Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Η κυβέρνηση συζητά τις αυξήσεις τιμών

Εξετάζουν να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων

«Να πείτε ότι όποια μέτρα πάρουμε θα είναι προς όφελος του καταναλωτή». Μ' αυτή την... προτροπή συνοψίζεται η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Υγείας Εκτ. Νασιόκα, με εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), των φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακεμπόρων και των φαρμακοποιών με θέμα τα φάρμακα. Για την ακρίβεια, όλη η χτεσινή σύσκεψη ήταν μόνο η αρχή ενός κύκλου τέτοιων επαφών, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Σ' αυτές τις συναντήσεις, όπως προκύπτει, με πρόσχημα τα υπαρκτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στο χώρο του φαρμάκου, η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, που συνίστανται στο εξής ένα: αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη χτεσινή πρώτη τέτοια σύσκεψη, ο Χρ. Θεοδώρου επέμεινε να κρατήσει... «μυστικό» τι ακριβώς ζήτησαν οι φαρμακοβιομήχανοι, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν φροντίσει ήδη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την προηγούμενη μέρα, να δημοσιοποιήσουν τις αξιώσεις τους.

Ειδικότερα, με βάση τις θέσεις τους, που ανέπτυξαν στη συνέντευξη Τύπου, οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν αυξήσεις της τάξης του 5%-20% στις τιμές των φαρμάκων και αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, με τρόπο ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων ευρωπαϊκών τιμών, αντί της χαμηλότερης που ισχύει σήμερα. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης περιορίστηκε να πει για το θέμα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επέφερε αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων πάνω από 25% και δήλωσε λακωνικά ότι «πολύ σύντομα» θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Η επόμενη συνάντηση, μετά τη χτεσινή, θα επαναληφθεί σε ένα μήνα. Δε διευκρίνισε, όμως, αν και ρωτήθηκε, εάν και τι είδους ανταλλάγματα θα δώσει στους φαρμακοβιομήχανους η κυβέρνηση, εφόσον διατηρήσει το σημερινό τρόπο τιμολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ