Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεσμοθετείται το εμπόριο... ρύπανσης!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της εμπορίας δικαιωμάτων ρύπανσης, αυτού, δηλαδή, του παράλογου και βάρβαρου αντιπεριβαλλοντικού μέτρου, κατ' εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, με πρόσχημα μάλιστα τη... μείωση των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Οπως ανέφερε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η Οδηγία με την οποία θα θεσμοθετείται η εμπορία των ρύπων θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα συνεδριάσει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως συμπλήρωσε, σε πρώτη φάση η εμπορία αυτή θα καλύπτει μόνο το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν όμως και προτάσεις που θέλουν να επεκτείνουν την εμπορία και σε άλλους ρύπους, αλλά αυτό να έχει προαιρετικό χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικό.

Ετσι, με βάση το μέτρο αυτό και για να μειώνεται «στα χαρτιά» το ανώτατο όριο εκπομπών ρύπων σε κάθε χώρα, θα επιτρέπεται στις ρυπογόνες βιομηχανίες να χρεώνουν - με το αζημίωτο φυσικά - ένα ποσοστό των ρύπων τους σε άλλες βιομηχανίες που εκπέμπουν χαμηλότερο ποσοστό ρύπανσης! Μάλιστα, όπως ανέφερε η Β. Παπανδρέου, στην αρχή όλο αυτό το εγχείρημα της εκχώρησης των ρύπων μπορεί να γίνεται σε εθελοντική βάση, αλλά στη συνέχεια θα «γίνει ένα Χρηματιστήριο όπου θα αγοράζονται και θα πωλούνται τα ποσοστά αυτά μεταξύ των βιομηχανιών ή των διαφόρων μονάδων»! Και Χρηματιστήριο εμπορίας ρύπων, λοιπόν, η σύγχρονη περιβαλλοντική αντίληψη της πιο βάρβαρης καπιταλιστικής πρακτικής...

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος είναι και τα εξής:

  • Η στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των διοξινών στο περιβάλλον, τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα. Οπως δήλωσε η Β. Παπανδρέου, προτείνεται στα επόμενα πέντε χρόνια να γίνει η καταγραφή της κατάστασης και σε μακροπρόθεσμη βάση στα πλαίσια της δεκαετίας να παρακολουθείται το επίπεδο μόλυνσης και να λαμβάνονται μέτρα. Ζήσε Μαύρε μου, δηλαδή...
  • Θα συζητηθεί επίσης πρόταση κανονισμού σχετικά με την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
  • Τέλος, πρόταση Οδηγίας που θα προβλέπει τη συμμετοχή κοινού στην εκπόνηση σχεδίων και προγραμμάτων στη διαχείριση αποβλήτων μπαταριών και συσσωρευτών, την προστασία των νερών από τη μόλυνση και τη διαχείριση της ποιότητας αέρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ