταξοτυπία του Α. Τάσσου

Η.Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικαστικά «χρώματα» και ευχές (2008-12-21 00:00:00.0)
Εικαστικές γιορτινές «νότες» (2005-12-18 00:00:00.0)
Αντίγραφα πανέμορφων κειμηλίων (2001-10-17 00:00:00.0)
Εκθεση αντιγράφων στο Βυζαντινό Μουσείο (1999-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ