Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επικίνδυνη κορύφωση της έντασης

Στα 30 μέτρα από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ τα ισραηλινά τεθωρακισμένα και F-16 σφυροκόπησαν την Τουλκαρέμ, ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, το βράδυ της Πέμπτης, στη Χαντέρα

Τρέχουν να γλιτώσουν από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα

Associated Press

Τρέχουν να γλιτώσουν από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ-ΧΑΝΤΕΡΑ.-

Τριάντα μέτρα γύρω από τα γραφεία του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα βρίσκονται, πλέον, από χτες τα ξημερώματα τα ισραηλινά τεθωρακισμένα. Λίγες ώρες μετά την εισβολή στη Ραμάλα, ισραηλινά F-16 σφυροκοπούσαν την έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας στην Τουλκαρέμ. Αυτή είναι η αρχή, όπως προειδοποιεί η ισραηλινή ηγεσία, των αντιποίνων για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, νεαρός Παλαιστίνιος σε αίθουσα συνεστιάσεων στη Χαντέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ισραηλινοί και να τραυματιστούν άλλοι 30. Η περιοχή βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού.

Λίγο πριν τα ξημερώματα, χτες, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν εκ νέου στη Ραμάλα και περικύκλωσαν στενότερα από ποτέ άλλοτε τα γραφεία του Παλαιστινίου ηγέτη. Ανάλογος κλοιός στήθηκε και γύρω από τα γραφεία της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Δεκάδες Παλαιστίνιοι υποδέχτηκαν με βροχή από πέτρες τα ισραηλινά τεθωρακισμένα και τους στρατιώτες, που απάντησαν με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αληθινά πυρά. Ενας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πλήγμα στο στήθος και στο κεφάλι και άλλοι 8 τραυματίστηκαν. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Μουστάφα Μπαργούτι, επικεφαλής της παλαιστινιακής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Μέντικαλ Ριλίφ», «πλέον το 55% της Ραμάλα τελεί υπό κατάληψη και 13 συνοικίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας».

Λίγο αργότερα, ισραηλινά μαχητικά έπλητταν το κέντρο της Τουλκαρέμ, όπου βρίσκεται η έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας. Από την επιδρομή, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και τραυματίστηκαν 44 ακόμη άνθρωποι. Ταυτόχρονα, επεισόδια ξεσπούσαν και στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 19χρονος Παλαιστίνιος και 2 άλλοι να τραυματιστούν.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν έναν τραυματία

Associated Press

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν έναν τραυματία
Τα ισραηλινά στρατιωτικά μέτρα ακολούθησαν την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Χαντέρα του βόρειου Ισραήλ. Νεαρός Παλαιστίνιος εισέβαλε με αυτόματο όπλο σε αίθουσα συνεστιάσεων, όπου γινόταν γιορτή γενεθλίων, και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων, σκοτώνοντας 6 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 30. Ο νεαρός έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», που τόνισε ότι είναι μόνον η αρχή της εκδίκησής της για τη δολοφονία του μέλους της Ράεντ Κάρμι, στις αρχές της βδομάδας.

«Θα δώσουμε ένα αξέχαστο μάθημα»

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σκοτώνονται Ισραηλινοί αθώοι, χωρίς να αντιδράσουμε. Ο Γιάσερ Αραφάτ έχει την απόλυτη ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση και δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει τους τρομοκράτες. Θα του δώσουμε ένα μάθημα που δε θα μπορεί να ξεχάσει», δήλωνε, χτες, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Αβι Παζνέρ. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, υπογράμμιζε ότι εφόσον ο Γιάσερ Αραφάτ «δεν καταστέλλει τους τρομοκράτες, θα το πράξουμε εμείς», και παραδέχτηκε ότι έδωσε εντολή περικύκλωσης των γραφείων του Παλαιστινίου ηγέτη και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην του επιτρέπει ούτε καν τις επισκέψεις από ξένους διπλωμάτες.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας αλλά έσπευσε να ζητήσει «διεθνή παρέμβαση για να σταματήσουν τα στρατιωτικά σχέδια του Σαρόν περί ανατροπής της Παλαιστινιακής Αρχής και πλήρους κατάρρευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ανάλογη έκκληση διαμεσολάβησης έκανε και ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, προειδοποιώντας την ισραηλινή πλευρά ότι «περνά την κόκκινη γραμμή με απρόβλεπτες συνέπειες».

Καταδίκη και έκκληση αυτοσυγκράτησης

Τον αποτροπιασμό του για την «τρομοκρατική δολοφονία αθώων» εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ηγεσίας, Φιλ Ρίκερ, αφού καταδίκασε τη «φοβερή πράξη τρομοκρατίας», κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να «καταστείλει τους ισλαμιστές μαχητές και να αναλάβει τις ευθύνες του». Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ζοζέ Πικέ, του οποίου η χώρα έχει την 6μηνη προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του, από το Λίβανο όπου βρίσκεται, και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό «να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για να λήξει ο κύκλος βίας».

Με ανακοίνωσή της, η ιορδανική ηγεσία εκτιμούσε ότι «η επίθεση αυτοκτονίας βλάπτει την Παλαιστινιακή Αρχή» και καλούσε το Ισραήλ να πάψει τις «δολοφονίες ακριβείας» και την επιθετικότητα. Ο Ιορδανός βασιλιάς φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι προσπαθεί να πετύχει μια αποκλιμάκωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ