Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Πενήντα - πενήντα οι πιθανότητες πολέμου»

ΒΙΕΝΝΗ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Ενας - ένας οι ξένοι αξιωματούχοι διαπιστώνουν πως η κατάσταση στη γείτονα ΠΓΔΜ παραμένει επικίνδυνα «ασταθής». Μετά τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ στα Σκόπια, χτες, ο νέος συντονιστής του «Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», Ερχαντ Μπούσεκ, εκτίμησε, μιλώντας στην εφημερίδα «Κούριερ» της Βιέννης, πως οι «πιθανότητες για το ξέσπασμα νέου πολέμου στην ΠΓΔΜ είναι πενήντα - πενήντα». Οι επικείμενες εκλογές στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, θα είναι «μία πραγματική δοκιμασία» για τη γενικότερη κατάσταση σ' αυτή τη χώρα. Ομως, διευκρίνισε ο ίδιος, «η περίπτωση της ΠΓΔΜ δεν είναι, σήμερα, το μόνον πρόβλημα της περιοχής». «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, για την ώρα, το Κοσσυφοπέδιο που εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση και ως εκ τούτου δε διαθέτει επίσημο εταίρο συζητήσεων»...

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ρόμπερτσον

Πάντως, χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δεν πραγματοποίησε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στα Σκόπια, επικαλούμενος «κακές καιρικές συνθήκες». Σύμφωνα με ανακοίνωση απ' την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ρόμπερτσον τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, και του είπε ότι το ταξίδι του θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. «Κατά τη συνομιλία που είχαν, ο Ρόμπερτσον επανέλαβε την υποστήριξη, τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της διεθνούς κοινότητας, στο ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου της ΠΓΔΜ και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία προς την πλήρη εφαρμογή του» αναφέρεται στη ΝΑΤΟική ανακοίνωση.

Παραιτήθηκε αντιπρόεδρος κυβέρνησης

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, στα Σκόπια, το ζήτημα της αύξησης των μεικτών (Σλάβων και Αλβανών) αστυνομικών περιπολιών σε χωριά που είχαν πέρσι καταληφθεί απ' τους Αλβανούς αυτονομιστές εξακολουθεί να ταλανίζει και να προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι. Χτες, επί παραδείγματι, παραιτήθηκε η Ντόστα Ντίμοβσκα, εις εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, δημοσιοποιώντας τις διαφωνίες της με τον πρωθυπουργό. Η Ντίμοβσκα κατηγόρησε τον Γκεοργκιέφσκι πως «την είχε απομονώσει» απ' όσα διαδραματίζονται σχετικά με την επιστροφή των αστυνομικών δυνάμεων σε χωριά, που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των Αλβανών αυτονομιστών, αφ' ετέρου τον λοιδόρησε πως δεν είχε συμμορφωθεί με το επιτηρούμενο, απ' τη Δύση, σχέδιο για την επανέναρξη των αστυνομικών περιπολιών στις παραπάνω περιοχές της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ