Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα όρια της αρνησιδικίας η Δικαιοσύνη

Δίωρη αποχή δικαστικών χτες που προσανατολίζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και σηκώνουν ψηλά τα χέρια, ανήμποροι να παρακολουθήσουν το αδιέξοδο που οδηγείται σήμερα η Δικαιοσύνη και κυρίως η Ποινική. Τα δικαστήρια δε λειτούργησαν χτες τις δύο τελευταίες ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δεινή θέση που βρίσκεται η Δικαιοσύνη και όπως δήλωσε το προεδρείο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών (ΕΔΕ) η «δίωρη διακοπή των εργασιών είναι συμβολική και προειδοποιητική προς την πολιτεία». Επίσης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μετά την ετήσια συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια, ενώ διαμαρτύρονται, γιατί διάφοροι παράγοντες «επιχειρούν κατά καιρούς να εμπεδώσουν στους πολίτες την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης πως τη φέρουν δήθεν οι εργαζόμενοι στο χώρο της δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι».

Αυτή τη στιγμή στο Εφετείο της Αθήνας εκκρεμούν 17.000 υποθέσεις, σε πολλές Εισαγγελίες της Αθήνας οι δίκες προσδιορίζονται για το 2006, ενώ τα πλημμελήματα σύντομα θα δικάζονται σε πρώτο βαθμό, λίγο πριν από την παραγραφή τους. Η κατάσταση αυτή αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας.

Ενδεικτικό του αδιέξοδου κλίματος που υπάρχει στη Δικαιοσύνη είναι το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων ο πρόεδρός της Β. Μαρκής εξέφρασε την άποψη μήπως ήταν καλύτερο να αποποινικοποιηθούνε πολλά από τα πλημμελήματα και να επιβληθούν ταχύτατες διαδικασίες επιβολής προστίμων, κάτι που ενδεχομένως να φρονημάτιζε τον παραβάτη.

Αυτή τη στιγμή οι μηνύσεις στα δικαστήρια της Αθήνας... τρέχουν με ταχύτητα 200.000 ετησίως, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διεκπεραίωση τόσο πολλών υποθέσεων.

Υπάρχουν ευθύνες γι' αυτή την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη; «Βεβαίως», απαντάει η ΕΔΕ. «Την ευθύνη φέρουν ακέραια η πολιτεία, που επί σειρά ετών παρέλειψε να εξασφαλίσει την αναγκαία υποδομή σε δικαστές, εισαγγελείς, προσωπικό της Γραμματείας, κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό».

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ζητούν επίσης να λυθεί το συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα, γιατί είναι οι μόνοι απ' όλους τους εργαζόμενους που λαμβάνουν συνταξιοδοτούμενοι το 44% των εν ενεργεία αποδοχών τους, όταν για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων είναι 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις 60%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ