ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα όρια της αρνησιδικίας η Δικαιοσύνη

Δίωρη αποχή δικαστικών χτες που προσανατολίζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και σηκώνουν ψηλά τα χέρια, ανήμποροι να παρακολουθήσουν το αδιέξοδο που οδηγείται σήμερα η Δικαιοσύνη και κυρίως η Ποινική. Τα δικαστήρια δε λειτούργησαν χτες τις δύο τελευταίες ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δεινή θέση που βρίσκεται η Δικαιοσύνη και όπως δήλωσε το προεδρείο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών (ΕΔΕ) η «δίωρη διακοπή των εργασιών είναι συμβολική και προειδοποιητική προς την πολιτεία». Επίσης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μετά την ετήσια συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια, ενώ διαμαρτύρονται, γιατί διάφοροι παράγοντες «επιχειρούν κατά καιρούς να εμπεδώσουν στους πολίτες την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης πως τη φέρουν δήθεν οι εργαζόμενοι στο χώρο της δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι».

Αυτή τη στιγμή στο Εφετείο της Αθήνας εκκρεμούν 17.000 υποθέσεις, σε πολλές Εισαγγελίες της Αθήνας οι δίκες προσδιορίζονται για το 2006, ενώ τα πλημμελήματα σύντομα θα δικάζονται σε πρώτο βαθμό, λίγο πριν από την παραγραφή τους. Η κατάσταση αυτή αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας.

Ενδεικτικό του αδιέξοδου κλίματος που υπάρχει στη Δικαιοσύνη είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων ο πρόεδρός της Β. Μαρκής εξέφρασε την άποψη μήπως ήταν καλύτερο να αποποινικοποιηθούνε πολλά από τα πλημμελήματα και να επιβληθούν ταχύτατες διαδικασίες επιβολής προστίμων, κάτι που ενδεχομένως να φρονημάτιζε τον παραβάτη.

Αυτή τη στιγμή οι μηνύσεις στα δικαστήρια της Αθήνας... τρέχουν με ταχύτητα 200.000 ετησίως, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διεκπεραίωση τόσο πολλών υποθέσεων.

Υπάρχουν ευθύνες γι' αυτή την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη; «Βεβαίως», απαντάει η ΕΔΕ. «Την ευθύνη φέρουν ακέραια η πολιτεία, που επί σειρά ετών παρέλειψε να εξασφαλίσει την αναγκαία υποδομή σε δικαστές, εισαγγελείς, προσωπικό της Γραμματείας, κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό».

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ζητούν επίσης να λυθεί το συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα, γιατί είναι οι μόνοι απ' όλους τους εργαζόμενους που λαμβάνουν συνταξιοδοτούμενοι το 44% των εν ενεργεία αποδοχών τους, όταν για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων είναι 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις 60%.

Εγκλημα πάθους στο Κερατσίνι

Τραγικό τέλος επιφύλασσε για την 28χρονη κοπέλα που αγαπούσε αλλά και για την ίδια τη ζωή του, ένας 44χρονος άνδρας χτες τα ξημερώματα στο Κερατσίνι.

Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρονικός Κωνσταντίνος Λαμπρινός περίμενε χτες στις 4.10 τα ξημερώματα την Μαρία Τζαννέτου, στην είσοδο του σπιτιού της, στην οδό Φίλωνος 8 στο Κερατσίνι. Οταν η κοπέλα έφτασε εκεί, ακολούθησε έντονη λογομαχία μεταξύ τους και ο 44χρονος περιέλουσε την άτυχη γυναίκα με κηροζίνη, που είχε μαζί του σε πλαστικό δοχείο. Ταυτόχρονα, κι αφού έκανε το ίδιο και στον εαυτό του, έβαλε φωτιά με αναπτήρα, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν και οι δύο. Προανάκριση γι' αυτό το τραγικό περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα

Ο Δήμος Καλαβρύτων τιμώντας την 58η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων - από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής - καθώς και τη μνήμη των θυμάτων του αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής, διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που αρχίζουν από σήμερα, στις 7.30 μ.μ., με πολιτιστικό πρόγραμμα. Αύριο Πέμπτη 13/12, στις 10.00 π.μ., θα τελεστεί πάνδημο μνημόσυνο στο Καθεδρικό Ναό των Καλαβρύτων, θα γίνουν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων. Τέλος, τη Κυριακή 16/12, στις 11 π.μ., θα διεξαχθεί Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου Θυσίας, σε συνεργασία με την ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ Βορείου Πελοποννήσου.

ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση για τις δημοτικές εκλογές

Η Δημοτική Κίνηση «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ» καλεί σε συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή 16 του Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο «Europa Center», Οθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1, με θέμα: «Δημοτικές Εκλογές 2002 - Πρόταση διεξόδου». Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Κοσιώνης.

Περιμένουν τα δικαστήρια

Την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης αναμένουν κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, για την υπογραφή σύμβασης με εταιρία ελληνορωσικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση για να δει τι στάση θα κρατήσει ως εκπρόσωπος του δημοσίου (μεγαλομέτοχος στον ΟΤΕ) και η διοίκηση για να αποδείξει, όπως αναφέρει, την αθωότητά της.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη εναντίον του προέδρου του ΟΤΕ Ν. Μανασή σχετικά με σύμβαση που υπέγραψε με την εταιρία καθαρισμού κτιρίων «Καρακίτσος Κλήνινγκ ΑΕ» (κατόπιν μετονομάστηκε σε «Ωρόρα Παγκόσμιες Λύσεις ΑΕ»), για την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της διεθνούς τηλεφωνίας (για τη σύνδεση του Οργανισμού με τα κυκλώματα τηλεπικοινωνίας που ελέγχονται από τις πολυεθνικές του κλάδου).

Ερωτηθείς χθες για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας είπε πως το λόγο έχει η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις. Ο δε Ν. Μανασής δήλωσε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για να αποδείξει ότι ο Οργανισμός δε βλάφτηκε από τη συμφωνία, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Νέα συγκέντρωση την Τρίτη

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους που συγκεντρώθηκαν χτες, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίησης του θεσμού.

Με κεντρικό σύνθημα «ναι στην τακτοποίηση των συμβασιούχων, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις», οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, απαίτησαν από την κυβέρνηση να δοθεί ένα τέρμα στο πρόβλημα των εκτάκτων που υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να γίνονται πλέον προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού. Επίσης, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες ή σε δημοτικές επιχειρήσεις. Τα αιτήματα αυτά έθεσε αντιπροσωπεία των εργαζομένων σε υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου, ενώ αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Οι εργαζόμενοι πάντως, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όσο η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους ΟΤΑ (η πλειοψηφία των μελών της εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων) πραγματοποιεί στις 14 και 15 του μήνα 48ωρη απεργία, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2001 και να τακτοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Πρόκειται για επανάληψη των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει η Ομοσπονδία στα τέλη του Οκτώβρη και ανέστειλε μετά από σχετική υπόσχεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά της.

Αποκλεισμένη και χωρίς ρεύμα η Σαμοθράκη

Χωρίς ρεύμα και με αδύνατη τη μετακίνηση στους εσωτερικούς οικισμούς παραμένει για 5η μέρα η Σαμοθράκη, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων που έπληξαν το νησί, ενώ μόλις χτες αποκαταστάθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία.

Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα, ενώ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων δημιουργήθηκαν βλάβες σε 7 σημεία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού. Σήμερα αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι και να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων, οπότε θα φτάσουν στο νησί είδη διατροφής τα οποία άρχισαν να εκλείπουν από την αγορά, αλλά κυρίως τα μηχανήματα από τη Νομαρχία Εβρου για τον καθαρισμό των δρόμων και την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των οικισμών. Διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 μέρες και στη συνέχεια τα συνεργεία θα αναλάβουν δράση για να προσεγγίσουν και τα αποκλεισμένα κοπάδια ζώων στα ορεινά του νησιού.

Στο μεταξύ ηλιοφάνεια με παγωνιά και θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, επικρατούσαν χτες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Νευροκόπι Δράμας όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -14 βαθμούς, στη Φλώρινα στους -7, στην Κοζάνη στους -5 και στη Θεσσαλονίκη στους -2. Μεγάλα τμήματα του ορεινού επαρχιακού δικτύου έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τους οδηγούς, καθώς το χιόνι που έπεσε το Σαββατοκύριακο, πάγωσε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αναντικατάστατο σύζυγο και πατέρα

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡ. ΜΠΑΡΜΠΑ

Ετών 54

κηδεύουμε την Παρασκευή 14/12/2001 και ώρα 3 μ.μ. από το Κοιμητήριο Καλλιθέας.

Η σύζυγος: Δέσποινα. Τα παιδιά: Αρης, Φαίδρα. Οι λοιποί συγγενείς.

Αφαίρεση αδείας βαφείου

Σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας βαφείου στη συμβολή των οδών Ευριπίδου και Αιγαίως στην περιοχή Καλλιθέας προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί δε συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του και τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Το βαφείο λειτουργούσε σε περιοχή γενικής κατοικίας.

Αρχικά το ΣτΕ είχε αναστείλει απόφαση του νομάρχη Αθηνών που ανακαλούσε την άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου βαφείου, ενώ το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επέτρεψε να λειτουργεί μοναχά τη νύχτα. Μετά από αυτοψία όμως της Νομαρχίας και των οργάνων της ΕΛΑΣ διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν τηρούσε τους προβλεπόμενους όρους (λειτουργούσε με ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες, εξέπεμπε θορύβους και οσμές). Ετσι, εκπρόσωπος του Δήμου Καλλιθέας προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ με αίτημα να ανακληθεί η προγενέστερη απόφασή του που επέτρεπε τη λειτουργία του βαφείου τις νυκτερινές ώρες. Τελικά, στο ΣτΕ αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας του βαφείου.

Εκλογοαπολογιστική Μεσανατολιτών Αγωνιστών

Σήμερα στις 10.00 π.μ., πραγματοποιείται τελικά η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ), στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, οδός Πειραιώς 6, 4ος όροφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ