ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Συγκεντρώνονται «στρατιές»!

Κι άλλα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, έτοιμα να ξεκινήσουν για τις πρωτεύουσες των νομών, στις 10 Δεκέμβρη

Με τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών οι αγρότες είναι πανέτοιμοι να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών» στις νέες κινητοποιήσεις, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών. Αποφάσεις έχουν πάρει ήδη δεκάδες αγροτικές οργανώσεις, ενώ καθημερινά ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση και άλλες.

Επί τρία μερόνυχτα οι ξωμάχοι θα βρίσκονται δίπλα στα τρακτέρ τους, στέλνοντας συνεχώς το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται. Στη συνέχεια θα ξανασυσκεφτούν οι εκπρόσωποι των αγωνιζομένων αγροτών, προκειμένου ν' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, που οργανώνει και συντονίζει την πάλη της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεκαθαρίζει και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα, που επιχειρούν να τον ρίξουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «συμβουλεύοντάς» τον ν' αγωνιστεί, «για λίγο και με το μαλακό», διεκδικώντας την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων και μην αγγίζοντας τη «ρίζα του κακού», που είναι η ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται και υλοποιείται μέσω της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000». Και υπογραμμίζει πως ο αγώνας γίνεται για την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, στοχεύει στην ανατροπή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, πολιτικής που διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική απασχόληση στη χώρα μας και θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Σε αγωνιστική «διάταξη»

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που από τη Δευτέρα άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών τους είναι σε κατάσταση αγωνιστικής «προθέρμανσης» για τη μαχητική συμμετοχή τους στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, στις 10 Δεκέμβρη. Για την καλύτερη επιτυχία των νέων κινητοποιήσεών τους πραγματοποιούνται ενημερωτικές επαφές και προετοιμαστικές συγκεντρώσεις στα χωριά και τις επαρχίες των νομών της περιοχής.

Την Παρασκευή, στις 10 π.μ., οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μηλοκαλλιέργεια και δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στα Φάρσαλα χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτών της επαρχίας, που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεδριάζει κάθε μέρα στις 10 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Αγροτικές συσκέψεις, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται και στις επαρχίες του νομού Μαγνησίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αγροτών του νομού.

Ενεργός συμπαράσταση μαθητών - εργαζομένων

Εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράταξή τους στον αγώνα της αγροτιάς οι μαθητές των σχολείων της Λάρισας την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Δεκέμβρη, ημέρα έναρξης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, θ' απέχουν από τα μαθήματά τους και θα δώσουν το «παρών» τους στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στον κόμβο της οδού Βόλου. Την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πήρε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει:

«Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές απόγνωσης της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Με την ίδια ορμή διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην πολιτική που διώχνει τους αγρότες από τη γη και τους μαθητές από τα σχολεία».

Τη συμπαράστασή του στην πάλη της αγροτιάς έχουν εκφράσει και οι εργαζόμενοι των θεσσαλικών πόλεων, όπως φαίνεται από ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας και πολλές άλλες εργατικές οργανώσεις και φορείς.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στο κοινό ραντεβού της Δευτέρας

Εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες στη Β. Ελλάδα

Εντατικά προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα μέλη των κατά τόπους συντονιστικών επιτροπών πραγματοποιούν σειρά ενημερωτικών συσκέψεων και εξορμήσεων στα χωριά. Παράλληλα, στις πλατείες των χωριών αρχίζουν να βγαίνουν από σήμερα οι παραγωγοί με τα τρακτέρ τους, ενώ στον κόμβο της Παραλίμνης στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας οι αγρότες ενίσχυσαν και χτες την παρουσία τους με τη συγκέντρωση δεκάδων ακόμη τρακτέρ. Ο αγώνας των βαμβακοπαραγωγών, καπνοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της Πέλλας κορυφώνεται την επόμενη βδομάδα με μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη των Γιαννιτσών την ώρα που θα παρατάσσουν μαζικά τα τρακτέρ τους στους δρόμους του νομού.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των βαμβακοπαραγωγών του νομού Θεσσαλονίκης επρόκειτο χτες το βράδυ να συναντηθούν στο Δερβένι με επιτροπές αγώνα άλλων περιοχών της Μακεδονίας προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο συμμετοχής τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα.

Σε διαρκή κίνηση βρίσκονται και οι αγρότες του νομού Κιλκίς, καθώς έντονη δραστηριότητα παρατηρείται με σειρά ενημερωτικών εξορμήσεων των αγροτοσυνδικαλιστών σε χωριά της Παιονίας αλλά και άλλων περιοχών. Σήμερα το βράδυ μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θα συναντηθούν στο χωριό Αγιος Πέτρος με αγροτοσυνδικαλιστές, ενώ αύριο το πρωί γίνεται στην Αξιούπολη σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νομό.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους μπροστά στη Νομαρχία Πέλλας οι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Πέλλας και της Ημαθίας διεκδικώντας να πληρωθούν 30 δρχ επιπλέον κατά κιλό το βιομηχανικό ροδάκινο. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Αγροτών Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου η απόφαση για την κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσιο του προγραμματισμού των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στην οποία συμμετέχει το Συνδικάτο, καθώς την ίδια μέρα, όπως τονίζει, τόσο οι καπνοπαραγωγοί όσο και οι βαμβακοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της ΕΕκαι της ελληνικής κυβέρνησης για εξαφάνιση -έστω σταδιακά- των επιδοτήσεων.

«Οι επιπλέον 30 δραχμές που το Συνδικάτο απαιτεί να πληρώσουν τα εργοστάσια ή η συνυπεύθυνη στην επαίσχυντη συμφωνία κυβέρνηση, αποδείχτηκε πλέον πως μπορούν πολύ άνετα να αποδοθούν στους παραγωγούς, δεδομένου πως η ελληνική κομπόστα κυριολεκτικά "πετάει" στη διεθνή αγορά, πουλιέται πανάκριβα και δεν εννοείται οι βιομήχανοι να θησαυρίζουν και οι παραγωγοί να μην παίρνουν παρά ψίχουλα από την τεράστια κερδοφορία από τις πωλήσεις της κομπόστας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου.

ΛΕΣΒΟΣ
Προετοιμάζονται για τις 10 Δεκέμβρη

Η επιτυχία του νέου συλλαλητηρίου στις 10 Δεκέμβρη στη Μυτιλήνη ήταν ένα από τα θέματα που εξέτασε στη συνεδρίασή της, προχτές, η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Αγροτών της Λέσβου. Συγκεκριμένα αποφάσισε να γίνουν περιοδείες στελεχών της σε χωριά του νησιού για να μιλήσουν στους αγρότες και να προετοιμάσουν μαζί με τις τοπικές επιτροπές της ΣΕΑ τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τους φορείς της αγροτιάς συνεταιρισμούς, αγροτικούς συλλόγους και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθήσουν και οικονομικά στην κινητοποίηση και τη μετακίνηση των αγροτών.

Επίσης η ΣΕΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους φορείς των ΕΒΕ, την Ομοσπονδία και τον Εμπορικό σύλλογο και αν τους καλέσει σε ενεργό συμπαράσταση στους αγρότες. Παρόμοια συνάντηση θα γίνει και με το Εργατικό Κέντρο.

Τέλος σε σχέση με την εξέλιξη του συλλαλητηρίου, η Γραμματεία αποφάσισε στην περίπτωση άρνησης άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων αιχμής όπως αυτά που έχουν σχέση με την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να καταβληθεί η επιδότηση στο λάδι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, την ικανοποίηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και για τους ψαράδες την αντιμετώπιση των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών ψαριών, οι συγκεντρωμένοι να παραμείνουν στη Μυτιλήνη διεκδικώντας την έγγραφη δέσμευση για την υλοποίησή τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Εχουν δίκιο οι βαμβακοπαραγωγοί

Αποκαλυπτικές δηλώσεις χτες, από μέλη της διοίκησης του υπό διάλυση Οργανισμού Βάμβακος

Την αναθεώρηση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας, ζητούν και οι εργαζόμενοι στον υπό διάλυση Οργανισμό Βάμβακος. Χτες μέλη της διοίκησης των εργαζομένων, ανέφεραν ότι τα νούμερα που ανακοινώνει το υπουργείο Γεωργίας, για ύψος παραγωγής και τιμής, καθώς και αριθμό καλλιεργηθέντων στρεμμάτων είναι εξωπραγματικά. Δήλωσαν ακόμα πως συμπαρίστανται αμέριστα στον αγώνα και στα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών και πως θα αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσής τους στους δρόμους του αγώνα.

Η διοίκηση του σωματείου υπαλλήλων στον Οργανισμό Βάμβακος συναντήθηκε χτες το μεσημέρι με τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, στον οποίο έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον νέο κοινοτικό κανονισμό στο βαμβάκι, από τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος και από τις μετατάξεις και αποσπάσεις των εργαζομένων. Οσον αφορά το τελευταίο, ο υφυπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι οι μετατάξεις θα γίνουν με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις και πως θα γίνουν κάποιες εθελοντικές αποσπάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στον τομέα του ελέγχου αγοραπωλησιών καπνού... Εδώ να σημειωθεί περεμπιπτόντως, ότι λόγω της διάλυσης του Οργανισμού Καπνού, έχει περάσει σχεδόν ενάμισης μήνας από την έναρξη της εμπορικής περιόδου στα καπνά και ακόμα δεν έχει πουληθεί ούτε κιλό.

Οσον αφορά το βαμβάκι, τα μέλη της διοίκησης των εργαζομένων στον υπό διάλυση Οργανισμό Βάμβακος είπαν χτες πολλές αλήθειες που εκθέτουν την κυβέρνηση. Ανέφεραν πως ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι πλήττει και θα πλήττει το εισόδημα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και πως το πρόβλημα δεν είναι «λογιστικό» όπως θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσαν, πως η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση θα έχει επιπτώσεις και στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και θα συμβάλλει στην περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος.

Τόνισαν ακόμα πως με βάση τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, η φετινή παραγωγή βαμβακιού δεν είναι 1.146.787 τόνοι που εκτιμά η κυβέρνηση, αλλά πολύ παραπάνω. Δεν απέκλεισαν η φετινή παραγωγή να φτάσει και ξεπεράσει τα 1.300.000 τόνους. Οσον αφορά τα καλλιεργηθέντα στρέμματα, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν έχουν καλλιεργηθεί τελικά 3.805.000 που δηλώνει η κυβέρνηση, λέγοντας πως οι δικές τους εκτιμήσεις λένε ότι έχουν σπαρθεί με βαμβάκι γύρω στα 4.100.000 στρέμματα. Σημείωσαν ακόμα πως με βάση την πραγματικότητα και τα λεγόμενα του Βαγ. Αργύρη, είναι βέβαιο πως μεγάλες ποσότητες βαμβακιού θα βγούνε μη επιλέξιμες.

Επιπρόσθετα κατήγγειλαν έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων φέτος στα εκκοκκιστήρια, φέρνοντας για παράδειγμα πως στη Θεσσαλία το μόνιμο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μόλις τέσσερα άτομα και πως τα όποια κενά καλύφτηκαν σε ένα βαθμό από εποχικούς υπαλλήλους, χωρίς την απαραίτητη πείρα και σθένος που απαιτούν οι έλεγχοι. Σχετικά με το θέμα αυτό πρόσθεσαν, πως παρά το γεγονός ότι φέτος η ποιότητα βαμβακιού είναι εξαιρετικότατη, οι βαμβακοπαραγωγοί, λόγω έλλειψης ελέγχων, δεν πληρώθηκαν από τους εκκοκκιστές με τιμές ισάξιες των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Σημείωσαν ακόμα πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι εξασφαλίστηκαν επιπρόσθετοι πόροι από τον κοινοτικό κανονισμό για τη χρηματοδότηση στο βαμβάκι (από 681 εκατ. ευρώ σε 933 εκατ. ευρώ) είναι απατηλή. Εδώ, τόνισαν, πως δε θα υπάρξει κανένα επιπλέον όφελος για τους βαμβακοπαραγωγούς και πως οι μόνοι που εξυπηρετούνται είναι οι εκκοκκιστές και τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια. Ανέφεραν μάλιστα πως φέτος επετράπη στους εκκοκκιστές να κάνουν προκαθορισμό και έτσι εκμεταλλευόμενοι την πτώση της διεθνούς τιμής με βάση τις «ελλειμματικές πληρωμές», θα εισπράξουν πολύ μεγαλύτερη επιδότηση από αυτή που θα αποδώσουν στους παραγωγούς. Επ' αυτού πρόσθεσαν ακόμα πως οι εκκοκκιστές ανεβάζουν τις τελευταίες μέρες κάπως τις τιμές στο βαμβάκι όχι επειδή συμπονούν τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά για να καλύψουν τις ποσότητες βαμβακιού που δήλωσαν στους προκαθορισμούς που έκαναν.

Εκτός αυτών αναρωτήθηκαν τι θα γίνει μετά τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος με ζητήματα όπως η επιστημονική στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, η ταξινόμηση στο βαμβάκι και η ποιοτική εκκόκκιση. Αναφέρθηκαν μάλιστα στο θέμα της σποροπαραγωγής και των ελέγχων στους σπόρους, λέγοντας πως στο Ινστιτούτο Βάμβακος της Σίνδου, όπου υποτίθεται παραχωρείται αυτή η αρμοδιότητα, δουλεύουν μόνο δύο άτομα. Και τέλος έθεσαν και το ερώτημα, τι θα απογίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος μετά τη διάλυσή του;

ΑΧΑΪΑ
Μονόδρομος η αγωνιστική αντίσταση

Συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Δευτέρας

«Ενα δρόμο έχουμε. Αυτόν του αγώνα. Καλούμε όλους τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα για να διαδηλώσουμε ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι εκπρόσωποι των αγροτών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα.

Το αγωνιστικό κλίμα αναζωπυρώνεται, καθώς τα τελευταία χρόνια η κατάσταση των αγροτών γίνεται ολοένα και πιο δραματική, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, Κωνσταντίνος Λινάρδος και προειδοποίησε πως αν δε βρεθεί άμεση λύση στα προβλήματα των αγροτών, την επόμενη φορά οι κινητοποιήσεις των αγροτών δε θα είναι στις πλατείες και τις Νομαρχίες.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αιγιάλειας, Κώστας Κερκουλάς, ο οποίος τόνισε πως «υποκινούμαστε από τα προβλήματά μας για τα οποία υπεύθυνη είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια οι τιμές των προϊόντων έμειναν στάσιμες, με πτωτική τάση, όταν την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής καθημερινά ανεβαίνει. Τώρα έρχεται η επιβεβαίωση ότι οι επιδοτήσεις ουσιαστικά φτάνουν στο τέλος τους» και συμπλήρωσε πως οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές είναι το μέσο για να ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αλέξης Θανόπουλος τόνισε πως μια σειρά αποφάσεις της ΕΕ, σε σχέση με την αγροτική παραγωγή της χώρας, την έχουν καταστήσει ελλειμματική, με αποτέλεσμα - ανάμεσα στα άλλα - να λυμαίνονται την αγορά μεγαλοεισαγωγείς και Ευρωπαίοι μεσίτες.

Περιοδεία Στριφτάρη στην Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο, ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, με αφορμή τις εξελίξεις που σημειώνονται σε βάρος του αγροτικού κόσμου και θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία. Σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Πεντάλοφο και αύριο Πέμπτη θα μιλήσει στις 6 μ.μ. στο Ευνηνοχώρι και στις 7 μ.μ. στο Γαλατά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ