Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Πιο πολλοί, πιο δυνατά!

Ετοιμοι οι αγρότες να «εισβάλουν», με τα τρακτέρ, στις πρωτεύουσες των νομών, στις 10 Δεκέμβρη

Κάθε μέρα και νέα τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών και οι αγρότες περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα που θα βάλουν «μπρος» τις μηχανές και θα «πατήσουν γκάζι» για τις πρωτεύουσες των νομών, όπου, στις 10 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθούν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, ως αρχή της πανελλαδικής κλιμάκωσης του αγώνα της αγροτιάς.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση και όλους όσοι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζεται, ότι η νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού που «στήνουν» δεν πρόκειται να περάσει. Ξεκαθαρίζουν, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αγώνας τους δε γίνεται για την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων, στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Αδημονούν στη Θεσσαλία

Κάθε μέρα που περνάει, στις πλατείες και στους δρόμους όλο και περισσότερων χωριών των νομών της Θεσσαλίας, βγαίνουν τρακτέρ κι όλο και περισσότεροι αγρότες δηλώνουν πανέτοιμοι να «εισβάλουν», με τα μηχανήματά τους, στις πόλεις, στις 10 Δεκέμβρη. Εκεί θα μείνουν τρία μερόνυχτα και μετά θα ξανασυνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων αγροτών, ώστε ν' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Οι εικόνες με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας θυμίζουν εκείνες των παλαιότερων μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές της αγροτιάς αδημονούν ν' αρχίσει η νέα «σύγκρουση» με την πολιτική που τους καταστρέφει κι ως τότε οργανώνουν τη ζωή τους, έξω από τα σπίτια τους, δίπλα στα τρακτέρ της οργής και του αγώνα. Εκεί διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, διότι πάντα οι Θεσσαλοί ξωμάχοι ένιωθαν τον αγώνα σαν καθήκον, αλλά και διασκέδαση μαζί.


Στα πλαίσια των προετοιμασιών τους για τη μεγάλη μάχη, οργανώνονται και μαχητικά επαρχιακά συλλαλητήρια.

Ετσι, αύριο στις 10 π.μ., οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς θα βγουν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μηλοκαλλιέργεια. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αύριο, επίσης, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ, το οποίο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της επαρχίας. Στο μεταξύ, αγροτικές συσκέψεις, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, πραγματοποιούνται στις επαρχίες του Νομού Μαγνησίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αγροτών του νομού.

Ενωτικό κάλεσμα στη Λάρισα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, στον κόμβο της οδού Βόλου, απηύθυναν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών - ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι Χ. Αρχοντής και Ρ. Μαρούδας, μέλη της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ, ο Χρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, ο Θ. Νασίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων, ο Θ. Χατζηζωγίδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Δ. Χαρμάνης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού και άλλοι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων του νομού - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αναφέρθηκαν στα αισιόδοξα μηνύματα, που έρχονται από τα χωριά του νομού, για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η επιχείρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εκτονώσει τις αντιδράσεις των αγροτών, με την επίσκεψη των κυρίων Λαλιώτη και Δρυ, δε θα φέρει αποτελέσματα, καθώς ο αγροτικός κόσμος είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. Αλλά, όπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, οι αγρότες δεν έχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα προβλήματά τους οξύνονται και πολλαπλασιάζονται συνεχώς και για να βρουν λύση θα πρέπει ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται να είναι συνεχής, συνεπής και πολύμορφος.

Στο πλευρό των αγροτών μαθητές και εργαζόμενοι


Εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράταξή τους στον αγώνα της αγροτιάς, οι μαθητές των σχολείων της Λάρισας την ερχόμενη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, ημέρα έναρξης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, θ' απέχουν από τα μαθήματά τους και θα δώσουν το «παρών» τους στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο. Την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πήρε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας.

Η αναγκαιότητα συμπαράταξης όλων των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς συζητήθηκε ιδιαίτερα σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ