Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών»

Οταν το 1954 ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν δημοσίευσε τον πρώτο τόμο του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», ο εκδοτικός κόσμος στάθηκε έκπληκτος μπροστά σ' αυτό το πρωτόγνωρο λογοτεχνικό έπος. Εγραψαν τότε ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων «αυτοί που διάβασαν τον "Αρχοντα των δαχτυλιδιών" κι αυτοί που πρόκειται να τον διαβάσουν». Για τους περισσότερους το έργο του Τόλκιν είναι το βιβλίο ορόσημο για τον πανάρχαιο μύθο της αιώνιας πάλης ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Το έργο αυτό του Τόκλιν ανακηρύχτηκε ως «Το βιβλίο του 20ού αιώνα» σ' όλο τον κόσμο. Το βιβλίο ύμνησε την πίστη στη δύναμη της φιλίας και το κουράγιο που κρύβει η καρδιά.

Τώρα ήρθε και η εποχή όπου το έπος, που με τόση φαντασία κατέγραψε ο Τόλκιν, παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Ενα σχέδιο τόσο φιλόδοξο ώστε απαίτησε μια από τις πιο κολοσσιαίες παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Σ' αυτό το πρώτο μέρος της τριλογίας, ο ντροπαλός νεαρός Χόμπιτ Φρόντο Μπάγκινς κληρονομεί ένα δαχτυλίδι. Μόνο που φυσικά δε μιλάμε για ένα απλό κόσμημα. Πρόκειται για το ένα δαχτυλίδι που συγκεντρώνει απίστευτες δυνάμεις και που μπορεί να επιτρέψει στον Σόρον, το σκοτεινό «Αρχοντα της Μόρντορ» να κυβερνήσει στη Μέση γη σκλαβώνοντας τους κατοίκους της. Ο Φρόντο μαζί με μια πιστή συντροφιά που αποτελείται από ένα μάγο, ένα νάνο και ένα ξωτικό πρέπει να μεταφέρουν το δαχτυλίδι διασχίζοντας τη Μέση γη, ως το βουνό της φωτιάς, στο μόνο μέρος όπου είναι εφικτό να καταστραφεί μια για πάντα.

Ο Αρχοντας των δαχτυλιδιών μάς ταξιδεύει σε μια απίστευτη μαγική χώρα, πολύ μακριά από οτιδήποτε γνωστό, σ' έναν τόπο μυθικό, μαγικό και ταυτόχρονα απίστευτα σαγηνευτικό. Η ιστορία, οι τόποι και τα όντα που έπλασε ο Τόλκιν παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη με την τελειότητα που απαιτεί ο σεβασμός στο λογοτεχνικό έργο.

«The Lord of the Rings the fellowship of the Ring». Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον. Βασισμένο στην τριλογία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Πρωταγωνιστούν: Σον Οστιν, Σον Μπιν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ορλάντο Μπιου, Αντι Σέρκις, Λιβ Τάιλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ