ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά
«Χριστούγεννα με χρώμα»

Εργο της Εύας Μελά
Εργο της Εύας Μελά
Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά (6-10 ετών) οργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (19 και 23/12, 5 - 7 μ.μ. και 11 π.μ.- 1 μ.μ. αντίστοιχα). Με αφορμή τα εκθέματα του μουσείου τα παιδιά θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια. Το μουσείο οργανώνει αύριο, στις 22/12 και 4/1 (11 π.μ. - 1 μ.μ.), ειδικές παρουσιάσεις της έκθεσης «Ωρες Βυζαντίου», για παιδιά 11-15 ετών. Στις γιορτές (πλην 25, 26/12 και Πρωτοχρονιάς αφού το μουσείο θα είναι κλειστό) τα παιδιά θα μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού εντύπου «Οι Βυζαντινοί και ο κόσμος». Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 10/1 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 8.30 π.μ.- 1.30 μ.μ., Τετάρτη 8.30 π.μ.- 7 μ.μ., Δευτέρα κλειστά).

Με τίτλο «Χριστούγεννα με χρώμα» εγκαινιάζεται στις 19/12 (8μ.μ.) στην γκαλερί «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45) έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κοσμήματος και κατασκευών των: Ν. Περαντινού, Π. Πρέκα, Γ. Τσαρούχη, Ν. Αντωνακάτου, Γ. Βαρλάμου, Π. Γράβαλου, Π. Ζουμπουλάκη, Τ. Κατσουλίδη, Κ. Μαλάμου, Β. Μουστάκα, Κ. Παπαδημητρίου, Μ. Πρέκα, Ζ. Σκιαδαρέση, Α. Σκουλικίδη, Π. Τέτση, Α. Φασιανού κ.ά. Ακόμη έργα των νέων δημιουργών: Τ. Αθανασάκη, Σ. Βλάχου, Ρ. Πατσιαδέλη, Α. Τέτση κ.ά. Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί η νέα δισκογραφική δουλιά «Millenium Christmas» των: Τζων Μοδινού (βαρύτονος), Μαριάννας Πετροπούλου (συνθέτης), με χριστουγεννιάτικη μουσική από όλον τον κόσμο, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Διάρκεια έκθεσης έως 31/12.

Παλιότεροι και νεότεροι εικαστικοί συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση γλυπτικής - ζωγραφικής, (έως τις 5/1/2002) στην γκαλερί «Εκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Παρουσιάζονται έργα των: Κ. Ανανίδα, Στ. Γαβαλά, Κ. Γεωργίου, Θ. Μακρή, Εύας Μελά, Κ. Ρόκου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Ν. Στεφάνου κ.ά.

Τη νέα του δουλιά «Μετά - Ανθρωπογεωγραφία» παρουσιάζει ο Δημήτρης Πανταζίδης (15/12-15/1) στο «Κέντρο Τέχνης» (Στασινού 8α, Στάδιο). Τα έργα αποτελούν ζωγραφικές εκδοχές των εγκαταστάσεων που παρουσίασε το 1998 και 1999 με τίτλο: «Τόποι επικοινωνίας». Το θέμα του καλλιτέχνη είναι η βία που τη συναντάμε με πολλές μορφές σε κάθε μας βήμα.

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), εγκαινιάζεται στις 18/12 (8μ.μ.) η έκθεση «AMOUR AMOUR. Ανδρέας Εμπειρίκος: Προσωπική μυθολογία», με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Διάρκεια έκθεσης έως τις 17 Γενάρη.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30 μ.μ.) στο «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση αγιογραφίας του Γιώργου Κόρδη και έργα των μελών του συλλόγου «Εικονουργία». Διάρκεια εκθέσεων έως τις 30/12.

Εικαστικά
Γιορτινή «Λέσχη»

Στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνουν αύριο (11πμ - 9μμ) τα εικαστικά εργαστήρια «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός), έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε πρωτότυπα έργα (κεραμικά, ψηφιδωτά, στολίδια και παιχνίδια), να πάρετε ιδέες από τους δασκάλους των εργαστηρίων για ό,τι θα θέλατε να φτιάξετε μόνοι σας, να ακούσετε τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και να δοκιμάσετε τη χριστουγεννιάτικη ζαχαροπλαστική των εργαστηρίων.

  • Το πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254), είναι γεμάτο από αντικείμενα που αποτελούν μια ποιοτική επιλογή δώρων για τους φίλους σας και το σπίτι. Φέτος, ξεχωρίζουν τα γούρια των «Παιδικών Χωριών SOS», τα μικρά πουγκιά που κρύβουν μια δραχμή - αντίκα, το ασημένιο παραδοσιακό καραβάκι, διακοσμητικά στεφανάκια κ.ά.
Εικαστικά
Εκτός των τειχών

Εγκαινιάζεται σήμερα στο χώρο τέχνης «Εφημερίδες» στη Μύκονο, έκθεση ζωγραφικής της Αλκηστης Κελεσίδη. Κυριαρχούν οι ναυτικοί κόμποι, το σχοινί, οι αλυσίδες. Κόμποι και δεσίματα πλοίων που συνδέουν τον κόσμο της θάλασσας με τη στεριά. Αλλά και κόμποι και σχοινιά - αλυσίδες, συμβολικά δοσμένες σαν δεσμοί αισθημάτων, ανθρώπων και καταστάσεων. Διάρκεια έκθεσης έως τις 6/1.

Μέχρι τις 5/1 στην γκαλερί «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη, Ιωάννινα), λειτουργεί έκθεση χαρακτικής του Βασίλη Καζάκου.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» στο Ρέθυμνο, παρουσιάζεται η έκθεση «Ρώσικη Πρωτοπορία. Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα διαρκέσει έως τις 13/1.

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Οι κύριοι με τα ριγέ»

Κάτι περίεργο συμβαίνει στη φυλακή του Λονγκ Ράντφορντ. Οι σκληροί άντρες της Β` πτέρυγας φοράνε κοστούμια, περούκες και κάνουν μαθήματα φωνητικής και χορού.

Η αιτία είναι μια ερασιτεχνική παράσταση που ετοιμάζει ο θεατρόφιλος διοικητής της φυλακής. Ενα μιούζικαλ δικής του παραγωγής. Ψυχή της προσπάθειας ένας άτυχος ερασιτέχνης ληστής τραπεζών. Πίσω, όμως, από την ξαφνική καλλιτεχνική ευαισθησία των κρατουμένων κρύβεται ένα περίτεχνο σχέδιο απόδρασης.

Η παράσταση τελικά θ' ανέβει με μάλλον ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα, το σχέδιο απόδρασης όμως θα τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας ενός απρόσμενου... έρωτα.

Ο σκηνοθέτης του «Αντρες με τα όλα τους» Πίτερ Κατανέο επιστρέφει με μια ακόμα καλοσκηνοθετημένη κωμωδία και δημιουργεί το... «Lucky Breαk». Είναι φανερό πόσο οι αποδράσεις - ανεξαρτήτως είδους - «ιντριγκάρουν» τον Κατανέο. Εδώ όμως δεν πρόκειται για κοινωνική σάτιρα, αλλά για μελέτη χαρακτήρων. Οι οποίοι αναδεικνύονται μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες όπως αυτή του Τίμοθι Σπολ.

Η ταινία ταλαντεύεται ιδανικά ανάμεσα σε δυο άκρα την κωμωδία και το δράμα, μια ισορροπία που είναι δύσκολο να επιτευχθεί και σπάνια πετυχαίνει. Οι κύριοι με τα ριγέ δίνουν μια εικόνα της ζωής στη φυλακή όχι απαραίτητα ρεαλιστική, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα, μέσα στη διαφορετικότητά της.

Ο Κατανέο άλλωστε επιτρέπει για μια ακόμη φορά στους άντρες του να κλαίνε, να ονειρεύονται και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από τη ρουτινιάρικη καθημερινότητά τους. Ακολουθήστε τους... και καλή απόδραση.

«Lucky Break» κωμωδία αγγλικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Πίτερ Κατανέο. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Νέσμπιτ, Ολίβια Γουίλιαμς, Τίμοθι Σπολ, Κρίστοφερ Πλάμερ.

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών»

Οταν το 1954 ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν δημοσίευσε τον πρώτο τόμο του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», ο εκδοτικός κόσμος στάθηκε έκπληκτος μπροστά σ' αυτό το πρωτόγνωρο λογοτεχνικό έπος. Εγραψαν τότε ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων «αυτοί που διάβασαν τον "Αρχοντα των δαχτυλιδιών" κι αυτοί που πρόκειται να τον διαβάσουν». Για τους περισσότερους το έργο του Τόλκιν είναι το βιβλίο ορόσημο για τον πανάρχαιο μύθο της αιώνιας πάλης ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Το έργο αυτό του Τόκλιν ανακηρύχτηκε ως «Το βιβλίο του 20ού αιώνα» σ' όλο τον κόσμο. Το βιβλίο ύμνησε την πίστη στη δύναμη της φιλίας και το κουράγιο που κρύβει η καρδιά.

Τώρα ήρθε και η εποχή όπου το έπος, που με τόση φαντασία κατέγραψε ο Τόλκιν, παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Ενα σχέδιο τόσο φιλόδοξο ώστε απαίτησε μια από τις πιο κολοσσιαίες παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Σ' αυτό το πρώτο μέρος της τριλογίας, ο ντροπαλός νεαρός Χόμπιτ Φρόντο Μπάγκινς κληρονομεί ένα δαχτυλίδι. Μόνο που φυσικά δε μιλάμε για ένα απλό κόσμημα. Πρόκειται για το ένα δαχτυλίδι που συγκεντρώνει απίστευτες δυνάμεις και που μπορεί να επιτρέψει στον Σόρον, το σκοτεινό «Αρχοντα της Μόρντορ» να κυβερνήσει στη Μέση γη σκλαβώνοντας τους κατοίκους της. Ο Φρόντο μαζί με μια πιστή συντροφιά που αποτελείται από ένα μάγο, ένα νάνο και ένα ξωτικό πρέπει να μεταφέρουν το δαχτυλίδι διασχίζοντας τη Μέση γη, ως το βουνό της φωτιάς, στο μόνο μέρος όπου είναι εφικτό να καταστραφεί μια για πάντα.

Ο Αρχοντας των δαχτυλιδιών μάς ταξιδεύει σε μια απίστευτη μαγική χώρα, πολύ μακριά από οτιδήποτε γνωστό, σ' έναν τόπο μυθικό, μαγικό και ταυτόχρονα απίστευτα σαγηνευτικό. Η ιστορία, οι τόποι και τα όντα που έπλασε ο Τόλκιν παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη με την τελειότητα που απαιτεί ο σεβασμός στο λογοτεχνικό έργο.

«The Lord of the Rings the fellowship of the Ring». Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον. Βασισμένο στην τριλογία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Πρωταγωνιστούν: Σον Οστιν, Σον Μπιν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ορλάντο Μπιου, Αντι Σέρκις, Λιβ Τάιλερ.

Εικαστικά
  • Στις 23 του Δεκέμβρη (11πμ-1μμ) στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής θα γίνει το χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κανατάκια, τσουκαλάκια και τρελοκαλικαντζαράκια», για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών. Με αφορμή το έθιμο της παραμονής Πρωτοχρονιάς να αφήνουν ένα δίσκο με ένα λαηνάκι νερό και ένα πιάτο με γλυκίσματα για τον Αγιο Βασίλη, τα παιδιά θα στήσουν ένα διαφορετικό γιορτινό τραπέζι. Θα ζωγραφίσουν τα δικά τους πήλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ παραδοσιακοί μουσικοί θα παίξουν κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα. Τηλ.: 3318491-6.
  • Η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Αιόλου 9 και Πανδρόσου, τηλ. 3312928), με την ευκαιρία των γιορτών και για την οικονομική της ενίσχυση, θα διαθέτει από τις 19-29/12 τις λιθογραφίες της με έκπτωση 30% και μικροαντικείμενα (από φυσητό γυαλί, κεραμικά κ.ά.) με έκπτωση 50%.
  • Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά εργαστήρια, γεμάτα στολίδια, γεύσεις, μουσικές και χρώματα, διοργανώνει στις 23/12 (10πμ) το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ