Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παρελθόν ο Αραφάτ», σύμφωνα με το Σαρόν

Η ισραηλινή ηγεσία ξεκάθαρα δηλώνει ότι επιδιώκει την ανατροπή του Παλαιστίνιου ηγέτη, συνεχίζοντας τις επιδρομές και προκαλώντας αντιδράσεις, εντός και εκτός Ισραήλ

Με τις πέτρες ενάντια στα τανκς

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ο Αραφάτ είναι παρελθόν», δηλώνει πλέον ανοιχτά η ισραηλινή ηγεσία, καταρρίπτοντας τα όποια προσχήματα των αλλεπάλληλων κυμάτων επιδρομών και εισβολών, που συνεχίζει να εξαπολύει κατά των παλαιστινιακών εδαφών. Η ΕΕ διαμηνύει ότι «μοναδικός ηγέτης του παλαιστινιακού λαού είναι ο Αραφάτ» και χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την τακτική «αποδυνάμωσής» του. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι ο Αραφάτ είναι «μοναδικός συνομιλητής», αλλά ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι «οφείλει να ασκήσει την εξουσία του και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας του», που παραλείπει να αναφέρει ότι βομβαρδίζονται ακατάπαυστα. Κατά τα άλλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε 3 χωριά της Δυτικής Οχθης εισέβαλαν, χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά τεθωρακισμένα σκορπώντας τον πανικό και το θάνατο. Στο Σαλφίτ, κοντά στη Ναμπλούς, σκοτώθηκαν 6 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τα τεθωρακισμένα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε 20 συλλήψεις. Αλλοι 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και στα χωριά Ντούρα και Ασίγια αλ Σεμαλίγια, ενώ τις επιχειρήσεις κάλυπταν από αέρος ελικόπτερα. Στη Χεβρώνα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, με διαφορά ωρών, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Στη Γάζα, τεθωρακισμένα και εκσκαφείς εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς, όπου κατεδαφίστηκαν 10 σπίτια και μία βιοτεχνία, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί κάτοικοι.

Μόλις έπεσε η νύχτα, ισραηλινά F16 σφυροκόπησαν εκ νέου κτίριο της επίλεκτης φρουράς «Φορς 17» του Αραφάτ, στο κέντρο της Γάζα, όπου τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 5 πολίτες. Σε κλοιό τεθωρακισμένων παραμένει το γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του σπιτιού του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, επίσης στη Ραμάλα. Οπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά ανταποκριτές, είναι πασιφανές ότι ο ισραηλινός στρατός διαλύει συστηματικά την υποδομή της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Η αντίσταση θα κλιμακωθεί μέχρις ότου λήξει η κατοχή» προειδοποιούσε ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ, σε συνέδριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, τονίζοντας ότι «κάθε ισραηλινή σφαγή θα απαντάται με πλήγματα όπως αυτά στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα». Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», στο Λίβανο, Σέικ Χασάν Νασράλαχ, καλούσε τον παλαιστινιακό λαό να μην «ξεγελαστεί από τις ΗΠΑ και να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ», τονίζοντας ότι «ακόμη και αν συλληφθεί από Παλαιστίνιο αστυνομικό, θα πρέπει να στρέψει την οργή του κατά του Ισραήλ».

«Παρελθόν ο Αραφάτ»

Χωρίς κανένα πρόσχημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας αποκαλύπτουν το στόχο των ισραηλινών επιχειρήσεων σε χτεσινές τους συνεντεύξεις, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων εκτός και εντός Ισραήλ. Μιλώντας στη γερμανική «Μπιλντ», ο Αριέλ Σαρόν τονίζει ότι «ο Αραφάτ είναι ιστορία» και ότι διαπραγματεύεται ήδη «με τοπικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Αραφάτ», προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν τα σχέδια αυτά «ο ισραηλινός στρατός θα αναπτυχθεί μόνιμα στα αυτόνομα εδάφη».

«Ο Αραφάτ είναι εκτός παιχνιδιού», δηλώνει στην ισραηλινή «Χααρέτζ» ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, συμπληρώνοντας ότι «το Ισραήλ θα βρει άλλους συνομιλητές». Μιλώντας στην, επίσης, ισραηλινή «Μααρίβ», ο Μπεν Ελιέζερ χαρακτηρίζει τον Αραφάτ «παρωχημένη ιστορία» και προαναγγέλλει κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Αντίθετα, οργισμένος εμφανίζεται στην ισραηλινή «Γιεντότ Αχρονότ», ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «ο Αραφάτ δεν έχει τελειώσει, αλλά η ισραηλινή τακτική εξόντωσης των Παλαιστινίων θα οδηγήσει σε ενίσχυσή του και σε καταδίκη του Ισραήλ». Η διαφοροποίηση αυτή πυροδότησε νέες φήμες περί κλυδωνισμού της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αντιδράσεις «διπλωματικών τόνων»

«Η αποδυνάμωση του Αραφάτ δε βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία, είναι εκλεγμένος, είναι ο μοναδικός συνομιλητής», υπογράμμιζε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Λουί Μισέλ, εκπροσωπώντας την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούσε τον Σαρόν «να επαναληφθούν άμεσα οι συνομιλίες με τον Αραφάτ χωρίς προϋποθέσεις». Το γαλλικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον ΟΗΕ να «εξετάσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» ενστερνιζόμενο την προχθεσινή ανάλογη έκκληση του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Την ορθότητα του αιτήματος παραδέχτηκε σε συνομιλία με τον Μούσα και ο Κόφι Ανάν, που δεσμεύτηκε να το προωθήσει. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα υπογράμμιζε ότι «ο Αραφάτ είναι πάντα ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ότιδήποτε άλλο είναι άκρως επικίνδυνο».

Υπέρ της παραμονής του Αραφάτ στην εξουσία τάσσεται και η Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Μπερνς, να δηλώνει, από τη Βηρυτό, ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες να εγκαταλειφθεί η βία». Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε ανεκδιήγητες δηλώσεις, καλώντας τον Αραφάτ να «αποδείξει ότι είναι ηγέτης και να ασκήσει άμεσα την εξουσία του, να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας του και να συλλάβει τους τρομοκράτες», αποφεύγοντας να σχολιάσει τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ακριβώς αυτών των υπηρεσιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επιχείρηση εξόντωσης της Παλαιστινιακής Αρχής(2002-09-20 00:00:00.0)
Αποχώρηση - κοροϊδία(2002-04-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κορύφωση της έντασης(2002-01-19 00:00:00.0)
Σε μια κλωστή...(2001-12-14 00:00:00.0)
Kλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα(2000-11-11 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή δυσφορία(1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ