Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε τροχιά καταστροφικής κλιμάκωσης...
  • Αυτονομιστική οργάνωση του Κασμίρ που υποστηρίζει το Πακιστάν κατηγορεί η κυβέρνηση Βάτζπαϊ για την προχτεσινή επίθεση στο Κοινοβούλιο
  • Διαψεύδει η ηγεσία της, ενώ το Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε «τυχοδιωκτισμό» από το Νέο Δελχί

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, όμως ούτως ή άλλως εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική Ασία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε για την προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Κοινοβουλίου της χώρας - που κόστισε 12 ζωές και έστειλε τις διμερείς σχέσεις με το Πακιστάν στο «κόκκινο» - μια αυτονομιστική οργάνωση του Κασμίρ, την Λασκάρ - ι - Τάιμπα.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ είπε χτες σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί πως ζήτησε από την κυβέρνηση «τεχνοκρατών» στο Πακιστάν, της οποίας ηγείται ο στρατηγός - αυτοαναγορευθείς Πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ, να «κλείσει την οργάνωση αυτή και να συλλάβει την ηγεσία της». Ο ίδιος είπε πως ζήτησε ακόμη να «παγώσουν» όλοι οι οικονομικοί πόροι τόσο της Λασκάρ - ι - Τάιμπα όσο και μιας άλλης οργάνωσης, της Τζάις-ι-Μοχάμεντ, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο κρατικό Κοινοβούλιο του Κασμίρ τον Οκτώβρη φέτος, που είχε 40 νεκρούς, και στη συνέχεια διέψευσε ότι την είχε διεξαγάγει. Ο Σινχ αξίωσε από το Ισλαμαμπάντ να συλλάβει την ηγεσία και της δεύτερης αυτής οργάνωσης.

Στοιχειοθετώντας τις θέσεις της ινδικής κυβέρνησης ο Σινχ δήλωσε ότι «η Ινδία έχει αποδείξεις πως οι χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) τρομοκρατικές επιθέσεις στην έδρα της Ινδικής δημοκρατίας και ανεξαρτησίας του Ινδικού λαού ήταν ενέργεια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει τη βάση της στο Πακιστάν, της Λασκάρ-ι-Τάιμπα... Οι αποδείξεις αυτές είναι εντελώς βάσιμες». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», που αναμετέδωσε τις δηλώσεις του.

Από το Ισλαμαμπάντ, ο εκπρόσωπος της Λασκάρ-ι-ΤάιμπαΓιάχουα Μουτζαχίντ διέψευσε ότι η οργάνωση ενέχεται στην επίθεση. «Είναι ψέμα και στερείται βάσης», είπε στο «Ρόιτερ». «Πρόκειται για ένα δράμα που ανεβάζουν οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες σε συμπαιγνία με την ινδική κυβέρνηση για να καταφέρουν να ταυτίσουν τις αυτονομιστικές οργανώσεις που διεξάγουν τον τζιχάντ με τους τρομοκράτες», ισχυρίστηκε.

Ο Σινχ είπε ότι «το Πακιστάν λέει πως είναι κατά της τρομοκρατίας... και αυτά που ζητάμε εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών του και των δεσμεύσεών του στην αντι-τρομοκρατική προσπάθεια», προσθέτοντας πως αναμένει «άμεση απάντηση» από την κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ, ωστόσο ούτε ο ίδιος ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης Βάτζπαϊ δεν έκανε σαφές τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση άρνησής της να αποδεχτεί την εκδοχή των γεγονότων που προβάλλει το Νέο Δελχί. Πράγμα που συνέβη μέσα σε μερικές ώρες.

Στην περίπτωση της επίθεσης στο Κοινοβούλιο του ινδικού κρατιδίου Κασμίρ στη Σριναγκάρ η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είχε αρχικώς την πρόθεση να «επιτεθεί» στις μουσουλμανικές αυτονομιστικές οργανώσεις που δρουν στο κρατίδιο κι έχουν έδρα στο έδαφός της και στο Πακιστάν, ωστόσο υπαναχώρησε μετά από την έντονη πίεση των ΗΠΑ - καθώς το Ισλαμαμπάντ αποτελεί υπερπολύτιμο σύμμαχό τους στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Δεδομένης της προχτεσινής επίθεσης, η αμερικανική πίεση είναι όμως πιο δύσκολο να ασκηθεί. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία Ρόμπερτ Μπλάκγουϊλ προσέφερε πάντως «τη βοήθεια του FBI» για τον εντοπισμό των ενόχων.

Ερωτώμενος αν η Ινδία θα εξαπολύσει επίθεση κατά των αυτονομιστών στο Κασμίρ και στο Πακιστάν, ο Βάτζπαϊ έλεγε χτες ότι «δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση». Ακόμα.

Από την πλευρά του ο Περβέζ Μουσαράφ εμφανίστηκε να λέει ότι η Ινδία προσπαθεί «να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο Αφγανιστάν για να βλάψει τα συμφέροντα του Πακιστάν». Ενώ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Ρασίντ Κερέσι, δήλωνε πολύ περισσότερο επιθετικά: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τυχοδιωκτισμό της Ινδίας». Ο Κερέσι πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, πως «η Ινδία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν εμπλακεί σε μια τέτοια περιπέτεια» - αν επιτεθεί, δηλαδή, στο έδαφός της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ