Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραβιάζεται ασύστολα η προστασία του

Η χώρα μας κατηγορείται ούτε λίγο ούτε πολύ για 57 υποθέσεις παραβιάσεων του Περιβαλλοντικού Δικαίου, τις καταγγελίες για τις οποίες εξετάζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για πολλές από αυτές δεν αποκλείεται να παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να «πέσουν» αυστηρά πρόστιμα.

Οπως ομολόγησε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, για τρεις από τις περιπτώσεις αυτές η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει πλέον καθόλου και άρα βρίσκονται στη διαδικασία επιβολής των προστίμων. Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή του Κουρουπητού, για την οποία μέχρι πρότινος πλήρωνε η χώρα μας πρόστιμο 20.000 ευρώ την ημέρα. Η άλλη είναι η υπόθεση της προστασίας του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - καρέτα στη Ζάκυνθο και η τρίτη είναι η υπόθεση της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Επιτάλειο Ηλείας.

Υπάρχουν άλλες δύο υποθέσεις (ανεπαρκής διαχείριση της λάσπης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού συστήματος στο Θριάσιο) που βρίσκονται στα πρόθυρα παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο, ενώ άλλες 7 υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της προειδοποιητικής επιστολής για παραπομπή. Τέλος, υπάρχουν ακόμη 45 υποθέσεις που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο παραπομπής, δηλαδή αυτό της «όχλησης», όπως λέγεται. Ανάμεσα σ' αυτές υπάρχουν καταγγελίες που εξετάζονται και αφορούν τέσσερα Ολυμπιακά έργα και συγκεκριμένα το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι, τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα και την κάλυψη του Κηφισού προκειμένου να σχηματιστεί ο Ολυμπιακός δακτύλιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ