Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες νεκροί από βόμβες των ΗΠΑ

Στις 10 Δεκέμβρη ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομίας και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ, Marc W. Herold, έδωσε στη δημοσιότητα μακρά λίστα Αφγανών πολιτών που είχαν σκοτωθεί ως τις 6 Δεκέμβρη από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στα χωριά τους, σε νοσοκομεία, αποθήκες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και άλλους πολιτικούς καταυλισμούς, συνολικά 3.767 πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

«Αποφάσισα να καταρτίσω τη λίστα αυτή, επειδή υπέθεσα ότι τα μοντέρνα όπλα δεν είναι τόσο ακριβή, όπως μας τα παριστάνουν», δήλωσε ο Αμερικανός επιστήμονας και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία τα συγκέντρωσε από δημοσιεύσεις στον ξένο Τύπο, «επειδή στα μίντια των ΗΠΑ δεν αναγράφεται σχεδόν τίποτα για τα θύματα». Το Πεντάγωνο διέψευδε πάντα τις ειδήσεις για θύματα του αστικού πληθυσμού και τυχόν δημοσιεύσεις στον αμερικανικό Τύπο είχαν πάντοτε την προσθήκη «όπως ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν».

Κατά τη δήλωση του καθηγητή, «οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δείχνουν προφανώς προθυμία να εκτοξεύουν βόμβες και πυραύλους ενάντια σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Αφγανιστάν». (Από τη «Νόιελ Ντόιτσλαντ», 14 Δεκέμβρη).


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ