Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ
Σήμερα οι αποφάσεις για όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές

Διατυπώθηκαν ελληνικές επιφυλάξεις που όμως δεν είναι επί της ουσίας, αλλά για τον φόβο του πολιτικού κόστους στο εσωτερικό της χώρας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)--

Με ισχυρή αμερικανική πίεση που έχει ενεργοποιήσει όλους τους Ευρωπαίους «μπαλαντέρ» που διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και ενόψει της μετάβασης στο Ευρώ σε μια περίοδο ύφεσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν που διεξάγεται στα απομονωμένα από τις διαδηλώσεις βασιλικά ανάκτορα, έξω από τις Βρυξέλλες, θα αποφασίσει σήμερα για όλα τα προμελετημένα σχετικά με τον ευρω-τρομονόμο παρά τις ιταλικές παλινωδίες, τον ευρω-στρατό παρά την ελληνική κωλυσιεργία, την πολιτική αναθεώρηση για ένα πιο αυταρχικό «μέλλον της Ευρώπης» παρά τις φυγόκεντρες «επιφυλάξεις», και τα εργασιακά παρά τη λαϊκή αντίσταση.

Η χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών χαρακτηρίστηκε από την απεγνωσμένη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αναβάλει, για όσο το δυνατόν αργότερα την ευρωπαϊκή επικύρωση της τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Τουρκίας για την εξαίρεση δράσης της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) από οτιδήποτε θίγει τα τουρκικά «ζωτικά συμφέροντα». Και τη δεδηλωμένη απόφαση όλων των υπολοίπων «εταίρων» ότι το ζήτημα είναι «λήξαν», ότι η ΔΤΕ θα 'ναι σε «επιχειρησιακή ετοιμότητα» μέχρι το 2003 και ότι οι ελληνικές επιφυλάξεις δεν είναι επί της ουσίας, αλλά για το φόβο του πολιτικού κόστους στο εσωτερικό της χώρας.

«Μας ασκούν πίεση» για τον ευρω-στρατό, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Θα «βρεθεί λύση», απάντησε ο Βρετανός και ο Βέλγος ομόλογός του. «ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι συνδεδεμένα (...) η σχέση είναι αναγκαία και θα συνεχιστεί», ψέλλισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ανάγοντας το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» σε πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αλλά και διά του ευρω-στρατού η Τουρκία αναβαθμίζεται περαιτέρω, αφού το Συμβούλιο συμφώνησε για μια «νέα φάση» στην εταιρική σχέση με την Αγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη «η πρόταση πιέζει την Τουρκία και παράλληλα παρέχει στους Τούρκους την ικανοποίηση ότι κάτι έχουν κάνει».

Οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» είχαν διαφορετικές(...) ανησυχίες από την Αθήνα για τη «διακήρυξη του Λάακεν» για το «μέλλον της Ευρώπης» και την έναρξη των εργασιών της «Συνέλευσης» που θα προετοιμάσει τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ), στα τέλη του 2003, για την αυταρχική πολιτική αναθεώρηση, τη «μετάβαση» στο Ευρώ, την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ), τη διεύρυνση προς την Κύπρο και εννιά χώρες της Ευρώπης εκτός της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Δηλώσεις του Κ. Σημίτη

Η χτεσινή μέρα των εργασιών των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αναλώθηκε κυρίως στην απόφαση για τον ευρω-τρομονόμο, για τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί και τον ευρωστρατό, όπου η ελληνική κυβέρνηση διακυβεύει το κύρος της στο εσωτερικό της χώρας. Η δημιουργία της ευρωπαϊκής ΔΤΕ που θα αρχίσει τη δράση της το 2003, ως «ευρωπαϊκός βραχίονας» του ΝΑΤΟ, τέθηκε υπό πλήρη αμερικανικό έλεγχο και με τις πρόσφατες ελληνοτουρκικές αψιμαχίες.

Μετά από βρετανική επέμβαση η τριμερής συμφωνία της Αγκυρας ουσιαστικά εξαναγκάζει σε πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ επί της δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού η Τουρκία αποκτά δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για στρατιωτική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Οχι ότι υπήρξε κανείς που αμφέβαλλε ότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή ασφάλεια» δεν είναι ασφάλεια της Ευρώπης αλλά προστασία των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μάλιστα με έξοδα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά όλη αυτή η αμερικανική υπερίσχυση αποκτά και το «θεσμικό» της πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη «αυτοί ασκούν πίεση σε μας» και αναγνώρισε ότι τίθεται ζήτημα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε περίπτωση που υιοθετηθεί συμφωνία της Αγκυρας ως ευρωπαϊκή «απόφαση». Για την επιχειρησιακή έναρξη της δράσης της Ευρωπαϊκής ΔΤΕ, «καλόπιστα (Κ. Σημίτης) υπήρχαν «όλες οι προϋποθέσεις» ανεξάρτητα από το «επιπρόσθετο στοιχείο» (Κ. Σημίτης) της συμφωνίας της ΕΕ επί της συμφωνίας της Αγκυρας.

Το κείμενο - φάντασμα αυτής της συμφωνίας «ούτε καν παρουσιάστηκε στη σημερινή συζήτηση. Ολοι το ξέρουν, αλλά κανένας δεν το είδε» (Κ. Σημίτης). Αλλά, δυστυχώς για την Αθήνα «αυτό» το κείμενο θα πρέπει να επισυναφθεί στην διακήρυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη «η βελγική προεδρία επιφυλάχτηκε για σήμερα και θα δούμε αν βρει τη λυδία λίθο». Στην πραγματικότητα το Συμβούλιο μπορεί να διακηρύξει «πανηγυρικά» την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΔΤΕ το 2003 αφούν έχει ήδη συμφωνηθεί η στρατιωτική και πολιτική δομή, καθώς και η «διαθεσιμότητα» των κρατών - μελών για συμμετοχή τους στη δύναμη των 60.000 μισθοφόρων. Εξάλλου μετά το 2003 μπορεί ν' αλλάξουν πολλά ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση(...). Ετσι και αλλιώς το κείμενο της Αγκυρας υπάρχει, δεν πρόκειται ν' αλλάξει ούτε ρίγα και κάποια στιγμή θα «ενεργοποιηθεί».

Η ελληνική πλευρά, διά του πρωθυπουργού δεν απέφυγε και την εκδήλωση (...) παραπόνου για το πώς μεθοδεύτηκε η τουρκική επιτυχία. Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη «δε συμφωνούμε με το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μέσα από εξωθεσμικές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί ως έχει το κείμενο αυτό που ετοιμάστηκε. Μ' άλλα λόγια, εντάξει, ν' αποδεχτούμε την «ιδιαίτερη πρωτοβουλία» ΗΠΑ/Βρετανίας, αλλά με κάποιες «βελτιώσεις» οι οποίες «θα καθιστούσαν το κείμενο σαφέστερο και δεν θα επέτρεπαν παρερμηνείες» (...). Ωστε να είναι αναγκαίοι διαρκώς συμβιβασμοί ή παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ