ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Πιο πολλοί, πιο δυνατά!

Ετοιμοι οι αγρότες να «εισβάλουν», με τα τρακτέρ, στις πρωτεύουσες των νομών, στις 10 Δεκέμβρη

Κάθε μέρα και νέα τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών και οι αγρότες περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα που θα βάλουν «μπρος» τις μηχανές και θα «πατήσουν γκάζι» για τις πρωτεύουσες των νομών, όπου, στις 10 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθούν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, ως αρχή της πανελλαδικής κλιμάκωσης του αγώνα της αγροτιάς.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση και όλους όσοι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζεται, ότι η νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού που «στήνουν» δεν πρόκειται να περάσει. Ξεκαθαρίζουν, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αγώνας τους δε γίνεται για την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων, στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Αδημονούν στη Θεσσαλία

Κάθε μέρα που περνάει, στις πλατείες και στους δρόμους όλο και περισσότερων χωριών των νομών της Θεσσαλίας, βγαίνουν τρακτέρ κι όλο και περισσότεροι αγρότες δηλώνουν πανέτοιμοι να «εισβάλουν», με τα μηχανήματά τους, στις πόλεις, στις 10 Δεκέμβρη. Εκεί θα μείνουν τρία μερόνυχτα και μετά θα ξανασυνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων αγροτών, ώστε ν' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Οι εικόνες με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας θυμίζουν εκείνες των παλαιότερων μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές της αγροτιάς αδημονούν ν' αρχίσει η νέα «σύγκρουση» με την πολιτική που τους καταστρέφει κι ως τότε οργανώνουν τη ζωή τους, έξω από τα σπίτια τους, δίπλα στα τρακτέρ της οργής και του αγώνα. Εκεί διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, διότι πάντα οι Θεσσαλοί ξωμάχοι ένιωθαν τον αγώνα σαν καθήκον, αλλά και διασκέδαση μαζί.


Στα πλαίσια των προετοιμασιών τους για τη μεγάλη μάχη, οργανώνονται και μαχητικά επαρχιακά συλλαλητήρια.

Ετσι, αύριο στις 10 π.μ., οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς θα βγουν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μηλοκαλλιέργεια. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αύριο, επίσης, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ, το οποίο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της επαρχίας. Στο μεταξύ, αγροτικές συσκέψεις, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, πραγματοποιούνται στις επαρχίες του Νομού Μαγνησίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αγροτών του νομού.

Ενωτικό κάλεσμα στη Λάρισα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, στον κόμβο της οδού Βόλου, απηύθυναν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών - ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Χ. Αρχοντής και Ρ. Μαρούδας, μέλη της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ, ο Χρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, ο Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων, ο Θ. Χατζηζωγίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Δ. Χαρμάνης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού και άλλοι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων του νομού - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αναφέρθηκαν στα αισιόδοξα μηνύματα, που έρχονται από τα χωριά του νομού, για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η επιχείρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εκτονώσει τις αντιδράσεις των αγροτών, με την επίσκεψη των κυρίων Λαλιώτη και Δρυ, δε θα φέρει αποτελέσματα, καθώς ο αγροτικός κόσμος είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. Αλλά, όπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, οι αγρότες δεν έχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα προβλήματά τους οξύνονται και πολλαπλασιάζονται συνεχώς και για να βρουν λύση θα πρέπει ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται να είναι συνεχής, συνεπής και πολύμορφος.

Στο πλευρό των αγροτών μαθητές και εργαζόμενοι


Εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράταξή τους στον αγώνα της αγροτιάς, οι μαθητές των σχολείων της Λάρισας την ερχόμενη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, ημέρα έναρξης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, θ' απέχουν από τα μαθήματά τους και θα δώσουν το «παρών» τους στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο. Την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πήρε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας.

Η αναγκαιότητα συμπαράταξης όλων των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς συζητήθηκε ιδιαίτερα σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Κοινωνική Ασφάλιση.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Υπόσχονται δυναμικό «παρών» τη Δευτέρα

Και στους εφτά νομούς της Πελοποννήσου, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής θα δώσει δυναμικό «παρών» στις πρωτεύουσες των νομών, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, καθώς οι αγρότες της Αρκαδίας και της Κορινθίας, που υπολείπονταν, αποφάσισαν παναγροτικά συλλαλητήρια για τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Συγκεκριμένα, στην Αρκαδία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών καλεί σε παναγροτικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, στις 12 το μεσημέρι και καλεί σήμερα σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Τρίπολης, στις 7.30 μ.μ. για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα. Στην Κορινθία, η Πρωτοβουλία για την Αγωνιστική Αγροτική Συσπείρωση καλεί σε παναγροτικό συλλαλητήριο, στα Περιβολάκια, στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, τα αγροτικά στελέχη και μέλη των αγροτικών οργανώσεων οργώνουν κυριολεκτικά την ύπαιθρο απ' άκρη σε άκρη και με ενημερωτικά φυλλάδια, συσκέψεις και συγκεντρώσεις ενημερώνουν και καλούν τους αγρότες για μαζική και μαχητική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους και να δουλεύουν στα χωράφια τους.


ΚΡΗΤΗ
Συλλαλητήρια και σε Ηράκλειο - Χανιά

«Στο πόδι» βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, διοργανώνοντας για τις 10 του Δεκέμβρη συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Χανιά. Στο Ηράκλειο οι αγρότες προχωρούν σε αποκλεισμό του Γιόφυρου και στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

«Η αγροτιά επί ποδός πολέμου», τονίζει η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών, Δήμου Ηρακλείου και Χαρακίου του Νομού Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι «κυβέρνηση - ΕΕ, μας παίρνουν τη σοδειά μας και στηρίζουν τα πολυεθνικά συμφέροντα. Το λάδι, όπως και άλλα προϊόντα - σταφίδα, καπνά, βαμβάκι -δέχεται σκληρή επίθεση». «Αρνούμαστε» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «την παρακράτηση από την επιδότηση. Αρνούμαστε να μπούμε στη λογική της ρύθμισης του 12,5%. Είναι σαν να αποδεχόμαστε την κυβερνητική θέση για τα πλαφόν και πρόστιμα».

Στην ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων τονίζεται η αντίθεσή τους προς «τα νόθα συνδικαλιστικά όργανα των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ, τη ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και το τοπικό όργανό της, την ΟΑΣΝΗ. Η τελευταία παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, αποφεύγει να πάρει θέση για το ποιοι ευθύνονται για την τραγική κατάσταση στην αγροτιά. Δεν προβάλλει στόχους και αιτήματα που αναδεικνύουν το σύνολο των προβλημάτων, δε δίνουν ολοκληρωμένη διέξοδο τέτοια που να χτυπάει την καρδιά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Προβάλλουν το δρόμο των Βρυξελλών ως "μονόδρομο" ακυρώνοντας οποιοδήποτε άλλο δρόμο επίλυσης των προβλημάτων.

Η εξαγγελία κινητοποιήσεων - από μόνη της - δε λέει τίποτα, αν δεν προσδιορίζεται ο αίτιος, αλλά και οι στόχοι που ξεριζώνουν την αιτία των προβλημάτων». Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται η θέληση των αγροτών, «να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας και τα χωράφια μας. Γι' αυτό θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν». Τέλος, καλούνται όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι, οι αγρότες και οι αγρότισσες, να ενώσουν τη φωνή τους και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγροτικού ξεσηκωμού της 10ης Δεκέμβρη στα χέρια τους, περιφρουρώντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους αγρότες όλης της χώρας.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΟΠΕΚΕΠΕ
«Ρεσιτάλ» κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών

Μέσα - έξω τα μη επιλέξιμα βαμβάκια, που εξακολουθούν να παραμένουν μη επιδοτούμενα

Ενα νέο ελιγμό εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Χτες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως οι βαμβακοπαραγωγοί των περιοχών της Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Ελλάδας μπορούν να προσκομίσουν, στα εκκοκκιστήρια, την ποσότητα που κατέχουν συνολικά. Ακολούθως, διευκρινίζεται πως «οι ποσότητες πέραν της ηρτημένης (δηλαδή οι χαρακτηρισμένες ως μη επιδοτούμενες), διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε ξεχωριστούς αποθηκευτικούς χώρους, για να εκκοκκιστούν μόνο μετά από εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, δηλαδή Θεσσαλία και Αν. Στερεά, αλλά στην προχτεσινή εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που περιλαμβάνει και τα παραπάνω, ορίζεται ρητώς ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα συνεχίσουν «τις παραδόσεις σύσπορου βάμβακος εντός της ηρτημένης παραγωγής». Δηλαδή θα εξακολουθήσουν να κρατούν στις αποθήκες το μη επιλέξιμο βαμβάκι. Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης πως οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν στις 31/1/2002 και πέραν αυτής της ημερομηνίας δε θα τύχουν επιδότησης. Ακόμα αναφέρεται ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, θα εξεταστούν με την ολοκλήρωση των ελέγχων στρεμματικών εκτάσεων και αποθεμάτων. Κι αυτό αφορά όλους τους βαμβακοπαραγωγούς είτε τους επιτρέπεται είτε τους απαγορεύεται, να βάλουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.

Το θέμα πάντως είναι ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν με κάθε τρόπο να μεταθέσουν προς τα πίσω το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται μη επιλέξιμα βαμβάκια, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων και ψεύτικων προσδοκιών. Το τραγελαφικό είναι ότι το πρόβλημα αυτό το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να «κουκουλώσει» τις δραματικές επιπτώσεις του καταστροφικού κανονισμού που ψήφισε για το βαμβάκι και τώρα ξανάρχεται να ανακοινώσει κάποια μέτρα ψευτοανακούφισης των μισών περίπου βαμβακοπαραγωγών της χώρας.

Ομως παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργούν με τις αποφάσεις τους δύο... υποκατηγορίες βαμβακοπαραγωγών - σε αυτούς που επιτρέπεται να παραδώσουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια και σε αυτούς που δεν τους επιτρέπεται - η ουσία είναι μια: Ολοι αυτοί οι βαμβακοπαραγωγοί ανήκουν σε μια κατηγορία. Στην κατηγορία που η κυβέρνηση αυθαίρετα και παράνομα τους βγάζει εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού. Και με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, δε φαίνεται από πουθενά ότι όλες οι μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού θα πάρουν τελικά και επιδότηση. Εκτός των άλλων, πρέπει να σημειωθεί σχετικά πως έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι χτες δεν είχε αρχίσει ακόμα η εξέταση των ενστάσεων.

Οπως εκτιμούσαν χτες αγροτοσυνδικαλιστές, αν η κυβέρνηση επιχειρεί να χωρίσει τους βαμβακοπαραγωγούς σε δύο κατηγορίες και με την αναγγελία αποπροσανατολιστικών κόλπων να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών, σίγουρα θα βγει γελασμένη. Κι όπως επίσης τόνιζαν, τέτοιου είδους τερτίπια, όσο κι αν το επιδιώκει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δεν πρόκειται να φρενάρουν, ούτε να υπονομεύσουν τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των αγροτών. Η κυβέρνηση, επισήμαναν, θα βρεθεί και ενώπιον των εγκληματικών ενεργειών που διέπραξε στο βαμβάκι και μπρος σε ένα μεγάλο πανελλαδικό αγωνιστικό κύμα, που θα κινηθεί ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική των Αθηνών και των Βρυξελλών.

Εκτός των άλλων πρέπει να σημειωθεί πως η μεθόδευση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί αντιδράσεις και στην πλευρά των εκκοκκιστών. Χτες, εκπρόσωποι των εκκοκκιστών δήλωναν πως τα εκκοκκιστήρια δε θα παραλάβουν ποσότητες που δε θα εκκοκκιστούν, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν χώροι για να αποθηκεύσουν τόσο μεγάλες ποσότητες μη επιλέξιμου βαμβακιού. Για παράδειγμα, ένας εκ των εκκοκκιστών ανέφερε πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις μόνο στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 50.000 τόνοι περίπου μη επιλέξιμο βαμβάκι στα χέρια των παραγωγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ