ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προς απεργία στις 17 Δεκέμβρη

Την απόφαση πήρε η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά κινδυνεύει να περιοριστεί σε μια κίνηση «για την τιμή των όπλων», καθώς δε συνοδεύεται από μια επιδίωξη για συντονισμένη αντίσταση σε όλα τα επίπεδα του υγειονομικού συστήματος, κόντρα στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής

Αντιφατικές εκτιμήσεις διατυπώνει η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που συνεδρίασε χτες και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17.12.2001, πρώτη μέρα έναρξης της συζήτησης στη Βουλή του προϋπολογισμού.

Η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό του 2000 και εκτίμησε ότι «υπάρχει δραστική περικοπή των κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας». Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών οδηγεί σε συρρίκνωση και υποβάθμισή τους, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ στη συνέχεια η διαπίστωση αυτή αναιρείται, με την επισήμανση ότι η «μεταρρύθμιση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μοιραία περιορίζεται στο κομμάτι της διοίκησης και οργάνωσης των υπηρεσιών».

Μ' άλλα λόγια, η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ αποσυνδέει την υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού απ' τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα του υγειονομικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ εμφανίζεται να προσπερνά το γεγονός ότι η διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική και γι' αυτό το λόγο -και όχι μόνον εξαιτίας των χαμηλών κονδυλίων του προϋπολογισμού - πράγματι «ο πολίτης δεν μπορεί να προσδοκά καμία βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, ενώ μετέωρο παραμένει το θέμα της ενιαίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του οικογενειακού γιατρού», όπως διαπιστώνει η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα αιτήματα της απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι η αύξηση των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, προσλήψεις 6.000 μόνιμου προσωπικού και να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών. Ομως, για την επίτευξη αυτών των στόχων, χρειάζεται η σταθερή και συντονισμένη αντίσταση των λειτουργών και των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας. Αλλιώς η 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ -που μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας συντονισμένης αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια - θα περιοριστεί σε μια κίνηση, έτσι, για «την τιμή των όπλων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αγωνιστική πανεξόρμηση

Η πλούσια συζήτηση και η ενθαρρυντική συμμετοχή νεολαίων ήταν τα δυο βασικά αποτελέσματα της σύσκεψης που διοργάνωσε η Επιτροπή Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις. Δέσμευση όλων ήταν η αποφασιστική συμμετοχή στο σωματείο, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορεί να παλέψει για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα από κοινού με τα άλλα ταξικά σωματεία και συνδικάτα.

Το άνοιγμα της σύσκεψης και την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιάννης Κομνηνός. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε εκτενώς στο αντεργατικό τερατούργημα 2939/98, στην κατάργηση του 8ωρου, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης κλπ., την ενοικίαση των εργαζομένων και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ανοίγει ξανά το ζήτημα του ασφαλιστικού, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Από την άλλη κατήγγειλε το βρώμικο ρόλο των πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που - όπως τόνισε - «έχουν βάλει πλάτη ώστε να περάσουν αρκετά αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης». Κατέληξε, καλώντας τους νέους να συμμετέχουν στις διαδικασίες του σωματείου: «Το επόμενο διάστημα - τόνισε - πιο αποφασιστικά πρέπει να παλέψουμε. Στις μάχες που έρχονται κρίνονται τα πάντα. Δεν περισσεύει κανείς».

Το λόγο στη συνέχεια πήραν διάφοροι νέοι από τους συμμετέχοντες, που εξέφρασαν αρκετές απορίες γύρω από τον αντεργατικό νόμο και συνολικά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. «Να μην περιμένουμε - είπε ο Χρήστος - να φτάσει το πρόβλημα στη δουλιά μας. Πρέπει από τώρα να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, να τους καλέσουμε να παλέψουν για να αποκρούσουμε αυτά που έρχονται, να ανατρέψουμε αυτά που ισχύουν». Ο Αλέξανδρος, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία, είπε ότι στην επιχείρηση που εργαζόταν έφταναν να δουλεύουν και 17 ώρες τη μέρα. «Οταν μου ζήτησαν - τόνισε - να κάνω υπερωρίες, αντέδρασα. Την άλλη μέρα απολύθηκα». Ενας άλλος Χρήστος, σπουδαστής σε ΤΕΙ, είπε ότι σήμερα πολλοί σπουδαστές δουλεύουν με μερική απασχόληση, γιατί τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και πρότεινε να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης και στα ΤΕΙ για τις εργασιακές σχέσεις.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, η οποία και έκλεισε με νέο ραντεβού των νέων για να συζητήσουν το ασφαλιστικό, με τη δέσμευση όμως ότι όλοι θα δουλέψουν ώστε να είναι ακόμα μεγαλύτερη η συμμετοχή στο σωματείο. Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση της Επιτροπής για τον πόλεμο, ενώ ο Δεκέμβρης θα χαρακτηριστεί μήνας πανεξόρμησης για την εγγραφή νέων στο σωματείο.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Η δίωξη στοχεύει σε ποινικοποίηση του εργατικού ελέγχου

Κοινό απολογητικό υπόμνημα από τους εκπροσώπους των σωματείων

Στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη φονική έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» (στο οποίο στις 20 Οκτώβρη κάηκαν ζωντανοί 5 μεταλλεργάτες), είναι το εφοπλιστικό κύκλωμα που λυμαίνεται το χώρο με τη συνεπικουρία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περιέχει το κοινό απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσαν χτες στον ανακριτή κ. Καρδαμάκη οι εκπρόσωποι των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που συμμετέχουν στην 5μελή Επιτροπή Ελέγχου της οποίας τα μέλη διώκονται, για την έκρηξη, για δήθεν «παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία»! Ανάλογο είναι το κείμενο που έχουν καταθέσει και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, δηλαδή, ο τεχνικός επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας και ο λιμενικός. Τα όσα αναγράφονται στο κοινό απολογητικό υπόμνημα των συνδικαλιστών, αποκαλύπτουν ταυτόχρονα ότι η δίωξη σε βάρους της 5μελούς αποτελεί μέρος της επιχείρησης που έχουν στήσει οι κυβερνητικοί μηχανισμοί για τη διάχυση των ευθυνών, ώστε να καλυφθούν οι ευθύνες των πραγματικών υπευθύνων για την έκρηξη στο ΣΕΪΛΟΡ, αλλά και για την ποινικοποίηση του εργατικού ελέγχου στους χώρους δουλιάς.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των σωματείων στην Επιτροπή όπως και τα υπόλοιπα μέλη της, έκαναν σαφές προς τον ανακριτή ότι δεν αποδέχονται την κατηγορία, ενώ στο κοινό απολογητικό υπόμνημα των δύο συνδικαλιστών, αφού αναγράφονται τα όσα προβλέπονται από το ΠΔ 70/90 σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής, υπογραμμίζεται ότι το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά από τη νομοθεσία επειδή «ποτέ δεν άλλαξε η γενική νοοτροπία των πλοιοκτητών οι οποίοι για να περιορίσουν το κόστος και έξοδα των επισκευών και για να επισπεύσουν τις εργασίες αυτών, παραβιάζουν συστηματικά τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας». Επιπλέον η Επιτροπή μέχρι και σήμερα δεν είναι εφοδιασμένη, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, με την κατάλληλη γνώση και τα κατάλληλα όργανα, ενώ τα «καθήκοντά της δεν αναγράφονται πουθενά» και οι έλεγχοί της είναι δειγματοληπτικοί. Στο κείμενο αναγράφεται αναλυτικά ποιος είναι ρόλος του χημικού ναυτιλίας και τεχνικού ασφαλείας που αποτελούν τους αποκλειστικά υπεύθυνους κατά το νόμο για τον έλεγχο των εργασιών καθόλη τη διάρκεια του έργου και την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τους εργαζομένους,

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή στις 19 του μήνα όταν επιβιβάστηκε στο πλοίο έλεγξε πρώτα την ισχύ του πιστοποιητικού γκαζ φρι το οποίο είδαν ότι θα έληγε τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας και συνέχισαν τον έλεγχο δειγματοληπτικά στις δεξαμενές 2 και 3 επειδή εκεί γίνονταν ακόμα εκτεταμένες εργασίες από 20 εργαζόμενους. Τη «φονική» δεξαμενή Νο 4 δεν την έλεγξαν επειδή εκεί οι εργασίες ήταν περιορισμένες. Τονίζεται δε ότι «δεν ευρέθη εκεί ο τεχνικός ασφαλείας κ. Βλατάκης». «Το πολύνεκρο ατύχημα - συνεχίζει - έλαβε χώρα περίπου 24 ώρες μετά το δικό μας έλεγχο και αφού προηγουμένως η ισχύς του πιστοποιητικού γκαζ φρι υπό το καθεστώς του οποίου εμείς ελέγξαμε είχε λήξει» και καταλήγει ότι όλα τα μέλη της επιτροπής «επράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ