Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σύσκεψη για αποστολή δύναμης στο Αφγανιστάν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τουλάχιστον 10 χώρες που έχουν προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν στην υπό, ακόμη, σχηματισμό πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο, αναζητώντας κοινή φόρμουλα όχι μόνο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τη διοργάνωση της αποστολής που, όπως φαίνεται, θα τεθεί υπό βρετανική ηγεσία.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιορδανία έκαναν χτες μια διερευνητική συνάντηση στο κέντρο διοίκησης κρίσεων του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, προκειμένου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας «οι συμμετέχοντες σ' αυτή να ασχοληθούν με τα πότε, πού, πώς και τι της ανάπτυξης της διεθνούς πολυεθνικής δύναμης». Ολα αυτά καθώς δεν έχει ακόμη καταληχτεί ούτε το μέγεθος της πολυεθνικής δύναμης (π.χ. ο προσωρινός υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Φαχίμ δε θέλει η δύναμη να ξεπεράσει τους 1.000 άνδρες, σε αντίθεση με τη Βρετανία που θέλει το λιγότερο 3.500 έως 6.000 άτομα), ούτε έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση εξουσιοδότησης απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι καταληκτικές αποφάσεις, σε σχέση με την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, αναμένεται να ληφθούν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα και αφού μια μικρή ομάδα Βρετανών στρατιωτικών αξιωματούχων ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική επίσκεψή της στην Καμπούλ. Οπως όμως δηλώνουν στο BBC Βρετανοί αξιωματούχοι, το Λονδίνο είναι «κατ' αρχήν έτοιμο να διοικήσει τη δύναμη στο Αφγανιστάν, που θα έχει ρόλο διατήρησης της ειρήνης αλλά και "εύρωστη" αποστολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ