Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιπλέκονται τα πράγματα

Περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα που αφορούν στο μείζον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, σε σχέση με την αλματώδη κερδοσκοπική «διαπλοκή» της «αγοράς» με τις νέες τεχνολογίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φαινομενικά «αθώο», είναι οι «χοντρές» δουλιές με τα διασκευασμένα με κουδούνισμα «κινητού» τηλεφώνου μουσικά κομμάτια και τραγούδια. Ηδη, εκατοντάδες κομμάτια αποσύρονται από τους δικτυακούς τόπους που τα πουλούσαν, μετά την αντίδραση των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για περίπου 300 μουσικά έργα, ρεφρέν τραγουδιών και κομμάτια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η αγορά των διασκευών για τα κουδουνίσματα των «κινητών» τηλεφώνων στη Βρετανία αναμένεται να φτάσει το 2002 τα 50 εκατομμύρια λίρες (27,5 δισ. δραχμές) από 1,4 δισ. δραχμές που ήταν το 2000! Στη Βρετανία οι κάτοχοι των δικαιωμάτων εισπράττουν περίπου 10% από το ποσό που πληρώνει ο πελάτης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΜΙ υπάρχουν καλλιτέχνες που δε θέλουν να ακούγονται τα κομμάτια τους στα «κινητά».

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει επιβληθεί η σχετική μόδα και πολλές εταιρίες δραστηριοποιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ