Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποχώρηση - κοροϊδία

Οξύνεται η κόντρα ισραηλινής ηγεσίας και αξιωματούχων του ΟΗΕ για τις σφαγές στην Τζενίν

Σενάρια εφόδου στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ

Απόλυτη καταστροφή άφησαν τα ισραηλινά στρατεύματα πίσω τους

Ψάχνει αντικείμενα του νοικοκυριού της μέσα στα ερείπια

Associated Press

Ψάχνει αντικείμενα του νοικοκυριού της μέσα στα ερείπια
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δίωρη συνάντηση είχε ο αναπληρωτής Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Από τη συνάντηση δεν προκύπτει τίποτε ουσιαστικό. Ο ισραηλινός στρατός, που ανήγγειλε την Κυριακή την ολοκλήρωση της Επιχείρησης «Προστατευτικό Τείχος» στη Δ. Οχθη, προχώρησε σε εισβολές στα εδάφη που υποτίθεται ότι εγκατέλειψε, ενώ υπό στρατιωτικό κλοιό παραμένουν η Βηθλεέμ και το αρχηγείο του Αραφάτ. Σποραδικά επεισόδια βίας σημειώνονται, πλέον, καθημερινά και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ισραηλινή ηγεσία και στους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα ισοπέδωναν αυτοκίνητα και τοίχους, την ώρα που ο Ουίλιαμ Μπερνς συνομιλούσε με τον Γιάσερ Αραφάτ. Σκοπός της συνάντησης, όπως έλεγαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ήταν η άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με τους έγκλειστους Παλαιστινίους στο Ναό της Γέννησης και με τους καταζητούμενους που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι βρίσκονται στο αρχηγείο του Αραφάτ. Ο συνεργάτης του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης επέμεινε στην άρνησή του να παραδώσει τον οποιονδήποτε και στο αίτημα άμεσης ολικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δ. Οχθη.

Ετερος συνεργάτης του δήλωνε ότι «προφανώς δεν ήταν θετική η συνάντηση», ενώ ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «η ισραηλινή αποχώρηση είναι ψευδής» και ότι ουσιαστικά «ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε κάθε παλαιστινιακή υποδομή επιθυμώντας να εξαφανίσει την Παλαιστινιακή Αρχή». Ο Αμπέντ Ράμπο, όπως και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μυστικό σχέδιο του Ισραήλ για δολοφονία του Αραφάτ με το πρόσχημα της εφόδου στο αρχηγείο για τη σύλληψη των υπόπτων. (Αναζητούνται 5 για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού τον Οκτώβρη και ένας για το φορτίο όπλων που κατασχέθηκε σε πλοίο στις αρχές Γενάρη).

Ο Σαρόν, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων, δήλωνε ότι «επρόκειτο για την πρώτη φάση» και ότι «ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος θα συνεχιστεί αλλά προς το παρόν με άλλο τρόπο». Για πολλούς, ο «άλλος τρόπος» δεν είναι παρά η αναμενόμενη έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της κατασκευής «ζωνών ασφαλείας» εντός της Δυτικής Οχθης και της στρατιωτικής ενίσχυσης των εποικισμών, για τους οποίους ο Σαρόν δήλωνε ότι «θα παραμείνουν ανέπαφοι τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2003, που θα γίνουν εκλογές».

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ενδείξεις επιδρομής στο αρχηγείο του Αραφάτ, κάνουν μεγάλο μέρος του ισραηλινού Τύπου να συγκλίνει στην εκτίμηση των Παλαιστινίων αξιωματούχων, ότι στόχος είναι «η παντελής διάλυση της Π. Αρχής». Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει περικοπές παροχών και αύξηση φορολογίας της τάξης των 2,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της Δ. Οχθης, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, τόνιζε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ασφαλείας με το Ισραήλ γιατί οι επιχειρήσεις του στόχευσαν κυρίως τους αστυνομικούς που πλέον είναι ελάχιστοι και δημιούργησαν χάσμα μίσους». Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι με απόφαση στρατιωτικού διοικητή παρατάθηκε το χρονικό διάστημα ανάκρισης του ηγέτη της «Φατάχ», προκαλώντας την άμεση αντίδραση της οργάνωσης που απείλησε με εκδίκηση.

Αμερικανικές ανθρωπιστικές ανησυχίες

Τη βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Τζενίν εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, όπως και την ικανοποίησή του για την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση. Ζήτησε απόσυρση του στρατού από το αρχηγείο του Αραφάτ, τον οποίο κάλεσε «να εγκαταλείψει με πράξεις το δρόμο της τρομοκρατίας».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ουίλιαμ Μπερνς, που επισκέφθηκε δημόσια κτίρια στη Ραμάλα, και χαρακτήρισε «τεράστια την καταστροφή της παλαιστινιακής υποδομής» και «άμεση την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών». Ο Μπερνς προανήγγειλε άμεση διάσκεψη δωρητών για τον παλαιστινιακό λαό και υποσχέθηκε αμερικανική βοήθεια. Επισκέφθηκε και την Τζενίν όπου μίλησε για «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία για χιλιάδες αθώους».

Μόνο «πολιτική λύση βλέπει» και ο Βρετανός πρωθυπουργός που εκτίμησε ότι η δράση του Σαρόν «ενέτεινε τις διαφωνίες ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και τη Δύση». Μια πρωτοφανή συμβιβαστική λύση πρότεινε, χτες, ο Ισπανός ΥΠΕΞ, προεδρεύων της ΕΕ, Ζοζέ Πικέ, ζητώντας να «δικαστούν από δικαστήριο "τύπου Λόκερμπι" οι καταζητούμενοι που το Ισραήλ αναζητά στο αρχηγείο του Αραφάτ».

«Αποχώρηση»

Στην περίμετρο των πόλεων και στην ύπαιθρο των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει ο «αποχωρήσας» ισραηλινός στρατός από την Κυριακή. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από εισβολή που έγινε στο χωριό Ταλούζα και άλλος ένας από εισβολή στο Αζμούτ, κοντά στη Νάμπλους. Ο κλοιός των τεθωρακισμένων γύρω από τις πόλεις δυσχεραίνει πάντα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στη Ραμάλα άρχισαν να κυκλοφορούν οι πολίτες που δεν μπορούν να καταμετρήσουν τις ζημιές, αφού δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο! (Υπουργεία, δημόσια κτίρια, αρχεία όλων των ειδών, ανθρωπιστικές οργανώσεις, σχολεία, καταστήματα και φυσικά δρόμοι, αποχετεύσεις και υδροδότηση). Στο κέντρο της πόλης, χτες, μασκοφόροι που δήλωσαν μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» πυροβόλησαν 3 Παλαιστινίους, κατηγορώντας τους για συνεργασία με το Ισραήλ στη σύλληψη του Μπαργκούτι. Ο ένας κατέληξε, οι δύο τραυματίστηκαν. Οι είσοδοι στη Ραμάλα παραμένουν «κλειστές στρατιωτικές ζώνες», όπως και στις άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

Στην Τζενίν, συνεχίζεται το δύσκολο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 7 εθελοντές έχουν τραυματιστεί από εκρηκτικά. Εχουν ανασυρθεί 43 πτώματα. Στην πόλη έχουν σκαφτεί όλοι οι δρόμοι, εκτός από αυτόν που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς. Στη Βηθλεέμ, την Κυριακή το βράδυ, 5 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν το Ναό από σκάλες που είχε υψώσει ο ισραηλινός στρατός, δημιουργώντας την αίσθηση ότι συνεργάζονται μαζί του. Η κατάσταση των υπολοίπων χειροτερεύει καθημερινά, ενώ καμία αποχώρηση δεν έγινε από την πόλη για «να υποστηριχτεί η περικύκλωση του Ναού».

Στη Λωρίδα της Γάζας, δύο Παλαιστίνιοι φρουροί του καταυλισμού Μπουρέιγ σκοτώθηκαν από τα πυρά ομάδας Ισραηλινών που προσπάθησαν να παρεισφρήσουν. Αλλος ένας έξω από εποικισμό.

Οξύνεται η κόντρα

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Ισραήλ» απείλησε να χαρακτηρίσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή η ισραηλινή ηγεσία κατηγορώντας τον για «φιλο-παλαιστινιακές θέσεις» και για «προκλήσεις κατά του Ισραήλ», όπως δήλωνε ο υπουργός Αμυνας. Ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν αντέδρασε άμεσα τονίζοντας ότι «επιμένει σε όσα κατήγγειλε για το έγκλημα στην Τζενίν» και ότι «το ίδιο θα έλεγε κάθε άνθρωπος που θα βρισκόταν στην πόλη και θα έβλεπε να ανασύρονται ανθρώπινα μέλη».

Καταπέλτης ήταν και η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χθες, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ, Πίτερ Χάνσεν, και εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, που μίλησαν για «εγκλήματα». Ταυτόχρονα, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη μεταφορά αιχμαλώτων Παλαιστινίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κετζιότ, στην έρημο Νεγκέβ, μιλώντας για «κόλαση».

Η ισραηλινή πλευρά δήλωνε έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, αρκεί να μη συμμετέχουν οι Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, Πίτερ Χάνσεν και η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέρι Ρόμπινσον. Ταυτόχρονα, ο Σιμόν Πέρες μιλούσε για «τερατώδη παλαιστινιακά ψεύδη» σχετικά με την Τζενίν και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για «αντισημιτισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ