ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκινάμε και πάλι από το Σπόρτιγκ

Τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, η σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών και επιτροπών αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση

Με μια μεγάλη πρωτοβουλία, πλατιάς συσπείρωσης και οργάνωσης του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής και καθολικής ασφάλισης, απαντά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στα σχέδια της κυβέρνησης που ενταφιάζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών και επιτροπών αγώνα που διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στο Σπόρτιγκ, αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα σημάδια ότι η έφοδος της κυβέρνησης είναι προ των πυλών. Το ΠΑΜΕ μπαίνει και πάλι μπροστά, σημαίνει συναγερμό.

Ηδη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές, και εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη τούς καλεί να συζητήσουν και να διαμορφώσουν από κοινού αγωνιστικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης που θα υπερασπίζει και θα διευρύνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Η πρόσκληση του ΠΑΜΕ - υπογραμμίζει ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - μάς αφορά όλους. Γι' αυτό τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι στο Σπόρτιγκ. Θα είμαστε όλοι εκεί, γιατί κανένας εργαζόμενος, ό,τι και αν πιστεύει, δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει την κοινωνική μας ασφάλιση. Τα παζάρια, τον "κοινωνικό διάλογο", εμείς τα θεωρούμε πισώπλατη μαχαιριά σε όλους τους εργαζόμενους».

Μιλώντας ειδικότερα για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά ο συνδικαλιστής σημειώνει ότι «με τις νέες εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί στο ναυπηγείο, με τους ανασφάλιστους, τους ενοικιαζόμενους, τους τριμηνίτες και τετραμηνίτες νέους εργαζόμενους, τα μέτρα της κυβέρνησης που επανέρχονται ίδια και απαράλλαχτα σημαίνουν ότι κανένας μας δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη».

Και ό Θ. Κούτρας προειδοποιεί: «Θα "κόψουμε" το χέρι και της κυβέρνησης και των συμμάχων της αλλά και σε όποιον τολμήσει να μας αφαιρέσει δικαιώματα. Ολοι μαζί, με το ΠΑΜΕ, θα δώσουμε και τούτη τη μάχη. Τη Δευτέρα ξεκινάμε ξανά, σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους χώρους δουλιάς, με τον αγώνα μας θα γείρουμε την πλάστιγγα υπέρ των συμφερόντων της τάξης μας. Υπέρ των δίκαιων αιτημάτων μας, που είναι και αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Μπροστά σ' αυτή τη δεύτερη επίθεση της κυβέρνησης «οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται και να μετατρέψουν την οργή τους σε αποτελεσματική παρέμβαση» σημειώνει ο Τάσος Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ ΠΕΠΑΣΥ-ΟΤΕ.

«Το ΠΑΜΕ τολμά! Απορρίπτει τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Αρνείται να μετατραπεί σε στήριγμα των εργοδοτικών και κυβερνητικών σχεδίων μέσα από τους "κοινωνικούς διαλόγους". Το ΠΑΜΕ τολμά και καλεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, άντρες και γυναίκες, να συσπειρωθούν και να απαντήσουν δυναμικά στις επιθέσεις που δέχονται. Το ΠΑΜΕ τολμά και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές αγώνα, τους συνδικαλιστές, να μετρήσουν τις ευθύνες τους απέναντι σ' αυτούς που εκπροσωπούν και να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για τη διαμόρφωση από κοινού ενός πλαισίου δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας».

Και ο συνδικαλιστής καταλήγει: «Πρέπει να ανταποκριθούμε. Πρέπει να ενώσουμε τη δράση μας για να αποκρούσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Θα είμαστε εκεί!».

  • Να δώσουν μαζικό «παρών» στη σύσκεψη, που διοργανώνουν τα συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Σπόρτιγκ, καλεί όλους τους συνταξιούχους, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος.
  • Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας συμμετέχει στη σύσκεψη του Πανεργατικού Μετώπου, την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Δεκέμβρη, στο Σπόρτιγκ, ενώνοντας έτσι τη φωνή του με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού χώρου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συλλαλητήρια την Τρίτη στις μεγάλες πόλεις

Αγωνιστικό προσκλητήριο για όλες τις μεγάλες πόλεις και ειδικά για την Αθήνα, στην Πλατεία Κάνιγγος, στις 11 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, απευθύνουν στους «απόμαχους της δουλιάς», οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΤΕ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

Στην ανακοίνωση τους, τονίζουν τους λόγους που τους βγάζουν ακόμη μια φορά στο δρόμο, ενώ στιγματίζουν και την απαράδεκτη στάση του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, γιατί ακόμα δεν έχει δώσει απάντηση στο αίτημά τους να συναντηθούν, για να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά -συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στο εισόδημά τους που όλο και λιγοστεύει με τη μακρόχρονη πολιτική λιτότητας. «Μέσα στα πλαίσια αυτά και υπηρετώντας το πολεμικό κλίμα κινείται και ο κρατικός προϋπολογισμός, τονίζουν χαρακτηριστικά, αφού κάνει σοβαρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Οι δε αυξήσεις που θα μας δώσουν κυμαίνονται 3-4%, στα πλαίσια του κάλπικου πληθωρισμού της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ αυξάνονται πάγιο ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και προϊόντα πρώτης ανάγκης».

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από τον κοινωνικό διάλογο - απάτη. Επισημαίνουν, επίσης, ότι το ΙΚΑ δανείστηκε 70δισ. για να δώσει το δώρο, το δε ΤΕΒΕ δυσκολεύεται να δώσει το δώρο και τη σύνταξη του Γενάρη.

Πρόσθετα, τονίζουν την κατάργηση του ΕΣΥ και το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αφού στην ουσία χαρίζει την Υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος της δαπάνης το φορτώνει στο λαό και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, προϊδεάζουν και για την αύξηση των φαρμάκων, μετά μάλιστα την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαίωσε τους φαρμακεμπόρους.

Τέλος, στην ανακοίνωση τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις τονίζουν την πολιτική του αυταρχισμού που εντείνεται, γιατί εκτός από τον αμερικανόφερτο τρομονόμο ετοιμάζονται νόμοι, για να βάλουν το λαό στον γύψο, για να μην αγωνίζεται και αντιστέκεται.

  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφαλίσεως Πειραιώς και Πέριξ Δήμων, σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό απαιτεί ανάμεσα στ' άλλα, ο νέος προϋπολογισμός να αλλάξει λίγο προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά «ζητάμε να μας δώσετε επιπλέον την αξία μιας σφαίρας και μια σφαίρα Κύριε Πρωθυπουργέ, αντιστοιχεί σε ένα κιλό ψωμί και ένα ποτήρι γάλα, και το γάλα με το ψωμί το έχουμε ανάγκη κύριε Πρωθυπουργέ, ενώ η σφαίρα δε χρειάζεται και για τον επιπλέον λόγο ότι αφαιρεί τη ζωή».
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Αγώνας για Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία - Πρόνοια
  • Παμφωκικό - πανεργατικό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη
  • Σύσκεψη πρωτοβάθμιων οργανώσεων και τοπικών μαζικών φορέων αύριο, 7 Δεκέμβρη, οργανώνει το ΕΚ Φωκίδας

Η υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και ο αγώνας για δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, βρίσκεται στους άμεσους στόχους πάλης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, αφού η κυβέρνηση εξαπολύει νέο γύρο επίθεσης, εξασφαλίζοντας τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και τη συναίνεση από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, έγινε και η συζήτηση των θεμάτων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚ Φωκίδας, στην οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παμφωκικό - πανεργατικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Επίσης, το ΔΣ του ΕΚ Φωκίδας αποφάσισε να καλέσει σε σύσκεψη, που θα γίνει αύριο Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνελεύσεων, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις, τοπικούς μαζικούς φορείς και συλλόγους, όπου θα γίνει διευρυμένη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, την Υγεία - Πρόνοια, τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία και τον αντιλαϊκό - πολεμικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΚ Φωκίδας θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και πίεσης προς τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για να σταματήσουν τα «πάρε - δώσε» με την κυβέρνηση και να πάρουν αποφάσεις για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ