ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Η μάχη της Κρήτης

Η «στολισμένη» με την αγωνία, το πάθος και τους στόχους των ομάδων της Α' Κατηγορίας αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ανοίγει σήμερα με τη διεξαγωγή δύο σημαντικών αγώνων. Ωστόσο, από τα δύο παιχνίδια που πραγματοποιούνται σήμερα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλάθλων αναμένεται να συγκεντρώσει η «μάχη» της Κρήτης, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το ντέρμπι κορυφής, μεταξύ του ΟΦΗ και του Ολυμπιακού (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Οι γηπεδούχοι θεωρούν πώς η νίκη είναι στο... χέρι τους αρκεί, όπως τόνισε ο τεχνικός τους, Γιάννης Σαμαράς: «Να έχουμε την απόδοση που πρέπει». Απόντες από τη δύσκολη αποστολή του ΟΦΗ θα είναι οι Κολιτσιδάκης (τιμωρημένος) και Σταυρακάκης (τραυματίας). Από την άλλη πλευρά ο Τάκης Λεμονής ζήτησε αποφασιστικότητα από τους παίχτες του, αφού όπως τόνισε, στόχος της ομάδας του είναι μόνο η νίκη. Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με αρκετές απουσίες καθώς απόντες θα είναι οι Καρεμπέ (τιμωρημένος), Ελευθερόπουλος, Αντζας, Βενετίδης (τραυματίες), Σηφάκης, Χούτος (εκτός αποστολής) και Οφορίκουε (ενσωματωμένος στην εθνική ομάδα της Γκάνα). Στο άλλο σημερινό ματς, με μοναδικό στόχο την απόκτηση των τριών βαθμών, ο Αρης υποδέχεται την Παναχαϊκή (17.00, ΑΛΦΑ «ΣΠΟΡΤ 2»).

Οσον αφορά στα αυριανά παιχνίδια, από τις πέντε αναμετρήσεις που διεξάγονται, ξεχωρίζει η κόντρα της ΑΕΚ και του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη (19.00, ΑΛΦΑ «ΣΠΟΡΤ 1», όπου οι πρωτοπόροι στη βαθμολογία θα επιδιώξουν να συνεχίσουν νικηφόρα στο πρωτάθλημα έναντι ενός πολύ δυναμικού στην έδρα του αντιπάλου. Στο μεταξύ, έντονες «συγκινήσεις» προβλέπεται να προκαλέσει το ντέρμπι της μεσαίας... γραμμής, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ στη «Λεωφόρο» (17.30, ΑΛΦΑ «ΣΠΟΡΤ 2»). Τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι Θεσσαλονικείς «καίγονται» για τους βαθμούς, όχι μόνο για να μην χάσουν οριστικά την... επαφή τους με τις κορυφαίες θέσεις, αλλά και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές τους απογοητεύσεις. Τα άλλα αυριανά ματς της αγωνιστικής είναι: Ξάνθη - Αιγάλεω (15.00), Εθνικός Αστέρας - Ιωνικός (15.00), Ηρακλής - Ακράτητος (15.00).

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Θερμό» Σαββατοκύριακο

Μπορεί το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο να πέφτει, όμως αντίθετα στην Α1 ανδρών η ένταση και η αγωνία στην 8η αγωνιστική ανεβαίνει στο ζενίθ αφού υπάρχουν αρκετά δυνατά παιχνίδια. Η επικίνδυνη έξοδος της πρωτοπόρου ΑΕΚ στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή, το κλασικό και άλλοτε κραταιό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη η δοκιμασία του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο όπως και η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

Η Ενωση που παραμένει αήττητη στο πρωτάθλημα δοκιμάζει τις δυνάμεις στην ισχυρή έδρα του Ηρακλή όπου ήδη έχει αφήσει βαθμούς ο Παναθηναϊκός. Η απουσία όμως του Μπετς προβληματίζει τον Ντράγκαν Σάκοτα. Στην αντίπερα όχθη, στον Ηρακλή, η επιστροφή του Καράγκουτη είναι το κυριότερο στοιχείο, αφού έτσι οι «κυανόλευκοι» θα ενισχυθούν περισσότερο κοντά στο καλάθι. Στους κόλπους της ομάδας υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να πετύχουν ακόμα μια σπουδαία νίκη.

Πάλι στη Θεσσαλονίκη και λίγο πιο πέρα ΠΑΟΚ και Αρης κοντράρονται στην κλασική «μονομαχία» της συμπρωτεύουσας. Μπορεί οι καιροί να έχουν αλλάξει και πλέον το γεγονός ότι κάποτε το συγκεκριμένο παιχνίδι να έκρινε τον πρωταθλητή να ανήκει στο ένδοξο παρελθόν όμως πάντα ένα τέτοιο παιχνίδι έχει τη δική της αίγλη. Εστω και εάν είναι όπως φέτος που μοιάζει περισσότερο με κόντρα ομάδων που το μόνο που συναγωνίζονται είναι τα προβλήματά τους. Το «ρεφάρισμα» της εντός έδρας ήττας από την Μπενετόν ψάχνουν σήμερα στον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα το «Λίντο» αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο για το Ηράκλειο.

Στο ΟΑΚΑ ο νικητής της Μαδρίτης κόντρα στη Ρεάλ (78-70) Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο που δείχνει ικανός για τη... ζημιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: Ηρακλής - ΑΕΚ (Ιβανώφειο 19.00, ΝΟΒΑ), Ιωνικός ΝΦ - Δάφνη (Λιοσίων 19.00), Ηράκλειο - Ολυμπιακός (Λίντο 17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), ΠΑΟΚ - Αρης (Μίκρα 18.45, ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 1), Μαρούσι - ΚΑΟΔ (Μαρούσι 18.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Νήαρ Ηστ - Περιστέρι (Καισαριανή 18.00), Παναθηναϊκός - Πανιώνιος (20.00).

ΠΑΛΗ
Προέλαση Κουτσιούμπα

ΠΑΤΡΑ(Αποστολή Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ).-

Την πρόκριση στους «8» του 46ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελληνορωμαϊκής Πάλης, που διεξάγεται στην Πάτρα, πανηγύρισε ο Ξενοφών Κουτσιούμπας, καθώς μετά τη νίκη που πέτυχε επί του Εσθονού, Χέλγκερ Χάλικ, με 7-3 στα σημεία, επικράτησε και του Τούρκου Φατίχ Μπακίρ με πτώση για την κατηγορία των 130 κιλών, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για το βάθρο. Ο Κουτσιούμπας αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν 8ος στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ και 4ος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Από την άλλη, το λαϊκό ρητό «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», δεν ίσχυσε στην περίπτωση του Δημήτρη Αβράμη, καθώς δεν μπόρεσε να συνεχίσει αυτό που άρχισε και μετά τις δύο νίκες που πέτυχε την πρώτη μέρα των αγώνων γνώρισε την ήττα από τον Κορεάτη Κιμ Τζιν Σο με 4-0 στην κατηγορία των 76 κιλών, κατακτώντας έτσι την 10η θέση.

Παράλληλα, την ήττα γνώρισαν ακόμα και οι Στάθης Θεοδοσιάδης, στα 58 κιλά, καθώς έχασε στην παράταση από τον Ισραηλινό Ιβάν Αλεξάντροφ με 5-4 και ο Θεοφάνης Αναγνώστου για τα 85 κιλά με πτώση από τον Κορεάτη Μπάε Μαν Κου.

Το πρόγραμμα των σημερινών και αυριανών αγώνων έχει ως εξής:

σήμερα (20:10 ΕΤ 1 μαγνητοσκόπηση):

09.30 - 12.30: Προκριματικά και γύροι κατάταξης των κατηγοριών 58, 69, 85 και 130 κιλών, Τελικά κατηγοριών 54, 63, 76, 97 κιλών.

17.00 - 19.00: Απονομές κατηγοριών 54 - 63 - 76 - 97 kg.

Αύριο (ΕΤ 1 20:10 μαγνητοσκόπηση):

09.30 - 12.30: Τελικά κατηγοριών 58, 69, 85 και 130 κιλών, τελικά 1-2 και 3-4

17.00 - 19.00: Απονομή κατηγοριών 58, 69, 85 και 130 κιλών

21.00: Απονομή στις ομάδες

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πάτρα βρίσκεται και παρακολουθεί τους αγώνες ο Αμερικανός χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Ρούλον Γκάρντνερ, ο οποίος είχε επικρατήσει του Ρώσου «γίγαντα» και κορυφαίου παλαιστή όλων των εποχών, Αλεξάντερ Καρέλιν.
ΒΟΛΕΪ
Σαλονικιώτικη υπόθεση

Παρ' όλο που βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, το θερμόμετρο αύριο στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανέβει στα... ύψη και για το βόλεϊ. Ο λόγος είναι η διεξαγωγή του ντέρμπι κορυφής μεταξύ του γηπεδούχου ΠΑΟΚ και του Ηρακλή (20.00, ΑΛΦΑ «ΣΠΟΡΤ 2»), στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Σήμερα, στην πρεμιέρα της αγωνιστικής, τα «ξίφη» τους θα διασταυρώσουν οι: Πανελλήνιος - Ολυμπιακός (19.30), Νίκαια - Ολυμπιάδα (18.00) και ΑΕΚ - Ρέθυμνο (19.00, ΑΛΦΑ «ΣΠΟΡΤ 1»).

  • Για τη 10η αγωνιστική της Α1 γυναικών πραγματοποιούνται οι εξής αναμετρήσεις: Σήμερα: Ηρακλής - Αίας Ευόσμου (18.00), Βριλήσσια - Αρης (17.00). Αύριο: Βύρωνας - Αγ. Σώστης (12.00), ΖΑΟΝ - Πανελλήνιος (15.00, ΑΛΦΑ «ΣΠΟΡΤ 1»).
  • Στα τουρνουά του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ανδρών και γυναικών, ρίχνονται σήμερα και αύριο πέντε ελληνικές ομάδες. Τα παιχνίδια που πραγματοποιούνται είναι: ΣΗΜΕΡΑ. Ανδρες: Τουρνουά 7, Σλοβακία, 15.00: Παρνού (Εσθονία) - Ορεστιάδα. Τουρνουά 9, Γιουγκοσλαβία, 20.00: Αρης - Ζίραντμπανκ Αγκυρας (Τουρκία). Τουρνουά 10, Ρωσία, 18.00: Γιάροσλαβ (Ρωσία) - Παναθηναϊκός. Γυναίκες: Τουρνουά 6, Θεσσαλονίκη, 17.00: ΑΕΚ Κιτίου (Κύπρος) - Φιλαθλητικός. Τουρνουά 10, Αυστρία, 15.00: Βούκοβαρ (Κροατία) - Παναθηναϊκός. ΑΥΡΙΟ. Ανδρες: Τουρνουά 7, 18.00: Ορεστιάδα - Σπάρτακ Μιγιάβα (Σλοβακία). Τουρνουά 9, 15.30: Βοϊβοντίνα (Γιουγκοσλαβία) - Αρης. Τουρνουά 10, 16.00: Παναθηναϊκός - Στουντέντι Τιράνων (Αλβανία). Γυναίκες: Τουρνουά 6, 17.00: Φιλαθλητικός - Μαδέιρα (Πορτογαλία). Τουρνουά 10, 13.00: Κλάγκενφουρτ (Αυστρία) - Παναθηναϊκός.
Β' - Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Δοκιμασία για Καλαμαριά

Στο Βύρωνα και τη Νεάπολη επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της 9ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα Β' Εθνικής που ανοίγει σήμερα την αυλαία του.

Πιο συγκεκριμένα, στα νταμάρια (15:00 «ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ»), οι δύο εκ των υποψηφίων για την άνοδο, «συγκρούονται» για... μια θέση στον ήλιο. Ο Αθηναϊκός, που δείχνει μια ασταθή πορεία στο φετινό πρωτάθλημα, θέλει να επικρατήσει της Καλαμαριάς προκειμένου να πλησιάσουν την κορυφή της βαθμολογίας. Από την άλλη, οι παίκτες του Απόλλωνα βλέπουν τη νίκη ως μονόδρομο, καθώς θέλουν να παραμείνουν στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Σήμερα εξάλλου, ο Ολυμπιακός Βόλου υποδέχεται τον Πανσερραϊκό (15:00 «ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤΣ 2»).

Αύριο, διεξάγεται το κυρίως «πιάτο» της αγωνιστικής με το παιχνίδι μεταξύ της ομάδας- έκπληξης φέτος Χαλκηδόνας και του φιλόδοξου Πανηλειακού. Οι γηπεδούχοι επιθυμούν να προσθέσουν άλλη μια νίκη στο ενεργητικό τους απέναντι στον Πανηλειακό που θέλει να διορθώσει το άσχημο ξεκίνημα. Τα υπόλοιπα αυριανά παιχνίδια έχουν (15:00): Αγιος Νικόλαος - Απόλλων Αθηνών, Γιάννινα - Παναιγιάλειος, Πατραϊκός - Προοδευτική και Καλαμάτα - Καλλιθέα.

Για τη 10η αγωνιστική στη Γ' Εθνική, την αυλαία ανοίγουν αύριο δύο αγώνες με πιο σημαντικό αυτό του Κιλκισιακού με το Φωστήρα. Οι γηπεδούχοι, που χαρακτηρίζονται από αστάθεια φιλοξενούν το Φωστήρα που χρειάζεται τη νίκη για να πλησιάσει την κορυφή. Από την άλλη, η πρωτοπόρος Κέρκυρα, αντιμετωπίζει στη Ναύπακτο τον τοπικό Αστέρα. Τέλος σε εξ αναβολής αγώνα για την 8η αγωνιστική διεξάγεται αύριο ο αγώνας μεταξύ της Ελευσίνας και της Κασσάνδρας. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 15:00.

ΠΟΛΟ

Το ντέρμπι των Χανίων με τη Γλυφάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1. Οι Κρητικοί ποντάροντας στην ισχυρή έδρα τους θέλουν να πάρουν τους πρώτους τους βαθμούς φέτος και να ισοσκελίσουν την ήττα τους από τον Παναθηναϊκό την πρώτη αγωνιστική. Αντίθετα, οι Γλυφαδιώτες μετά τη δύσκολη νίκη επί της Π. Φαλήρου έχουν στόχο να περάσουν αλώβητοι από μια δύσκολη έδρα όπως αυτή των Χανίων. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κόντρα του ΠΑΟΚ με την Πάτρα στο Ποσειδώνιο με τους γηπεδούχους μετά τη σπουδαία νίκη επί της Χίου στην πρώτη αγωνιστική να θέλουν να διπλασιάσουν τις επιτυχίες. Οι φιλοξενούμενοι που δε συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες απέναντι στο Νηρέα δοκιμάζουν σήμερα τις δυνάμεις τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Π. Φάληρο - Ολυμπιακός (ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 1), ΠΑΟΚ - Πάτρα (Ποσειδώνιο 18.00), Χίος - Αρη Θ (Χίος 19.00), Χανιά - Γλυφάδα (19.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Νηρέας - Παναθηναϊκός (Χαλάνδρι 12.00 ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 1),

ΠΑΜΕ
«Κατς» κατά ενημέρωσης

Η συντονιστική Επιτροπή σωματείων και Συνδικαλιστών (ΠΑΜΕ) Πάτρας εξέδωσε χτες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους της πόλης μας, δυνάμεις της ασφάλειας και της αστυνομίας, που με πρόσχημα την πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, μετέτρεψαν ξενοδοχεία και ολόκληρες περιοχές σε "κατεχόμενα εδάφη" . Είχαν δε, το θράσος να προσπαθήσουν να αποκρούσουν κλιμάκιο του ΠΑΜΕ που με ανακοίνωση ενημέρωνε τους εργαζόμενους για το συλλαλητήριο στις 13 Δεκέμβρη, στα ξενοδοχεία "ΤΖΑΚΙ" και "ΑΧΑΪΑ ΜΠΙΤΣ".

Στα ξενοδοχεία αυτά έμεναν δημοσιογράφοι και αθλητές, η συνδικαλιστική δράση θεωρήθηκε σαν "τρομοκρατική πράξη" και "παρενόχληση" των αθλητών.

Φυσικά, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό κάτω από την επιμονή των συνδικαλιστών, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα καταστολής, με στόχο να βάλει τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες στο γύψο. Να αλυσοδέσει το λαϊκό κίνημα.

Φανταστείτε από τώρα τι θα γίνει ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, μιας και το λιμάνι της Πάτρας θα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, όπως τόνιζε συνεχώς στην πρόσφατη επίσκεψή της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Θα φοβούνται ακόμα και την ανάσα μας.

Σήμερα αυτά τα αυταρχικά μέτρα μας αφορούν όλους.

Η καλύτερη απάντηση σε κυβέρνηση - ΕΕ και εργοδοσία με τα νέα μέτρα αυταρχισμού που θέλουν να περάσουν στις Βρυξέλλες, είναι ο ενωμένος επίμονος λαϊκός αγώνας, για να διευρύνουμε τις λαϊκές μας κατακτήσεις. Είναι ώρα ευθύνης για μας και τα παιδιά μας η νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Εχουμε υποχρέωση, εμείς οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που μας ονομάζουν "πρεσβευτές" της Ελλάδας να αποτρέψουμε αυτές τις νοσηρές εξελίξεις.

Αγωνιζόμαστε ενωμένοι, μαζί με όλη την εργατική τάξη της πόλης μας στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 13 Δεκέμβρη στις 7.30 το βράδυ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ