Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πολύ μεγάλες και οι χτεσινές διαδηλώσεις

Πέντε ώρες στους δρόμους του Λάακεν, πάνω από 100.000 εργαζόμενοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης, διαδήλωσαν χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα την αντίθεσή τους στα σχέδια των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών που βάζουν στο στόχαστρο τις ατομικές και λαϊκές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ηταν μια κινητοποίηση μεγαλύτερη σε όγκο από την προχτεσινή της Πέμπτης, με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και ένταση. Οι χιλιάδες διαδηλωτές με συνθήματα εναντίον του πολέμου, του ιμπεριαλισμού, και εναντίον της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από πολύ νωρίς χτες το πρωί γέμισαν τους δρόμους του Λάακεν. Τεράστια, όμως, ήταν και η συμμετοχή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν χρώμα και παλμό. Λίγο μετά τις 11π.μ (τοπική ώρα Βελγίου), ξεκινούσε μια συγκλονιστική πορεία, η οποία έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο στο οποίο συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ. Ηταν τέτοιος ο όγκος των διαδηλωτών που χρειάστηκαν περίπου πέντε ώρες για να τερματίσουν και τα τελευταία μπλοκ στο χώρο όπου είχε οριστεί για να τερματίσει η μεγάλη πορεία.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ήταν και πάλι εκεί και έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσίας τους στη μεγάλη διαδήλωση. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και εκατοντάδες Ελληνες μετανάστες του Βελγίου που πήραν μέρος στην κινητοποίηση. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν και η παρουσία των απολυμένων της «ΣΑΜΠΕΝΑ» και της «SWISSAIR», δυο μεγάλων εταιριών που πρόσφατα προστέθηκαν και αυτοί στο μακρύ κατάλογο των Ευρωπαίων ανέργων.

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η βέλγικη αστυνομία, μετέτρεψε το Λάακεν σε μια «αστυνομοκρατούμενη» πόλη, με την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών, ελικοπτέρων και άλλων μέσων για να αντιμετωπιστούν οι «τρομοκράτες» διαδηλωτές. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σ' αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, επιχείρησαν με «μαύρη» προπαγάνδα και δημιουργώντας κλίμα «τρόμου» να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινή μέρας, τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών μιλούσαν για την ετοιμότητα των νοσοκομείων, παρουσίαζαν χειρουργία και θαλάμους, στα οποία θα νοσηλεύονταν οι τραυματίες από τα επεισόδια (!!!), ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι ο βελγικός στρατός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, για να επέμβει αν χρειαστεί...

Δυστυχώς γι' αυτούς, στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ τα μοναδικά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, ήταν περιορισμένα - έσπασαν οι βιτρίνες δυο τραπεζών - και προκλήθηκαν από μικρές προβοκατόρικες ομάδες, οι οποίες απομονώθηκαν από το σύνολο των διαδηλωτών.

Με τη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση στο Λάακεν, κορυφώθηκαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της Ευρώπης ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Ο ενωμένος αγώνας κατά της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, θα συνεχιστεί απ' εδώ και εμπρός με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και με τη διεθνοποίηση της δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ