ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμαχοι τα θύματα στο κυνήγι του μπιν Λάντεν...
  • «Θα τον πιάσουμε ζωντανό ή νεκρό», λέει ο Μπους, ενώ το Πεντάγωνο λέει πως δεν ξέρει πού βρίσκεται
  • «Θα είναι μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων», εκτιμά η UNICEF

Από τις μάχες στην Τόρα Μπόρα

Associated Press

Από τις μάχες στην Τόρα Μπόρα
ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντάθηκαν και πάλι χτες οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Τόρα Μπόρα και οι μάχες της λεγόμενης Ανατολικής Συμμαχίας με μαχητές της Αλ-Κάιντα στο έδαφος, ενώ εντελώς αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Σαουδάραβας ηγέτης της οργάνωσης Οσάμα μπιν Λάντεν, που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους επανέλαβε χτες πως θέλει «ζωντανό ή νεκρό», συνέχιζαν να δίνονται στη δημοσιότητα.

Οι σφοδροί αμερικανικοί βομβαρδισμοί από βαριά βομβαρδιστικά B-52 και «ιπτάμενα πολυβολεία» AC-130, σύμφωνα με το CNN όσο και με το BBC, «εξανάγκασαν» τους μαχητές της Αλ-Κάιντα να εγκαταλείψουν οχυρές θέσεις τους. Ενώ οι Αφγανοί σύμμαχοι των Αμερικανών στο έδαφος, που ενεργούσαν σε συνδυασμό με κάπου 100 άνδρες από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μάλιστα δύο Αμερικανοί κομάντος «τραυματίστηκαν» στην προσπάθεια να καταλάβουν ένα πολυβολείο - ισχυρίζονταν ότι «προωθήθηκαν» στο έδαφος, καταλαμβάνοντας 8 σπήλαια και στενεύοντας τον «κλοιό» γύρω από τα μέλη της οργάνωσης.

Ανάμεσα στα οποία όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν εξακολουθεί να βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως εξακολουθητικά έλεγαν οι Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι όλες αυτές τις ημέρες: ενώ χτες το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος επαναλάμβανε πως ο Σαουδάραβας «έχει μετακινηθεί εδώ και 10 ημέρες σε τοποθεσία που δεν αποκαλύπτεται», οι Αμερικανοί έστελναν κι άλλες ειδικές δυνάμεις στην περιοχή, διότι υπήρχαν αναφορές ότι ο μπιν Λάντεν είναι «παγιδευμένος» εκεί. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωνε με αξιοθαύμαστη... σιγουριά πως ο Σαουδάραβας ενδέχεται να βρίσκεται, αλλά και να έχει αποχωρήσει από το έδαφος του Αφγανιστάν (!), σύμφωνα με τις πληροφορίες που του είχαν δοθεί...

Η δημοσιότητα σχετικά με τη διαβόητη «κασέτα», στην οποία ο μπιν Λάντεν φερόταν να «ομολογεί» ότι γνώριζε και είχε οργανώσει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ είχε πάρει νέες διαστάσεις. Ενώ η ηγεσία της Κίνας επαναλάμβανε τη θέση της ότι «πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη» ο μπιν Λάντεν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους ο νεότερος έλεγε ότι «δε με νοιάζει αν θα τον πιάσουμε ζωντανό ή νεκρό... θα τον πιάσουμε» και εξέφραζε την κατάπληξή του σχετικά με τη δυσπιστία στον αραβικό κόσμο όσον αφορά τη γνησιότητα της κασέτας: «Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι η κασέτα αυτή έχει παραποιηθεί», είπε χτες σε δημοσιογράφους μιλώντας από το Λευκό Οίκο.

Σε άλλες εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, Αμερικανοί πεζοναύτες πήραν χτες τον έλεγχο του αεροδρομίου της Κανταχάρ. Πέρα από το στρατιωτικώς προφανές, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί ήθελαν τον έλεγχο του αεροδρομίου για να έχουν μια βάση άφιξης στρατευμάτων και πολεμοφοδίων στο Νότιο Αφγανιστάν, η κατάληψη της περιοχής υποδηλώνει πιθανότατα εξίσου και τη δυσπιστία των ΗΠΑ όσον αφορά τον «έλεγχο» της περιοχής από τη Βόρεια Συμμαχία και τον διορισμένο από τον Χαμίντ Καρζάι «κυβερνήτη» Γκουλ Αγά...

Ενώ οι κυβερνήσεις της ΕΕ «συμφωνούσαν» στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής να συμβάλουν με στρατεύματα στην «ειρηνευτική αποστολή» που θα πάει στο Αφγανιστάν τους προσεχείς μήνες (βλ. σχετικό ρεπορτάζ), οι ΗΠΑ επικήρυτταν το κεφάλι του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ για 10 εκατομμύρια δολάρια. Οσο για τους υπόλοιπους Ταλιμπάν και μαχητές της Αλ-Κάιντα, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ράμσφελντ επαναλάμβανε πως «δεν πρόκειται για μία άσκηση όπου κάνουμε συμφωνίες... η πρώτη επιλογή είναι... η παράδοση. Τελειώνει πιο γρήγορα και δεν κοστίζει».

Παράλληλα με τους πεζοναύτες, στο Αφγανιστάν έφθαναν χτες και Αμερικανοί διπλωμάτες με αποστολή να «συντονίσουν» τις παρατάξεις που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση και να τηρήσουν όσα «συμφωνήθηκαν» στη Βόννη. Επικεφαλής της αποστολής, ο Τζέιμς Φ. Ντόμπινς, βετεράνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Προβλέπω δυσκολίες», είπε ο Ντόμπινς στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», αλλά «για την ώρα δεν έχουν υπάρξει πισωγυρίσματα». Η αμερικανική προσοχή έχει στραφεί στον Μπουρχανουντίν Ραμπανί, τον πρώην Πρόεδρο, στον οποίο δεν άρεσαν τα αποτελέσματα της Βόννης, τον Ουζμπέκο στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και τον επίσης Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Μαλίκ.

Ο Χαμίντ Καρζάι, που αναλαμβάνει καθήκοντα «πρωθυπουργού» στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που όρισε η διάσκεψη της Βόννης, έλεγε χτες ότι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον εξόριστο πρώην μονάρχη της χώρας Ζαχίρ Σαχ, ο οποίος ζει στη Ρώμη και αναμένεται να πάει στη χώρα τον Απρίλιο για να ανοίξει τη Λόγια Τζίργκα, το συμβούλιο των φυλάρχων, θρησκευτικών ηγετών και πολεμάρχων, που υποτίθεται ότι θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας...

Μιας χώρας που έχει ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα από τους εμφυλίους που της κληροδότησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του παρελθόντος, με 15 συνεχείς εμφύλιες συρράξεις, και συνεχίζει να μετρά αναρίθμητους νεκρούς από τον εν εξελίξει «αντιτρομοκρατικό» αμερικανικό πόλεμο. Χτες ένας εκπρόσωπος της UNICEF έλεγε πως «γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι συνδυασμένοι κίνδυνοι από την πείνα, τον πόλεμο, την ξηρασία, την προσφυγιά και την κακομεταχείριση των αμάχων από την έναρξη των βομβαρδισμών των ΗΠΑ» θα οδηγήσουν πιθανότατα σε ένα «μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων». Απέφυγε όμως να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση. Σημειωτέον ότι στην Κανταχάρ μόνο εκτιμάται ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 10.000...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες νεκροί από βόμβες των ΗΠΑ

Στις 10 Δεκέμβρη ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομίας και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ, Marc W. Herold, έδωσε στη δημοσιότητα μακρά λίστα Αφγανών πολιτών που είχαν σκοτωθεί ως τις 6 Δεκέμβρη από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στα χωριά τους, σε νοσοκομεία, αποθήκες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και άλλους πολιτικούς καταυλισμούς, συνολικά 3.767 πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

«Αποφάσισα να καταρτίσω τη λίστα αυτή, επειδή υπέθεσα ότι τα μοντέρνα όπλα δεν είναι τόσο ακριβή, όπως μας τα παριστάνουν», δήλωσε ο Αμερικανός επιστήμονας και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία τα συγκέντρωσε από δημοσιεύσεις στον ξένο Τύπο, «επειδή στα μίντια των ΗΠΑ δεν αναγράφεται σχεδόν τίποτα για τα θύματα». Το Πεντάγωνο διέψευδε πάντα τις ειδήσεις για θύματα του αστικού πληθυσμού και τυχόν δημοσιεύσεις στον αμερικανικό Τύπο είχαν πάντοτε την προσθήκη «όπως ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν».

Κατά τη δήλωση του καθηγητή, «οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δείχνουν προφανώς προθυμία να εκτοξεύουν βόμβες και πυραύλους ενάντια σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αφγανιστάν». (Από τη «Νόιελ Ντόιτσλαντ», 14 Δεκέμβρη).


Θ. Β.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σύσκεψη για αποστολή δύναμης στο Αφγανιστάν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τουλάχιστον 10 χώρες που έχουν προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν στην υπό, ακόμη, σχηματισμό πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο, αναζητώντας κοινή φόρμουλα όχι μόνο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τη διοργάνωση της αποστολής που, όπως φαίνεται, θα τεθεί υπό βρετανική ηγεσία.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιορδανία έκαναν χτες μια διερευνητική συνάντηση στο κέντρο διοίκησης κρίσεων του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, προκειμένου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας «οι συμμετέχοντες σ' αυτή να ασχοληθούν με τα πότε, πού, πώς και τι της ανάπτυξης της διεθνούς πολυεθνικής δύναμης». Ολα αυτά καθώς δεν έχει ακόμη καταληχτεί ούτε το μέγεθος της πολυεθνικής δύναμης (π.χ. ο προσωρινός υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Φαχίμ δε θέλει η δύναμη να ξεπεράσει τους 1.000 άνδρες, σε αντίθεση με τη Βρετανία που θέλει το λιγότερο 3.500 έως 6.000 άτομα), ούτε έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση εξουσιοδότησης απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι καταληκτικές αποφάσεις, σε σχέση με την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, αναμένεται να ληφθούν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα και αφού μια μικρή ομάδα Βρετανών στρατιωτικών αξιωματούχων ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική επίσκεψή της στην Καμπούλ. Οπως όμως δηλώνουν στο BBC Βρετανοί αξιωματούχοι, το Λονδίνο είναι «κατ' αρχήν έτοιμο να διοικήσει τη δύναμη στο Αφγανιστάν, που θα έχει ρόλο διατήρησης της ειρήνης αλλά και "εύρωστη" αποστολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ