Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να δοθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης συγκροτήθηκε στα Χανιά, όπου κρατούνται οι 203 επιβάτες του δουλεμπορικού «Wael IV»

Στο παλιό αεροδρόμιο Χανίων κρατούνται οι 203 πρόσφυγες
Στο παλιό αεροδρόμιο Χανίων κρατούνται οι 203 πρόσφυγες
Πολιτικό άσυλο για όλους τους πρόσφυγες του πλοίου «Wael IV», ζήτησαν προχτές, σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Μετανάστες και στους Πρόσφυγες, που έχει συγκροτηθεί στα Χανιά. Οι 203 αλλοδαποί κρατούνται σε εγκατάσταση του παλιού αεροδρομίου των Χανίων. Παράλληλα, ζητήθηκε η δημιουργία μόνιμου κέντρου υποδοχής τους, στην περιοχή.

Ο χώρος, στον οποίο κρατούνται, «δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος φιλοξενίας», υπογράμμισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ρίζος Αθανασίου, Γιάννης Καραμπάτσος και Αλέκα Κρασοπούλου. Κατάγγειλαν, δε, τον δήμαρχο της πόλης, που αρνήθηκε την παραχώρηση του «Ξενία», αλλά και την αναλγησία ιδιοκτητών ξενοδοχείων, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία τους, ακόμη και με πληρωμή.

«Η διόγκωση της μετανάστευσης δεν είναι "ασύμμετρη απειλή", αλλά πρόβλημα που απορρέει από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», τόνισαν. «Οσον αφορά την ουσία του προβλήματος, τους ίδιους τους πρόσφυγες και τις αιτίες που τους εξωθούν στη μετανάστευση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την επιλογή του πολέμου και των βομβαρδισμών εκ μέρους των ΗΠΑ, εκατομμύρια εξαθλιωμένοι άνθρωποι και όχι μόνον Αφγανοί, προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη για να σωθούν», υπογράμμισαν. «Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη επί χρόνια έκρυθμη κατάσταση, π.χ., στο Β. Ιράκ, οδηγούν σε μεγάλα κύματα προσφυγιάς. Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση της δυστυχίας».

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας κατήγγειλαν την κυβέρνηση, η οποία, αντί να αναγνωρίσει το δράμα αυτών των ανθρώπων και να πάρει πρωτοβουλίες βάζοντας σε προτεραιότητα τις πολιτικές και κοινωνικές αρχές του προβλήματος, μεθοδεύει νέα μέτρα καταστολής και αστυνομικής βίας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πολέμου, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με κραυγές τύπου «ξέφραγο αμπέλι».

«Οι 7.500-10.000 αυτοί άνθρωποι, και σε καμιά περίπτωση 150.000, που έχουν έρθει στην Ελλάδα είτε με σαπιοκάραβα, είτε με άλλο τρόπο, είναι και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες», πρόσθεσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας. «Είναι τραγικά θύματα του πολέμου. Ενός πολέμου, που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και διευκολύνει, τραγικά θύματα εναντίον των οποίων στέλνονται κανονιοφόροι για επαναπροώθηση. Για να πάνε πού;».

Αλλωστε, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη συνεργεί στην ΕΕ για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα - φρούριο μέσα στην Ευρώπη - φρούριο, απέναντι στους δυστυχισμένους της Γης. Συνεργεί δε και σε νέους τρομονόμους, που στρέφονται κατά των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Καταλήγοντας, τα μέλη της Πρωτοβουλίας είπαν ότι απέναντι στις αστυνομικού τύπου υστερίες περί περιφραγμένων πατρίδων, πρέπει να αντιταχθούν πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Επίσης ζήτησαν από τους Χανιώτες και τους φορείς της πόλης να σταθούν αλληλέγγυοι στο δράμα αυτών των ανθρώπων.

Για κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και τη Φθιώτιδα, αναχώρησαν χτες 200 πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες, που τον τελευταίο μήνα φιλοξενούνταν στη Ζάκυνθο. Στο νησί παραμένουν άλλοι 500, με πάγιο αίτημα να τους χορηγηθεί από την ελληνική κυβέρνηση πολιτικό άσυλο. Χτες 90 πρόσφυγες αρνήθηκαν να δεχτούν το συσσίτιο που τους χορηγήθηκε. Μετά από παρέμβαση του νομάρχη Ζακύνθου προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, δέχτηκαν το φαγητό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ